Näkötornin vihkiminen kiinnosti satoja ihmisiä

– Helsingissä kokoonnutaan vappuna Ullanlinnanmäelle ja Kihniössä Käskyvuoreen, totesi Lions Club Kihniön näkötorni-hankkeen projektivastaava Jari Alkkiomäki avajaispuheensa alussa.
Ihmisiä taisi olla samassa suhteessa liikkeellä. Leijonien virallisesta vieraskirjasta löytyi päivän päätteeksi 420 nimeä. Niiden lisäksi Käskyvuoressa oli itse vihkimisen aikana varmuudella ainakin 40 muuta vierailijaa, ja tapahtuman jo päätyttyä paikalle lappasi lisää väkeä.
Leijonat olivat varanneet paikalle 400 munkkia, mutta ne loppuivat kesken. Samoin kävi Ilkka Suutarin mittavalle määrälle muurinpohjalättytaikinaa. Sen sijaan tykkihernesoppaa riitti kaikille, kuten partiolaisten nokipannukahviakin.
Avajaiset aloittivat Kihniön haastepyöräilykauden, ja noin 40 pyöräilijää polki Pohjois-Kihniöön. Muuten Käskyvuoreen tultiin henkilöautoilla ja keskustasta lähteneellä ilmaisella linja-autokuljetuksella. Matkaan lähti yksi pikkubussi ja kaksi isoa bussia.
Käkkärämäntyjä tarvitaan
Näkötorni-hanke sai alkunsa vuonna 2014, kun Jari Alkkiomäki ja Kari Kokko esittelivät toisilleen saman idean aamukahvipöydässä. Leijonien seuraavassa kuukausikokouksessa ideaa ei tyrmätty suoralta kädeltä vaan hanketta varten päätettiin kasata toimikunta. Rahoitus varmistui alkuvuonna 2016. Torni alkoi kohota Käskyvuoreen saman vuoden lopussa.
– Talkootunteja yhdistyksen jäsenille on kertynyt 500–600. Eniten olen yllättynyt näkötornin saamasta myönteisestä vastaanotosta. Vielä ihan viime päiviin asti tornille on tullut tukijoita, Alkkiomäki kertoi maanantaina.
Rakentaja Jouko Alhainen sanoi, että näkötorni oli yhteinen urakka ja saavutus.
– Käskyvuoren nimestä ja paikasta on monta legendaa, mutta torni on totta.
Juha Yli-Knuuttila ja Jani Paulamäki esiintyivät vihkimisjuhlan aikana. Yhteislauluna väki lauloi kappaleet Kesäpäivä Kangasalla ja Maamme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Myös sotaveteraani Sulo Porrassalmi lausui ex tempore -kiitossanat.
– Olin silloin valtuustossa, kun Käskyvuori päätettiin ostaa kunnalle. Silloin jotkut ihmettelivät, mihin tällaista aluetta käkkärämäntyineen tarvitaan. Nyt voin sanoa, että tätä varten.

 

Yläri Facebookissa

Reseptit

 • Vilhon juhlava lempparikakku

  3.3/5 arvosana (arvosteltu 7 kertaa)

  Leena-rouva antoi vuosia sitten oheisen reseptin. Kakku kuuluu hänen puolisonsa suosikkeihin.

  1. Sekoitetaan jauhot, joihin lisätään leivinjauhe. Vatkataan voi ja jauhoseos keskenään vaahdoksi.
  2. Vatkataan munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistetään vaahdot varovasti sekoittaen. Lisätään sitruunan raastettu kuori.
  3. Paistetaan aluksi puolen tunnin ajan 175 asteessa, vähennetään lämpöä 160 asteeseen ja paistetaan vielä noin puoli tuntia.
  4. Jauhoja mitatessa ja lämpöä säädellessä kannattaa olla tarkkana.

  Jäähtynyt kakku kuorrutetaan kinuskilla:
  kahvikupillinen kermaa
  kahvikupillinen hienoa sokeria

  Keitetään hiljaisella lämmöllä aika kauan. Kokeillaan kylmään veteen pudotetulla kinuskipisaralla. Kinuski on sopivaa kakun kuorrutukseen, kun pisara jähmettyy.