Lisää aikaa harrastuksille

Voitto Raita-ahon viimeistä työpäivää juhlistettiin valtuustosalissa, jonka seinältä löytyy hänenkin kuvansa entisten kunnanvaltuuston puheenjohtajien joukosta.

Voitto ”Votsi” Raita-ahon tavoitteena on pyöräillä ensi vuonna 2 000 kilometriä. Hän arvioi, että eläkepäivillä pitää kuntoiluun jäädä nykyistä enemmän aikaa.
Yleensäkin hän polkee likimain nyt tavoitteekseen asettamansa kilometrit, mutta tänä vuonna polkupyörän matkamittarin lukema on alle 1 000 kilometriä.
Muutakin liikuntaa Votsi harrastaa, ja säännöllisesti keskiviikkoisin hän käy Mikkolan Aimon jumpassa. Vain kaksi kertaa on jumppa jäänyt tänä vuonna väliin. Lisäksi hän hiihtää ja rullaluistelee.
Nuorempana ykköslaji oli pesäpallo, ja harrastuksen kautta hän kiinnostui myös kunnan talonmiehen-kentänhoitajan työpaikasta 1970-luvun lopulla. Tarkalleen ottaen 1. syyskuuta 1979.
Metallimieheksi kouluttautunut ja alalla työskennellyt nuori mies ei aikanaan ajatellut, että hän työskentelisi pitkään talonmies-kentänhoitajana. Titteli on tosin vuosien varrella muuttunut talonmiehestä kiinteistönhoitajaksi.
Työn luonne on muuttunut paljon alkuajoista, jolloin urheilutalon ovet käytiin aukaisemassa ja sulkemassa paikan päällä. Nyt sama työ hoituu sähköisesti. Ilmastointikin suunnitellaan ja säädetään etukäteen tilaisuuksien mukaan.
– Aluksi työsarkaan kuuluivat vain urheilutalo ja kentät. Myöhemmin mukaan tulivat paloasema, kirjasto ja Yläkoulu. Tekniikan kehittymisen ansiosta työtehtävien laajentaminen on ollut mahdollista.
Jääkaukalo on vienyt Votsin työajasta 30–35 prosenttia. Työtä on 1990-luvun alusta lähtien helpottanut jäänhoitokone.
Työtä teettävät myös Karviatalossa vuosittain pidettävät noin 100 tapahtumaa, ja tapahtumia on muutenkin kunnassa runsaasti.

Työkaverit ovat
joustaneet hienosti

Votsi kehuu työkavereitaan, jotka ovat ymmärtäväisesti suhtautuneet hänen luottamustehtäviinsä. Niihin on pitänyt välillä nipistää aikaa työaikana.
Luottamustehtäviä on kertynyt vuodesta 1977 lähtien, jolloin Votsi valittiin kunnanvaltuustoon.
– Vuonna 1981 minut valittiin kunnanhallituksen varapuheenjohtajaksi ja sen jälkeen tehtäviä on ollut pilvin pimein. Nyt eläkkeellä jää enemmän aikaa myös luottamustehtäviin, Votsi sanoo.
Hän toimi pitkään kunnanvaltuuston puheenjohtajana. Keväällä hän aloitti uudella vaalikaudella kunnanhallituksen puheenjohtajana. Lisäksi hän on muun muassa PoSan yhtymävaltuuston 2. varapuheenjohtaja.
Eläkkeelle jäämistään Votsi juhlisti jo aikaisemmin illanvietossa, jonka kunnan työntekijät hänelle järjestivät. Viimeisenä työpäivänäkin he yllättivät sankarin valtuustosalin kahvitilaisuudessa esittämällä Juice Leskisen joululaulun Sika, karvialaisittain tietenkin Willisika.