Aktiivimalli kannustaa kokeilemaan yrittäjyyttä

Valtti-työpajassa työvalmentaja Heikki Aho ohjaa Aku Keskistä ja Pauli Elersiä. Taustalla elinkeinoasiantuntija Matti Arkko ja kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma.

Karvia haluaa aktivoida työttömiä yrittäjyyteen. Tavoite ei ole uusi mutta uuden työttömyysturvalain takia entistä tarpeellisempi.
Kunta järjestää ensi viikolla tiedotustilaisuuden uudesta työttömyysturvalain aktiivimallista.
Tammikuun alussa voimaan astunut järjestelmä leikkaa työttömyyskorvausta, jos työtön ei ole tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä kolmen kuukauden aikana, tienannut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.
Ensimmäinen 65 päivän seurantajakso on alkanut, ja uuden lain vaikutukset voivat näkyä työttömyyskorvauksessa huhtikuun 2. päivä.
Aktiivista tekemistä kunta on tarjonnut työttömille jo ennen aktiivimallia Valtti-työpajassa.
– Työpajassa voimme toteuttaa aktiivimallia resurssien mukaan. Se on yksi vaihtoehto, ja sinne voitaisiin ottaa enemmänkin halukkaita, Karvian kunnan elinkeinoasiantuntija Matti Arkko kertoo.
Karviassa on tällä hetkellä alle 100 työtöntä. Lomautettuja on noin 30.
Arkon mukaan yrittäjyyttä voi vuoden alusta lähtien kokeilla 4 kuukauden ajan menettämättä työttömyyskorvausta. Jos tuloa tulee tänä aikana, niin työttömyyskorvausta maksetaan sovitellusti.
Neljän kuukauden jälkeenkin työmarkkinatukea maksetaan sovitellusti yrittäjätulon mukaan.
Niin sanottua kevytyrittäjyyttä työtön voi kokeilla laskutusosuuskuntien avulla. Laskutusosuuskunnat, kuten ukko.fi tai easy.fi tarjoavat mahdollisuuden laskuttaa omasta työstä ilman omaa yritystä. Myös niistä kerrotaan lisää tiedotustilaisuudessa.
Arkko kannustaa työtöntä etsimään liikeideaa omilta vahvuusalueiltaan.

Kiireapua
ostopalveluna

– Yrityksen toimialana voi olla alihankinta tai varamiespalvelutyyppinen sijaistaminen. Kiire- tai sijaisapu ostopalveluna voi olla hyvä vaihtoehto monelle työnantajalle, jolla on korkea kynnys lisätyövoiman palkkaamiseen edes määräaikaisella saati toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella.
Uusi työttömyysturvalaki on herättänyt kritiikkiä, koska sen on sanottu rankaisevan työttömiä asioista, joihin he eivät voi itse vaikuttaa. Lakia vastustavan kansalaisaloitteen mukaan on kohtuutonta rangaista työnhakijaa siitä, että työnantajan rekrytointivalinta ei ole osunut häneen.
Arkon mukaan aktiivimallin perimmäinen tarkoitus on löytää pysyvä ratkaisu, mutta sillä on muitakin tavoitteita.
– Vaikka kokeilu ei johda yrittäjyyteen, se voi olla rohkaiseva askel työnhaussa, vaikka sen jälkeen palaisikin takaisin täyden työttömyyskorvauksen piiriin.
Mikäli työtön päättää kokeilun jälkeen perustaa oman yrityksen, hän saa siihen apua kunnan elinkeinoasiantuntijalta.
– Palvelut ovat maksuttomia. Käymme yhdessä läpi liikeidean, kannattavuuslaskelmat ja starttirahakelpoisuuden. Autan myös yrityksen perustamisessa, Matti Arkko kertoo.
Hänen lisäkseen aktiivimallista on tiedotustilaisuudessa kertomassa TE-toimiston edustaja, ja tilaisuuden jälkeen osallistujien on mahdollista keskustella uudistuksen vaikutuksista tapauskohtaisesti, myös yksityisesti.

Yrittäjäkurssille
osallistui 23

Karvia aikoo olla jatkossakin aktiivinen tarjotakseen eväitä yritysten perustamiseen. Kunta järjesti viime vuonna yhdessä Sataedun kanssa yrittäjäkurssin, johon osallistui 23 yrittäjyydestä kiinnostunutta.
Kunta avusti osallistujia maksamalla puolet 390 euron kurssimaksusta.
– Uusi kurssi järjestetään keväällä, jos ilmoittautuneita löytyy vähintään 10. Viime vuoden kurssista tuli hyvää palautetta, ja mukana oli useita potentiaalisia tulevia yrittäjiä. Myös uuden kurssin osallistujille on luvassa avustussumma. Talousarvioon on varattu sitä varten määräraha, kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma kertoo.

Infotilaisuus uudesta työttömyysturvalaista valtuustosalissa torstaina 25. tammikuuta klo 15.