Hakkuuaukealta löytyi kymmeniä litroja korvasieniä

Marjo Ojasen mielestä korvasieni on sienien aatelia. Tänä keväänä hän osui hakkuuaukealla varsinaiseen herkkusuoneen.

Sieniharrastaja Marjo Ojanen on löytänyt tänä keväänä ennätysmäisen paljon korvasieniä. Ulkonäöltään tippaleipää muistuttavat herkut löytyivät aukealta, josta puusto on hakattu kolmisen vuotta sitten.
Ensimmäisellä kerralla saalista kertyi 32 litraa, ja määrän Ojanen mittasi perattuna.
Sienet löytyivät muutaman sadan neliön alalta.
Toisella kerralla Ojanen poikkesi pikaisesti katsastamassa samaa aluetta. Vartissa sankoon kertyi pari litraa sieniä.
– Kerran aikaisemmin olen ollut yhtä hyvässä korvasienipaikassa, ja sinne minut vei tuttava. Siitä on aikaa suunnilleen 20 vuotta, Marjo Ojanen sanoo.
Hän on todennut, että parhaita kasvupaikkoja ovat 2–3 vuotta vanhat hakkuuaukeat. Korvasieni kasvaa hiekkaisella kangasmaalla, jonka maanpinta on rikkoutunut.
Vuodesta riippuen satoa voi poimia huhtikuusta kesäkuuhun.
Ojanen kerää yleensäkin luonnonantimia talteen. Sienistä ykköseksi hän rankkaa nimenomaan korvasienen.

Keväinen herkku vaatii varovaisuutta

Marjo Ojanen tietää, että moni karttaa korvasientä sen myrkyllisyyden takia. Varovaisuutta sieni vaatiikin.
Ennen ryöppäämistä Ojanen liottaa korvasieniä väljässä vedessä yön yli.
Seuraavana päivänä hän ryöppää sienet puhtaassa, väljässä vedessä 10 minuuttia, huuhtelee ne kunnolla, ja ryöppää ne toiseen kertaan jälleen väljässä vedessä.
Tämän jälkeen hän huuhtelee sienet vielä kertaalleen.
–  Huuhteluvesi pitää aina välillä vaihtaa puhtaaseen.
Sienten ryöppäämisessä pitää myös varmistaa hyvä tuuletus.
Ojanen keittää sienet ulkosalla avonaisessa kattilassa ilman kantta.
– Korvasienten käsittelyssä pitää olla todella tarkkana, Ojanen korostaa.
Hän säilöö korvasienet aina pakastamalla. Rasioihin säilötyt sienet päätyvät myöhemmin lähinnä muhennokseksi, mutta myös keittoon tai piirakkaan.

Korvasieni

Sisältää solumyrkkyä, ehdottomasti ryöpättävä.