Äidit ovat motivoituneita imettämään

Imetyksen sujuminen on ollut karvialaiselle Saija Sampokoskelle ilonaihe. Sampokosken ja Jari Hakasen tytär Enni Hakanen on tyytyväinen vauva.

THL haluaa nostaa uudella ohjelmallaan Suomen imetyksen kärkimaaksi. Vastasyntyneelle suositellaan täysimetystä eli pelkkää rintamaitoa 4–6 kuukauden ikään asti, mikä toteutuu Suomessa huonosti.
Ylen 17. tammikuuta julkaisemassa jutussa kerrottiin, että vuonna 2010 kahta kolmesta lähellä puolen vuoden ikää olevasta vauvasta imetettiin, ja vain joka kymmenes lapsista oli täysimetetty.
Karvian ja Parkanon lastenneuvoloista katsottuna tilanne näyttää valoisammalta. Täällä suurin osa vauvoista syö ainoastaan rintamaitoa vähintään neljän kuukauden ikäiseksi. Tilastoja tältä seudulta ei kuitenkaan ole saatavilla.
– Se on harmi, ettei näin tärkeää asiaa tilastoida, miettii Karvian lastenneuvolan terveydenhoitaja Minna Käkelä.
Käkelän mukaan suurin osa karvialaisista äideistä on hyvin motivoitunut ruokkimaan lastaan rintamaidolla ja näkee sen eteen vaivaa.
– Tietysti on aina niitä, joilla imettäminen loppuu suhteellisen aikaisessa vaiheessa.
Käkelä kertoo kiinteiden ruokien maistelun alkavan yleensä lähempänä neljää kuin kuutta kuukautta.
– Moni tähtää neljään kuukauteen, mutta osa jatkaa täysimetyksellä kuuteen kuukauteen. Suositus on puoli vuotta, jos lapsi kasvaa normaalisti.
Kiinteiden ohella imetystä jatketaan Käkelän mukaan keskimäärin 8–9 kuukauden ikään asti. THL:n suositus on jatkaa imettämistä vuoden ikään.
Myös Parkanon lastenneuvolan terveydenhoitaja Tiina Koivisto kertoo imetysprosentin olevan hyvä.
– Täysimettäjiä on paljon, ja imettäminen jatkuu pitkään kiinteiden ruokien aloittamisen jälkeen. Todella monet pyrkivät täysimettämään kuuden kuukauden ikään, Koivisto kertoo.

Kysyntä ja
tarjonta kohtaavat

Julkisuuteen nousseet alhaiset imetysprosentit eivät kuitenkaan yllätä Koivistoa, sillä hän tietää, ettei imettäminen ole kaikilla paikkakunnilla niin yleistä kuin Parkanossa.
– Ehkä isommilla paikkakunnilla on enemmän muita haasteita, esimerkiksi tukiverkostojen osalta. Myös asenteet imettämistä kohtaan ovat parantuneet viime vuosina.
Minna Käkelällekään tieto täysimetyksen alhaisesta tasosta ei ollut uutinen. Satakunnan sairaanhoitopiirissä on meneillään hanke imetysmyönteisyyteen liittyen. Tämä tulee näkymään lähiaikoina henkilökunnan koulutuksina ja esimerkiksi imetysnurkkauksina, jollainen on tulossa lähiaikoina Karviankin terveyskeskukseen.
– Tällä halutaan varmistaa, ettei kukaan jätä sen vuoksi terveyskeskuksessa imettämättä, ettei ole mielekästä paikkaa minne mennä.
Imetyksen onnistumisen kannalta Minna Käkelän mielestä tärkeimpiä asioita on luottaa siihen, että homma sujuu. Tätä hän korostaa äideille.
– Tärkeää on muistaa, ettei maito voi loppua yhtäkkiä. Yleensä kysyntä ja tarjonta kohtaavat, hän kannustaa.
Äidit saavat imetykseen tukea synnytyssairaalassa ja neuvolakäynneillä. Tarvittaessa äidit ohjataan Seinäjoen keskussairaalan imetyspoliklinikalle.
– Monet kertovat saaneensa apua Facebookin imetystukiryhmästä, Koivisto vinkkaa.

Paras mahdollinen ateria

Enniä jo hieman hymyilyttää, vaikka hän on juuri saanut viiden kuukauden iässä annettavat rokotteet. Ehkä lohtua toi äidin Saija Sampokosken sylissä nautittu maailman paras ateria.
Urhonperällä Karviassa asuva Sampokoski ajatteli ennen esikoisensa syntymää, että haluaa ehdottomasti imettää pienokaista, jos se vain onnistuu. Hän ei kuitenkaan halunnut luoda asiasta itselleen paineita.
Viimeistään ensihetki synnytyssalissa sai Sampokosken luottamaan siihen, että imettäminen onnistuu.
– Oli valtavan hieno kokemus, kun vauva alkoi imeä ilman, että tein yhtään mitään. Ajattelin, että jos lapsi on näin hyvä, me selviämme, Sampokoski kertaa kokemusta.
Imetys on sujunut alkuhetkistä lähtien, eikä Sampokoski ole päättänyt, milloin aikoo lopettaa.
– Äidinmaito on lapselle parasta ja vaikuttaa myös äidin ja lapsen suhteeseen. Jatkamme niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Nyt on kuitenkin tarkoitus vähitellen aloittaa kiinteät.
Ennen lapsen syntymää Saija Sampokoski oli saanut jo etukäteen tukea imettämiseen ystäviltään. Myös avopuoliso Jari Hakasen antama tuki on ollut tärkeää.