Kirkonkylän koulua herätellään horroksesta

Marianne Ojala kertoo, että kirkonkylän koululle on tuotu tavaroita myös lakkautetuista kyläkouluista.

Kirkonkylän alakoulu on yksi neljästä koulurakennuksesta, joka poistettiin koulukäytöstä viime keväänä Karviassa. Tämän lukukauden Kylä-Karviantien varressa sijaitseva vuonna 1954 valmistunut koulu on elänyt hiljaiseloa.
Jos suunnitelmat toteutuvat, 841 neliötä tarjoavat syksystä alkaen tilaa kansalaisopiston kursseille ja ihan kaikille karvialaisille, sillä yksi kuudesta luokkahuoneesta on nimetty paikkakuntalaisten Olohuoneeksi.
Olohuoneeseen on suunnitteilla muun muassa peliseinä ja lasten leikkinurkkaus, joka mahdollistaa tilan käyttämisen myös perhekerhojen kokoontumispaikkana.
– Olohuoneessa voi tehdä kaikkea yhteisöllistä: pelata, seurustella tai järjestää eri yhdistysten kaikille avoimia tilaisuuksia. Tilan varausjärjestelmää kehitetään toiveiden mukaan. Tila olisi mahdollisesti myös iltaisin käytössä, rakennustarkastaja Marianne Ojala kertoo.
Tällä hetkellä esimerkiksi kunnantalosta voi varata tiloja, mutta Ojalan mielestä Olohuone tulee eri tarpeeseen.
– Olohuone on suunniteltu kuntalaisten lähtökohdista. Se on myös kotoisampi ja vastaa sitä, että kokoonnutaan jonkun kotiin.
Matalan kynnyksen kokoontumispaikaksi kaavaillun tilan yksityiskohtiin on mahdollisuus vielä vaikuttaa, kuten kaikkien tilojen käyttöön. Ojala korostaa, ettei minkään tilan osalta ole tehty vielä lopullista päätöstä. Nyt on aika esittää toiveensa.
– Tilojen käyttö pitää suunnitella hyvin, ettei joissakin harrastuksissa vaadittavia isoja kalustoja jouduta siirtelemään paikasta toiseen.
Osa Petäjä-opiston kursseista toimii Ojalan mukaan tällä hetkellä Willelässä hieman ahtaissa tiloissa. Kirkonkylän koulu ratkaisee myös tämän ongelman.

Muutostöitä ja
suunnittelua

Luokkahuoneista neljä on isoja ja kaksi pieniä. Lisäksi on pienempiä ryhmätiloja ja keittiö. Koulu on kaukolämpöverkossa ja on tämän talven ollut peruslämmöllä.
Viime kesänä koululla järjestettiin lasten leikkipuistotoimintaa ja syksyllä siellä on kokoontui kuoro.
Kirkonkylän koulun käyttöönotto ei ole täysin ongelmatonta, sillä monikerroksisissa tiloissa ei ole huomioitu esteettömyyttä. Myös wc-tilat on suunniteltu ala-astelaisille.
– Yritämme järjestää niin, että kaikilla on mahdollisuus päästä ensimmäisen kerroksen luokkatiloihin. Tämän vuoksi tiloja ei saada käyttöön ennen syksyä, Ojala sanoo.
Oma kysymyksensä on irtaimisto, jota on tuotu lakkautetuilta kyläkouluilta. Ojala arvelee, että kevään aikana saatetaan järjestää esimerkiksi huutokauppoja tai muita myyntitapahtumia.
Kirkonkylän koulun lisäksi koulu päättyi lopullisesti viime keväänä Sarvelassa, Sarassa ja Kanttissa. Sarvelan ja Saran koulut ovat myynnissä, mutta Sarassa toimintaansa jatkaa kunnan päiväkoti. Kanttin koulua kunta aikoo hyödyntää matkailutoiminnassaan.

Karvian kunnantalon valtuustosalissa järjestetään keskustelutilaisuus Olohuoneesta huomenna keskiviikkona 7. helmikuuta kello 10–14.