Juhlavuosi, blogi 19/17

Aivan kohta, Vapun päivänä, tulee kuluneeksi 150 vuotta Parkanon kunnan ja seurakunnan itsenäistymisestä. Niissä merkeissä pidin jo Senioreiden tilaisuudessa esitelmän, millaisia olivat olot näillä seuduilla 150 vuotta sitten. Rovasti Juselius oli sopivasti vuonna 1866 antanut Jämijärven kappalaiselle Wilhelm Carlssonille tietoja Parkanon oloista, joita hän julkaisi teoksessa Entinen Ikalinen. Sitten vuosina 1867-68 oli suuret nälkävuodet, joista taas on tietoja Martta Sevion kirjassa Parkanon seurakunnan vaiheista. Tuolta ajalta ei vielä valokuvia ollut.

Historiallisia valokuvia otsikolla Parkano 150 vuotta löytyi yllättäen uudistuneesta kirjastostamme. Sinne oli seinälle ilmestynyt suuri kuvakollaasi, johon oli koottu suuri määrä kuvia, jotka saumattomasti vaihtuivat uusiksi useita metrejä leveässä taulussa. Alareunassa oli nimikirjoituksena Sakari Kinnunen. Hän itse esiintyy siinä yhdessä koulukuvassa vuodelta 1965. Kuvassa on opettajana Anna-Liisa Seilo ja vaimoni tunnisti siitä ainakin Lauri Kiviniemen.

Ehkä vanhin kuva on poikien rippikuva vuodelta 1914. Siinä näkyy noin 70 poikaa kirkon seinustalla sekä kirkkoherra Tommila ja kanttori Hella. Vanha on myös kuva partiolaisista, josta vaimoni tunnisti johtohahmot Oiva Yliruusin ja Kalevi Kuukan sekä partiolaistytöt Kyllikki ja Tellervo Tiensuun sekä Vuokko Lipposen. 

Tuttu oli kuva toripäivistä vuodelta 1928. Tuona vuonna paloi myös kirkko, mukana  on kuva tapulissa olevasta muistolaatasta. Viinikan liiketalo roihusi 1966, nämä roihut ovat mukana teoksessa. Sitten on kuva Viinikan sillasta, Päivölästä, vanhan lukion puurakennuksesta ja Pentin aitasta sekä paronimme asunnosta Louhilinnasta, joka myös tuhoutui 1932. Henkilöistä on mukana tietysti itse paroni Wrede hurstipaidassaan. Sitten on kuuluisia vieraita: Kekkonen vieraili ministerinä ollessaan, kuvassa näkyy myös Martti Tuisku ja Eero Koivisto. Vielä on kuva presidentti Koiviston vierailusta lukion tietokoneluokassa, siinä näkyy rehtori Hyötyläinen, ATK-opettaja Pertti Kohtala ja taustalla Sakari Moisio.  Muistan, kun itsekin olin paikalla sivummalla ja esittelin presidentille tietokoneen käyttöä matematiikan opetuksessa. Presidentti muisteli, miten hänen tyttärensä kouluvuosina juuri tuli kouluihin ns. 'uusi matematiikka' joukko-oppeineen. Pertti Kohtala kehotti presidenttiä kokeilemaan tietokonetta, mutta hän ei tohtinut siihen kajota.

Lisäksi näkyy kuvaa vesitornista sekä keskustan katunäkymistä. Tämä kaikki oli vain yhtä kuvakollaasia.

Vanhojen Parkano-aiheisten valokuvien esittelyhän jatkuu tietokoneelta seinälle heijastettuna samaisessa kirjastossa torstaisin Parkano-seuran järjestämänä. Olin itse katsomassa aikaisemmin rehtori Toini Vainion ottamia kuvia, joissa oli paitsi luontoaiheita, myös vanhoja rakennuksia eri puolilta Parkanoa. Tämä on mainio aihe myös näin juhlavuoden merkeissä.

Yläri Facebookissa