Kalevalan taidetta, blogi 1/18

Moni on toivonut, että jatkan tarinoimista. Tämänkertainen aiheeni liittyy tulossa olevaan Kalevalan päivään. Vaimoni löysi nimittäin kuvan maalauksesta, joka on ollut puretun Päivölän esirippuna. Veimme kuvan Ylä-Satakunnan toimitukseen. Kuvaan liittyy vaimoni muisteluita maalauksesta.

Kukapa tietää, mikä oli tuon maalauksen oikea nimi? Maalaus on vielä olemassa kotiseutumuseomme yläkerrassa. Alkuperäinen maalaus on A. Gallen-Kallelan vuodelta 1896. Hän maalasi sen myös kattofreskoksi Pariisin maailmannäyttelyyn 1900, joka kuitenkin tuhoutui paviljonkia purettaessa. Teoksen guassiluonnos paperille  vuodelta 1899 on kuitenkin tallessa Ateneumissa. Turun taidemuseossa on alkuperäinen työ.

Kun Päivölää rakennettiin 1912, maalasi taiteilija Germund Paaer jäljennöksen tästä taulusta Päivölän esirippuun. Ainoa valokuva, jonka löysimme tästä esiripusta, on Tarja-Riitta Evansin kirjassa “Semmoista se oli ennen – parkanolaisia elämäntarinoita”  sivulla 321. Esiripun reunoihin on lisäksi maalattu yksi säkeistö Arvid Genetzin (Arvi Jännes) runosta Herää Suomi!.

Niin, mikä olikaan taulun nimi? Kaikkialla, missä taulu mainitaan, on se väärällä nimellä. Gallen-Kallela maalasi mm. taulut Sammon taonta, Sammon ryöstö ja Sammon puolustus. Parkanon Joulu -lehteen 1973 on Martti Tuisku kirjoittanut sivun otsikolla Päivölän vaiheita. Siinäkin on väärä nimi. Samoin on Jari Saarisen kotisivuilla kohdassa Parkanon historiaa mainittu tämä teos väärällä nimellä ‘Sammon ryöstö’. Oikea nimi on kuitenkin Sammon puolustus. Olkoon tämä nyt kotiläksynä niille, jotka esittelevät Parkanon historiaa.

Nyt jäämme odottamaan lehteä, jossa on tuo värikuva, Genetzin runo ja muutakin tietoa maalauksesta.