Sitä ja tätä, blogi 47/17

Matematiikka. Aloitan pääaineestani, matematiikasta. Aamun hämmentävä asia Ylen uutisissa oli Suomen lukiolaisten liiton (SLL) puheenjohtajan Pietu Heiskasen kommentit asiasta, missä ehdotetaan matematiikan painottamista eniten korkekouluhaussa. Mikäli kuulin oikein, lausui Heiskanen seuraavasti: “Jos lähtee lukemaan vaikka historiaa tai kansantaloustiedettä, on vaikea paikka lähteä arvostamaan (vaiko arvottamaan) reaaliaineita.” – Nämä aineethan (historia ja kansantalous) juuri ovat reaaliaineita! Lukiolainen ei vielä tiedä, että matematiikkaa ja ennen kaikkea tilastotiedettä tarvitaan erilaisten taulukoiden ja graafisten esitysten tulkitsemisessa. Olen usein havainnut humanistien tekevän vääriä johtopäätöksiä esimerkiksi liian suppean lähdeaineiston perusteella. Jos haastatellaan vain muutamaa ihmistä, ei sen nojalla voi esittää johtopäätöksiä. Pitää osata laskea virhearviot Gaussin käyrän pohjalta. Jo tämä seikka vaatii melkoista matremaattista ymmärtämystä.

Lyhennykset. Osusspankilta tuli kehoitus äänestää sähköisesti edustajistonvaaleissa. Tämä viesti tuli lauantaina. Sen jälkeen koko viikonlopun yli olivat kuitenkin pankin vaalisivut jumissa. Vasta maanantaina äänestys onnistui. Katselin ehdokaslistaa Ylärin torstain numerosta. Hämmästystä herätti ehdokkaan 37 titteli, jolla oli lyhennyksenä Fm. Kun kysyin pankin sivuilta, kuka hölmö tällaisen lyhennyksen oli keksinyt, ei vastausta ole kuulunut. Tuntuu kummalliselta, että yleisimmät kirjoitusvirheet koskevat juuri lyhenteitä. Koska itsellänikin on titteli FM, voinen siteerata Kielikellon lyhenneluettelosta muutamia esimerkkejä:

FK   filosofian kandidaatti, fil.kand.

FM  filosofian maisteri, fil.maist.

FL   filosofian lisensiaatti, fil.lis.

FT   filosofian tohtori, fil.tri.

Jo keväällä kommentoin uutta Parkanon seurakunnan historiaa, jonka laatijoilta Erkki ja Anneli Hirven olisi pitänyt tuntea lyhenteet

ev.lut.  evakelisluterilainen

mm   millimetri(ä)

mm.  muun muassa

ns.   1) niin sanottu; 2) nuorisoseura

khra  kirkkoherra

Lyhenneluetton löytää esim. sivulta

http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&aid=2061

Ristikko. Samaisessa torstain lehdessä oli myös Jorma Kemppaisen ristikko 45. Nämä ovat yleensä helppoja ratkoa. Tässä ristikossa ihmetytti hieman se, että kolmelle sanalle ei ollut minkäänlaista vihjettä tai kuvaa. Ratkonta sujui hyvin silti, koska näissä sanoissa ei sattunut olemaan piilokirjaimia. En ole tullut katsoneeksi, olisivatko vihjeet olleet UutisOiva-lehdessä. En paljasta vielä sanoja, koska ratkaisuaikaa on jäljellä.

Suomi 100. Suomen syntymäpäivä lähestyy. Jatkuvasti ilmestyy uusia 100-vuotismuisteloita. Lainasin kirjastosta juuri uutustoksen Ilkka Enkenberg: Vuosisata – Itsenäisen Suomen aika. Suomi vuosi vuodelta. Silmiin osui sieltä vuoden 1936 kohdalta Parkanon paronin kuva. Kuvatekstissä on maininta: Hän sijoitti hirviä Parkanoon rakennettuun vartioituun hirviaitaukseen, josta ne kannan kasvettua vapautettiin takaisin luontoon.  Tässä jälleen ihmettelen, miten se 1900-luvun alussa olisi ollut mahdollista. Päivän Aamulehdessä oli uutinen: kaksi villiä metsäpeuraa tuotiin Kuhmosta Seitsemiseen. Eläimet nukutettiin eläinlääkärin valvonnassa tainnutuskivääreillä ja kuljetettiin tarkoituksenmukaisella kalustolla 13,5 ha suuruiseen aitaukseen. ( 100 vuotta sitten ei ollut näitä mahdollisuuksia. Aitausalueestakaan ei ole mitään jäänteitä. Ehkäpä paroni vain toimi salametsästyksen estäjänä?)

Toinen uutinen löytyi viimeisestä Patina-lehdestä: Valkeakosken kansallisten seniorien puheenjohtaja Marianne Marenk on laatinut kirjan “Sadat muistot, Suomi 100”. Hän oli ehtinyt haastatella monia senori-ikäisiä, jopa 105-vuotiasta Toini Eerolaa. – Marianne oli Kitusen kansakoulun opettajan Irene Björkstenin tytär. He asuivat koululla 1950-luvulla.  Muistui mieleen, kun he talvella 1953 tulivat potkukelkalla 9 km matkan kotiini. Opettaja tuli vanhemmilleni esittämään, että minun tulisi pyrkiä oppikouluun. – Niinpä etsin Valkeakosken kansallisten seniorien kotisivulta kirjan esittelytiedot, jossa oli Mariannen sähköpostiosoite. Pääsin tilaamaan kirjan, ennenkuin painos loppuisi. Marianne oli lomaa viettämässä Kanarialla ja kertoi, että äänikirjaa on jäljellä enää 8 kpl. Tilasin kuitenkin painetun version, jonka hinta oli 20 e + postikulut.Nyt jään odottamaan kirjaa, kunhan Marianne ensi sunnuntaina palaa lomalta. – Kirja tuli jo postissa. Kiitos!