Sairaus ei estä yrittäjyyttä

Liikuntavamma voi olla hidaste, mutta se ei estä työntekoa. Näin tuumaa parkanolainen Marko Toivola, joka perusti kiinteistöhuoltoyrityksen työllistääkseen itsensä.
Yrityksen paperit ovat vielä Patentti- ja rekisterihallituksen käsittelyssä, joten yrityksen nimeä Pitkä-Topi ei ole virallisesti vahvistettu.
Yrityksen päätoimiala on kiinteistöhuolto. Lisäksi yritys tarjoaa asiointipalvelua.
– Ajan kesällä nurmikoita ja talvella teen omakotitalojen pihoissa lumitöitä, Toivola kiteyttää työnkuvansa.
Työvälineenä hänellä on päältä ajettava ruohonleikkuri, jossa on myös lumiaura. Yrittäjä kertoo, että nelivetoinen kone on ketterä työkalu ahtaissakin pihoissa.
Käsikäyttöiset hallintalaitteet ruohonleikkuriin on tehnyt Toivolan entinen työkaveri Janne Juurakko.
– Janne lupasi, että hän tekee muutostyöt, jos sellaiset halua.
Pyörätuolissa istuva yrittäjä ajaa omalla autollaan ja vetää ruohonleikkurin peräkärryllä asiakkaan luo. Apua hän tarvitsee työkoneen ajamiseen peräkärryn kyytiin ja kärryltä pois.

Työ maittanut
pienestä asti

Toivola sairastui MS-tautiin 20 vuotta sitten. Sairaus eteni nopeasti, ja Toivola sai eläkepaperit 21-vuotiaana.
Sitä ennen armeijasta päästyään Toivola ehti olla töissä Veljekset Juurakolla puolitoista vuotta.
Sairastuminen ei lannistanut pikkupojasta asti työteliästä nuorukaista, vaan hän on alusta asti kuntouttanut itseään määrätietoisesti.
Sairaus vei ensin jalkojen toimintakyvyn. Myöhemmin se heikensi myös keskivartalon lihaksia niin paljon, että istuminen pyörätuolissakaan ei ole aina onnistunut.
Kun lihaskunto koheni, Toivola ryhtyi työnhakuun, joka ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Syynä on yleensä ollut työtilojen olosuhteet. Esteettömyydessä on vielä parannettavaa monella työpaikalla.
Vuosi sitten Toivola otti yhteyttä Kehitys-Parkin Jari Pihlajamäkeen ja kertoi haluavansa perustaa oman yrityksen.

Malliesimerkki
aktiivisuudesta

Pihlajamäki kiittää Toivolan asennetta.
– Nykyään puhutaan paljon omasta aktiivisuudesta. Marko on malliesimerkki halusta tehdä työtä, ja että työ löytää tekijänsä vaikeuksista huolimatta. Nykyään nähdään liian helposti esteitä asioiden eteenpäin menemiselle, Pihlajamäki pohtii.
Hän korostaa, että kyse on normaalista yrittäjyydestä. Toivola on perustanut yrityksensä ilman starttirahaa ja rahoittanut investoinnit, verot ja velvollisuudet omasta pussistaan. Kehitys-Parkista hän on saanut yrityksen perustamiseen apua, kuten monet muutkin aloittavat yrittäjät.
– Kiinteistöhuolto on hyvä valinta luotettavalle ja joustavalle toimijalle. Kysyntä on kasvamaan päin, Pihlajamäki sanoo.
Yrittäjä itse on tyytyväinen, kun alun byrokratia alkaa olla loppusuoralla, ja työt voivat alkaa todenteolla.
Uusille asiakkaille on tilaa kalenterissa. Toistaiseksi hän on lykkinyt lumia naapuruston pihoista, ja kesäksi on sovittu nurmikonleikkuusta yhtenä päivänä viikossa.
– Työ on ihmiselle tärkeä mielenterveyden takia, että tapaa ihmisiä eikä mökkiydy kotiin neljän seinän sisälle, yrittäjä toteaa.
Toivolan työura alkoi aikoinaan 7-vuotiaana Aurekosken sahalla, jossa vanhemmat työskentelivät talonmiehen tehtävissä.
– Sain silloin syntymäpäivälahjaksi sahan omistajalta luvan ajaa pyöräkuormaajalla lumet sahan pihasta. Samaa työtä jatkan nyt tauon jälkeen.