Torron jokkisrata sai SM-kisat

Karvian ratayhdistyksellä ja urheiluautoilijoilla on edessä työntäyteinen vuosi, sillä Torron moottoriradalla ratkaistaan kesäkuussa 2019 jokkiksen nuorten-, naisten- ja etuvetokardaaniluokan Suomen mestaruudet.
Tapahtuma on iso ponnistus paikallisille harrastajille.
– Viikonlopputapahtuman arvioidaan kokoavan Torron radalle noin 4 000 henkeä, ratayhdistyksen puheenjohtaja Olli Pentinmäki kertoo.
Väkimäärää selittää se, että jokamiehenluokka eli jokkis on harrastajamäärältään Suomen suurin autourheilulaji.
Kisoja varten Torron radan viereen rakennetaan uusi toimistorakennus, uusi kolmen hehtaarin varikkoalue sekä lisää katsomopaikkoja noin 750 hengelle. Lisäksi ajorata vaatii paikoin uutta asvalttipintaa.
Pentinmäen mukaan tapahtuman aikana kisa-alueella paiskii töitä noin 500 talkoolaista, joista suurin osa on lajin harrastajia ympäri Suomea.
– Karvia on aktiivinen jokkispitäjä, joten yhdistysten omaa väkeä on töissä noin 80 henkeä plus muut kuntalaiset, Pentimäki kertoo.
Kivenheiton päässä kirkonkylästä sijaitseva Torron moottorirata on ollut käytössä 20 vuotta. Harrastuskeskusta on kehitetty koko ajan, ja siellä järjestetään vuosittain 2–3 jokkiskisaa.
– Olemme pieni, mutta aikaansaava porukka, kuten Karviassa yleensä on tapana, Olli Pentinmäki sanoo.

Kunta on tärkeä kumppani

Kunta on tukenut harrastajia muun muassa rakentamalla rata-alueelle EU-tuen turvin ravintolarakennuksen, jota kunta vuokraa myös muuhun käyttöön. Ravintolan rakennustöistä vastasi suurimmaksi osaksi ratayhdistyksen talkooporukka.
Olli Pentinmäen ja urheiluautoilijoiden puheenjohtajan Pasi Patokosken mukaan karvialaisilla riittää kokemusta kisojen järjestämisestä, mutta SM-kisojen mittakaava on viisinkertainen aiempiin kilpailuihin verrattuna.
Tapahtuman budjetti on 150 000–170 000 euroa, josta suurin osa menee kisapaikan investointeihin. Ratayhdistys on jo ostanut kolme hehtaaria lisämaata varikkoaluetta varten, ja isoin investointi on 100 neliön toimistorakennuksen pystyttäminen.
– Rakentamisessa talkootyön osuus on iso, sillä haemme investointeihin EU-tukea, Patokoski sanoo.
Uutta katsomoa rakennetaan 500 katsojalle. Istumapaikkoja saadaan vielä lisää, kun museoalueen kesäteatterin katsomorakenteet siirretään ensi kesän jälkeen Torroon.
Ratayhdistys joutuu ottamaan pankkilainaa kisojen rahoitukseen, ja se on anonut kunnan takausta 150 000 euron lainaa varten.
Takausanomus on jo käsitelty kunnanhallituksessa, joka esittää valtuustolle, että kunta myöntää ratayhdistykselle 80 prosentin takauksen velkasumman vakuudeksi.
Valtuusto käsittelee esityksen 19. päivä huhtikuuta.

Oheispalvelut kilpailutetaan

Kunnalle järjestäjät tarjosivat myös pääsponsorin 20 000 euron sopimusta, mutta siihen ei ainakaan kunnanhallitus lämmennyt.
Sen sijaan kunnanhallitus myöntyi esittämään valtuustolle, että ratayhdistys saa ilman korvausta kisoja varten käyttöönsä kunnan tiloja, kuten urheilukentän, yhtenäiskoulun, Sampolan ja Willelän kentät sekä Karviatalon piha-alueineen.
Kisojen järjestäminen vaatii ponnisteluja, mutta tapahtuma hyödyttää koko kuntaa.
Yhteistyökumppaneita tarvitaan muun muassa ruokahuoltoon.
– Annoksia menee viikonlopun aikana tuhansia. Tarvitsemme kisa-alueelle muitakin tekijöitä, ja siksi palvelut on tarkoitus kilpailuttaa paikallisten yhdistysten kesken, Patokoski kertoo.