Musiikkiopinnot kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain

Niko Kirjonen, kitaransoiton opettaja Mika Sihvonen, Venla Mantila, musiikkileikkikoulun opettaja Anne Kasittula, Vilma Autio ja viulunsoiton opettaja Raisa Rasku.

Jos haaveilet musiikin opiskelusta, nyt on aika hakea musiikkiopistoon. Yleiset pääsykokeet uusille oppilaille järjestetään huhtikuun loppupuolella.
Apulaisrehtori Jukka Lehtisen mielestä opiskelu on hyvä aloittaa mahdollisimman varhain, mutta vanhempanakin ehtii. Viime kevään pääsykokeissa ikähaitari oli 5–35 vuotta. Hänen mielestään kaikkien musiikinopiskelusta kiinnostuneiden kannattaa tulla pääsykokeisiin.
– Loppujen lopuksi musikaalisesti lahjakkaat ja motivoituneet seuloutuvat musiikkiopistoon. Vuosittain jää oikein hyviäkin hakijoita ulkopuolelle, mutta jos motivaatiota on, hakee seuraavana vuonna uudestaan.
Pääsykokeessa testataan musiikkikorvaa ja rytmitajua. Kokeessa myös lauletaan yksi etukäteen harjoiteltu laulu.
– Kannattaa valita mahdollisimman tuttu laulu, ettei biisi mene siihen jännitykseen, Lehtinen opastaa.
Hän huomauttaaa, että pääsykokeissa mitataan musikaalisuutta ja motorisia asioista, mutta niin tärkeä asia kuin motivaatio ja opiskelun vaatima pitkäjänteisyys selviää vasta ajan kuluessa.
Esikoululaisille ja kakkosluokkalaisille järjestetään lisäksi omat pääsykokeet päiväkodeissa ja kouluilla. Näiden ikäluokkien ei tarvitse ilmoittautua internetissä, vaan tieto tulevista kokeista tulee opettajalta. Hakuaika ei koske musiikkileikkikoulua ja vauvamuskaria, joihin voi ilmoittautua jatkuvasti.

Piano ja huilu suosituimmat

Aivan kaikkia soittimia ei voi aloittaa vielä esikoululaisena. Esimerkiksi puhallinsoittimien aloitusikä on Lehtisen mukaan paremminkin 8–9 kuin 5–6 vuotta.
Soittimissa on runsaasti valikoimaa ja periaatteessa vain piano pitää olla itsellä, sillä Ylä-Satakunnan musiikkiopistolla on paljon lainasoittimia.
Musiikkiopistoon sisäänpääsyyn vaikuttaa myös, mitä soitinta pyrkii opiskelemaan ja minkä verran paikkoja minäkin vuonna vapautuu. Vuosittain esimerkiksi Parkanossa valitaan 10–20 uutta opiskelijaa.
– Ei ehkä kannata valita kaikista suosituimpia soittimia eli pianoa tai huilua. Jos taas valitsee kontrabasson, trumpetin, klarinetin tai saksofonin, voin melkein luvata paikan.
Osa musiikkiopistoista kärsii hakijapulasta, mutta ei Ylä-Satakunnan musiikkiopisto.
– Meillä on nerokas järjestelmä siinä mielestä, että kun käymme eskarit ja kakkoset läpi vuosittain, saamme sieltä suunnilleen saman määrän hakijoita joka vuosi. Jos innostus ei ole vielä eskari-iässä herännyt, tulee toinen kerta tokaluokalla.
Viime keväänä Kihniöstä, Parkanosta ja Ikaalisista haki musiikkiopistoon yhteensä noin 120, joista noin 40 pääsi sisään.
– Tilanteemme on todella hyvä. Joissakin opistoissa ei pidetä enää edes pääsykokeita.