Sotaveteraanit, blogi 41/17

Paikallislehdissä oli pieni uutinen, että perjantaina 29.9. laskettiin kaikille Suomen 622 sankarihaudalle seppele, kun Suomen sotaveteraaniliitto täytti 60 vuotta.

Sotaveteraaneja elää vielä noin 15 000, heidän keski-ikänsä on jo 93 vuotta. Sotaveteraaniliitto vietti 60-vuotisjuhliaan Helsingin messukeskuksessa. Sattumalta huomasin, että tämä tilaisuus lähetettiin uusintana AlfaTV:n kanavalla tänään lauantaina klo 18 alkaen. Tämä tilaisuus oli todella katsomisen arvoinen. Hämmästelinkin, että Ylen kanavat eivät huomioineet tilaisuutta mitenkään.

Muistelenpa tuoreeltaan hieman ohjelman kulkua.

Tilaisuus alkoi veteraaniliiton kunniamarssilla, joka on tuttu Sillanpään marssilaulu (…aina Hangosta Petsamoon…)

Tervehdyspuheen piti presidentti Sauli Niinistö. Myös puoliso Jenni Haukio oli paikalla. Sitten esiintyi Kaartin Soittokunta ja Kadettikuoron vahvistettu kvartetti. Kuulimme monia tuttuja kuoroesityksiä. Vielä oli mukana Itä-Helsingin Musiikkiopiston lauluryhmä ja kuoro, jossa oli naislaulajia. Kuulimme lisää sota-ajan laulelmia, aina iso-Iitasta alkaen. Liiton puheenjohtaja Erkki Heikkilä piti lyhyen puheen ja päätöspuheen piti kenraali Jaakko Valtanen. Välissä esiintyi lapsikuorokin, joka esitti uusia lauluja, joiden aiheina olivat veteraaneilta kuullut muistelmat. Tilaisuus päättyi juhlallisesti Maamme-lauluun.

On hyvä asia, että veteraanit huomioidaan itsenäisyytemme juhlavuonna. He näyttivät seuraavan esitystä arvokkaina kunniamerkkeihin pukeutuneina.