Arpaonni toi Estorilista Kihniöön

Portugalilaisen Colégio do Amor de Deus -koulun oppilaat olivat sen verran innokkaita tulemaan Kihniön yhtenäiskoulun 9.-luokkalaisten vieraiksi, että opettajien piti järjestää arvonta Suomeen lähtijöistä.
– Kirjoitimme jokaisen oppilaan nimen paperilapulle ja arvoimme 20 onnekasta. Yksillä veljeksillä kävi hyvä säkä, sillä arpaonni osui molempien kohdalle, kertoo opettaja Jorge Mendes.
Hän ja toinen opettaja Ana Catarina Santos matkustivat ryhmän kanssa Estoril-nimisestä pitäjästä Cascaisin kunnasta Kihniöön viime perjantaina. Heidän vierailunsa päättyy tänään torstaina.
Kihniöläistä ruokakulttuuria
– Tämä on ollut erittäin hieno matka, koska ihmiset ovat olleet niin ystävällisiä ja aktiivisia. Nuorten on tärkeää saada kokemuksia muista maista ja ihmisistä. Monet oppilaistamme ovat päässeet harjoittelemaan kunnolla englantia, sillä kihniöläisnuoret osaavat kieltä todella hyvin.
Colégion oppilas Laura Cunha-Vaz sanoo vierailun parhaita hetkiä olleen talviseen luontoon tutustuminen ja suomalaisten ruokien maistaminen.
– Ruokakulttuuri on hyvin erilainen kuin Portugalissa.
Perinteisen koti- ja kouluruoan ohella estorililaiset saivat testata niin nuotiomakkaraa kuin Ilkka Suutarin muurinpohjalättyjä.

”Koko kylän
projekti”

Estorililaisten Kihniön-reissun ja 9.-luokkalaisen tulevan toukokuun vastavierailun ensiaskeleet otettiin luokanvalvoja Pauliina Harjulan mukaan noin puolitoista vuotta sitten.
Oppilaat ja oppilaiden vanhemmat pohtivat, että pelkän ulkomaille suuntautuvan leirikoulumatkan lisäksi olisi mukava tehdä muutakin yhteistyötä ulkomaisen koulun kanssa.
Yhteys Portugaliin avautui yhden vanhemman eli Juha-Matti Markkolan kautta. Markkolalla on oman työnsä puolesta kollegoja EU-maiden maatalousministeriössä
Portugalin päässä asian otti hoitaakseen Ana Pires da Silva, ja pian Kihniön yhtenäiskoulu ja katolilainen yksityiskoulu Colégio do Amor de Deus löysivät toisensa.
Harjula kertookin portugalilaisten Kihniön-vierailun olleen todellinen talkoohengen voimannäyte. Sen verran innokkaasti nuoret valmistelivat ohjelmaa, ja nuorten vanhemmat olivat runsaslukuisesti mukana käytännön järjestelyissä. Vieraat esimerkiksi majoittuivat kihniöläiskodeissa.
– Tämä oli tällainen koko kylän projekti, Harjula toteaa.

Jalkapallossa tuli takkiin vain niukasti

Itse ohjelma vei oppilaita niin Tampereelle kuin Seitsemiseen. Vieraat pääsivät kokeilemaan viikon aikana saunomista, avantouintia, moottorikelkkailua, ratsastusta ja luistelua. Sunnuntaina estorililaiset ja kihniöläiset ottelivat hankijalkapallossa.
Yhtenäiskoulun 9.-luokkalaiset pitivät tuolloin pintansa paremmin kuin Suomen jalkapallomaajoukkue. Portugalille tuli takkiin vain 2–0.