Kuolemanleiri, blogi 38/17

Toukokuussa alkoi näkyä kanavapaikalla 20 uusi kanava, jolla on pitkä nimi National Geographic. Sieltä tulee tunnin mittaisia ohjelmasarjoja yötä päivää. Usein tulee valittua tämä kanava, jos kotimaisilla kanavilla on vain typerää naurunkikatusta.

Usein keskipäivän aikaan tulee ohjelma Uskomaton eläinlääkäri Pol. Tämä amerikkalainen lääkäriperhe on jo tullut varsin tutuksi. Iäkäs eläinlääkäri Pol on kovin antautunut työhönsä ja hoitaa vaikeita tapauksia, usein hevosten ja lehmien poikimisvaikeuksia.

Pitkin kesää tuli kanavalla myös useita ohjelmia nimellä Natsien jättimäiset rakennusurakat. Siinä esiteltiin Hitlerin teettämiä bunkkereita ja muita rakennelmia. Amerikkalaiset ovat tehneet niistä mahtavia kuvauksia. Kummastuttaa, kun saksalaiset itse eivät ole itse mitään näistä hiiskuneet.

Eilisillan myöhäisohjelman nimenä oli Hitler’s G.I. Death Camp. Senverran vielä englannin kielen tajua on tallessa, että ymmärsin olevan kyseessä ohjelma Hitlerin kuolemanleiristä. Nimessä oleva lyhennys G.I. jäi arvoitukseksi. Ilmeni, että ohjelma esitteli Saksan ja Belgian rajamailla sijainnutta Bergan natsien keskitysleiriä, jossa oli myös amerikkalaisia sotavankeja. Niistä yksi vanki oli vielä elossa ohjelman teon aikana ja pääsi perheineen käymään oikein paikan päällä ja muistelemaan vuoden 1945 kovia aikoja.

Kun kirjoitin ohjelman otsikon hakukoneeeen, löytyi sieltä tietoja tästä ohjelmasta. Käänsin tiedot käännöskoneen avulla suomeksi; tosin käännöskone tekee paljon virheitä, esim. otsikon sana “kuolemanleiri” on muuttunut muotoon “kuolintapa”. Kun alkuperäisessä tekstissä kerrotaan vankien painoista amerikkalaisissa mitoissa paunoina, on käännöksessä kuitenkin kiloja. Kuitenkin ilmeni, että kymmenen viikon aikana vankien paino oli pudonnut puoleen ja oli vain n. 40 kiloa. Ei tuo mikään ihme ole, kun ohjelma kertoi, miten vangit poimivat eläinten ulosteista löytyviä siemeniä ravinnokseen. Myös omasta kehosta löytyvät täit ja syöpäläiset syötiin tarkoin, sekä heiniäkin pureskeltiin. Poimin tästä käännöksestä joitakin tietoja:

Sotilaisiin merkittiin leima uskonnon mukaan: C katolisille, P protestanteille, H heprealaisille.

Berga oli Buchenwaldin ala-leiri, johon saavuttiin 13. helmikuuta 1945.

Junakuljetuksessa käytettiin olkia vessapaperina, kunnes sekin loppui.

Pelkästään vuonna 1942 natsit tappoivat 2,7 miljoonaa juutalaista.

Maaliskuussa 1944 Adolph Eichmann karkoitti Unkarista juutalaiset, joista 434000 lähetettiin Auschwitziin, jossa heitä kuoli 6000 – 12000 päivässä.

Ohjelma kertoi, miten tuolla Bergan työleirillä vangit hakkasivat vuoren sisään tunnelia, missä hengittivät pölyä ja nokea, ilman ruokaa ja juomaa laihtuen luurangoiksi, kunnes kuolivat. Ohjelmassa näytettiin näitä valtavia ruumisröykkiöitä. Katsoessa pohdin, miten nänkin paljon dokumenttiaineistoa on saatu kuvatuksi ja säilynyt.