Taidematkalla, blogi 36/17

Paikalliaslehdessä oli ilmoitus Umbran taidematkasta. Vaikka en juurikaan harrasta taidetta, päätin silti lähteä mukaan vaimoni kanssa viime lauantain bussimatkalle.

Bussin reitti oli seuraava: Parkano – Kuru – Ruovesi – Oriveden Purnu 119,7 km.

Täältä edelleen Leporannan taidekeskukseen Längelmäelle 27,3 km,

Sitten jatkettiin Kangasala-taloon Kimmo Pyykön museoon 68,4 km,

mistä paluumatka Tampereen kautta Parkanoon 102,0 km, yhteensä 317,4 km.

Matka kesti lähes 9 tuntia. Näistä taidekohteista on myös netissä runsaasti esittelysivuja, joten poimin tähän muutaman osoitteen.

Matkanjohtajana toimi kihniöläinen taiteen ammattilainen Jorma Matikainen, joka huolehti erityisesti siitä, että kahvipausseja oli riittävästi matkan varrella. Ensimmäinen pysähdyspaikka olikin Kallenaution kievari Juupajoella. Siellähän on upea kievarimuseo, jossa on esillä vanhanajan hevoskulkupelejä. Tämä kievari on perustettu jo 1778 ja oli toiminnassa kievarilaitoksen lakkauttamiseen asti , vuoteen 1928. Esimerkiksi oman osastonsa on saanut matkailija Sakari Topelius. Jotain tietoa löytyy osoitteesta

www.juupajoki.fi/kuntainfo/matkailijalle/kallenaution-kievari

Oriveden Purnun osoite on Mustasaari 63, Orivesi. Sinne johti Orivedeltä varsin mutkainen sivutie. Purnuun on taiteilija Aimo Tukiainen rakennuttanut useita näyttelyhalleja, jotka minussa herättivät enemmän ihmettelyä kuin itse taideteokset. Sivustolta

www.purnu.fi

kannattaa valita alasivu nimeltä Loistava aika – näyttelysivut. Silloin aukeaa sivusto, jonka osoite on

www.linnake.net/loistavaaika.html

Tämä näyttely päättyi virallisesti jo 6.8., mutta Matikainen oli erikseen sopinut ryhmämme vierailusta.

Seuraava vierailukohteemme oli Jämsän suuntaan osoitteessa Vinkiläntie 745, Längelmäki. Siitä löytyy pari kuvaa sivulla

www.leporannantaidekeskus.net

Mieleen on jäänyt Vilho Juuselan teos Isäntä ja hevonen, joka on tehty pelkistä hevosenkengistä. Kuva on edellisellä sivustolla.

Sitten poikkesimme huoltoasemalla ruokailemassa ja jatkoimme Kangasalle. Viimeisen kohteen esittely löytyy sivustolta

www.kangasalatalo.fi/kimmo-pyykko-taidemuseo/kokoelma

Tässä esitteessä pyörii kolme kuvaa (Jäähyväiset, Elämänlanka ja Sielun maisema). Mieleen on jäänyt erikoisesti kuvat Paasikivestä ja leipälapiolle tehdystä Kekkosesta.

Kangasalta lähdimmekin paluumatkalle. Mainitsenpa vielä, että sain Matikaiselta lahjana Hannu Syväojan uusimman esseekirjan “Hämehess’ on Hälläpyörä”. Kirjan tekijä Syväoja on Matikaisen opiskelukaveri ja hän on laatinut tähän kirjaan myös pari piirrosta. Kirjan nimi liittyy esseisiin Giuseppe Acerbi ja Yrjö Koskinen Kyröskoskella ja Costiander, Kyröskosken runoilija. Kirjassa on useitya pikku esseitä eri puolilta Hämettä. Haluamme näin välittää lämpimät kiitokset Jormalle tästä lahjasta sekä hyvin suunnitellusta ja johdetusta matkasta.