Näkötornin vihkiminen kiinnosti satoja ihmisiä

– Helsingissä kokoonnutaan vappuna Ullanlinnanmäelle ja Kihniössä Käskyvuoreen, totesi Lions Club Kihniön näkötorni-hankkeen projektivastaava Jari Alkkiomäki avajaispuheensa alussa.
Ihmisiä taisi olla samassa suhteessa liikkeellä. Leijonien virallisesta vieraskirjasta löytyi päivän päätteeksi 420 nimeä. Niiden lisäksi Käskyvuoressa oli itse vihkimisen aikana varmuudella ainakin 40 muuta vierailijaa, ja tapahtuman jo päätyttyä paikalle lappasi lisää väkeä.
Leijonat olivat varanneet paikalle 400 munkkia, mutta ne loppuivat kesken. Samoin kävi Ilkka Suutarin mittavalle määrälle muurinpohjalättytaikinaa. Sen sijaan tykkihernesoppaa riitti kaikille, kuten partiolaisten nokipannukahviakin.
Avajaiset aloittivat Kihniön haastepyöräilykauden, ja noin 40 pyöräilijää polki Pohjois-Kihniöön. Muuten Käskyvuoreen tultiin henkilöautoilla ja keskustasta lähteneellä ilmaisella linja-autokuljetuksella. Matkaan lähti yksi pikkubussi ja kaksi isoa bussia.
Käkkärämäntyjä tarvitaan
Näkötorni-hanke sai alkunsa vuonna 2014, kun Jari Alkkiomäki ja Kari Kokko esittelivät toisilleen saman idean aamukahvipöydässä. Leijonien seuraavassa kuukausikokouksessa ideaa ei tyrmätty suoralta kädeltä vaan hanketta varten päätettiin kasata toimikunta. Rahoitus varmistui alkuvuonna 2016. Torni alkoi kohota Käskyvuoreen saman vuoden lopussa.
– Talkootunteja yhdistyksen jäsenille on kertynyt 500–600. Eniten olen yllättynyt näkötornin saamasta myönteisestä vastaanotosta. Vielä ihan viime päiviin asti tornille on tullut tukijoita, Alkkiomäki kertoi maanantaina.
Rakentaja Jouko Alhainen sanoi, että näkötorni oli yhteinen urakka ja saavutus.
– Käskyvuoren nimestä ja paikasta on monta legendaa, mutta torni on totta.
Juha Yli-Knuuttila ja Jani Paulamäki esiintyivät vihkimisjuhlan aikana. Yhteislauluna väki lauloi kappaleet Kesäpäivä Kangasalla ja Maamme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Myös sotaveteraani Sulo Porrassalmi lausui ex tempore -kiitossanat.
– Olin silloin valtuustossa, kun Käskyvuori päätettiin ostaa kunnalle. Silloin jotkut ihmettelivät, mihin tällaista aluetta käkkärämäntyineen tarvitaan. Nyt voin sanoa, että tätä varten.

 

Yläri Facebookissa

Reseptit

  • Lettukestit Käskyvuorella

    0.0/5 arvosana (arvosteltu 0 kertaa)

    Juhannuksen alla 2012 pidimme Kihniön Käskyvuorella muurinpohjalettukestit. Minna Lautamäen ja Maarit Lehdon vieraina olivat Annikki Lehtinen ja Aino Rimppi. Letut täytteineen todettiin maukkaiksi.

    Muurinpohjalättytaikina

    noin 20 kpl
    1 l  maitoa
    2 dl  ohrajauhoja
    3 1/2 dl vehnäjauhoja
    1 1/2 tl  suolaa
    3  kananmunaa
    3/4 dl rypsiöljyä

    1. Vatkaa maidon (tai vesi-maitojauheseoksen) joukkoon ensin ohrajauhot ja sitten vehnäjauhot. Anna taikinan turvota mielellään ainakin 1/2 tuntia.
    2. Lisää suola ja vatkaa munat taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon juokseva margariini.
    3. Kuumenna suuri valurauta- tai muurinpohjapannu ja voitele ensimmäinen pannullinen juoksevalla margariinilla. Lisää pannulle 3/4 - 1 dl taikinaa ja kallista pannua, jotta taikina leviää ohueksi kerrokseksi pannulle. Voit levittää taikinan lastalla muurinpohjapannun laidalle myös lastalla. Käännä, kun pinta on hyytynyt.
    4. Taittele ohut lettu neljään osaan ja pidä kuumana. Tarjoa makeiden tai suolaisten lisäkkeiden kanssa.
    Taikinaa voi muunnella muun muassa käyttämällä nesteenä kivennäisvettä, korvaamalla ohrajauho grahamjauholla tai vaihtamalla puolet ohrajauhosta ruisjauhoihin tai leseisiin.
    Taikinan voi myös maustaa vaikkapa basilikalla tai ruohosipulilla.


    Tomaattinen lätty
    tomaatteja
    fetaa tms.
    oliiveja
    (tuorejuustoa)

    Mausteisen makkaran lätty
    mausteista makkaraa pieneksi silputtuna
    sipulia pieneksi silputtuna
    tomaattia pieneksi silputtuna
    rypsiöljyä
    Inkiväärillä maustettu mansikka-raparperihillolätty
    500 g raparperia
    noin 1 litra mansikoita
    0,5 dl vettä
    1 tl sitruunan keltaista kuoriosaa raastettuna
    5 dl hillosokeria
    1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

    1. Huuhdo ja puhdista raparperit ja mansikat. Paloittele raparperit ja halutessasi mansikat. Pane raparperit, mansikat, vesi ja sitruunaraaste kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä 5 minuuttia kannen alla.
    Halutessasi pitää raparperipalat kokonaisina, lyhennä keittoaikaa. Sekoita sokeri joukkoon. Kiehauta ja keitä 5 minuuttia.
    Ota kattila liedeltä ja kuori vaahto. Jäähdytä vähän ja sekoita inkivääri joukkoon.

    Papulätty
    400 g tomaatteja
    purkki kidneypapuja
    2 punaista paprikaa
    1/2 vihreä paprika
    1 sipuli
    1/2 porkkana
    8 valkosipulinkynttä
    2 tl mietoa chilijauhetta
    1 rkl jeeraa eli juustokuminaa
    1 tl kuivattua oreganoa
    1 rkl paprikajauhetta
    suolaa
    rypsiöljyä
    tuoretta korianteria

    Kuutioi paprikat, sipuli ja porkkana ja silppua puolet valkosipulista. Kuullota ne öljyssä.
    Lisää chili, jeera, oregano ja paprika ja paista lisää.
    Kuutioi tomaatti ja lisää seokseen. Anna muhia jonkin aikaa.
    Lisää pavut, loput valkosipulista sekä silputtua korianteria ja suolaa maun mukaan.
    Anna seoksen hautua vielä ja lisää lopussa vielä silputtua korianteria.
    Tarjoiltaessa voi lisukkeeksi panna paksua jogurttia, juustoraastetta ja silputtua sipulia.


    Savukalalätty
    savusilakkaa tai savuahventa
    kevätsipulin vartta
    ranskan kermaa
    mädit sekaan
    mustapippuria
    tilliä