Kihniöläisille Pirkanmaan NouHätä!-voitto

Juha Koivistoinen (toinen vas.) ohjeisti Sara Shemeikkaa, Elina Paulamäkeä ja Jenni Heralaa defibrilaattorin saloihin.

Kihniön yhtenäiskoulun 8. luokan oppilailla Jenni Herralalla, Elina Paulamäellä ja Sara Shemeikalla on heti vapun jälkeen edessä reissu Kuopioon. Kolmikko nimittäin voitti huhtikuun alussa Tampereen Aitoossa järjestetyn NouHätä!-pelastustaitokampanjan aluekilpailun, joten joukkue valikoitui koko Pirkanmaan edustajaksi Pelastusopistolla 3. toukokuuta pidettävään finaaliin.
Pirkanmaan pelastuslaitoksen alueelta kampanjaan oli ilmoittautunut 35 koulua, joista jokainen sai lähettää yhden joukkueen aluekilpailuun koulukohtaisen alkukarsinnan jälkeen. Finaalissa kisaa yhteensä 22 joukkuetta eli yksi kultakin pelastuslaitoksen alueelta. Kuopion Pelastusopistolla kolmikko kohtaa joukkueita järjestäjäkaupungin lisäksi esimerkiksi Helsingistä, Hämeenlinnasta, Porista, Rovaniemeltä, Jyväskylästä ja Alajärveltä.
Aluekilpailun voitto oli Kihniön yhtenäiskoulun historian ensimmäinen.

Teoriaa ja käytäntöä

Herrala, Paulamäki ja Shemeikka kertovat, että Aitoon koitoksen tehtävät olivat vaativuudeltaan laidasta laitaan. Ennakkoharjoittelusta ei ainakaan ollut puutetta, sillä palo- ja pelastustehtäviä oli opiskeltu sekä oppitunneilla että Virtain paloasemalla.
Itse aluekilpailussa piti suorittaa teoriakoe ja neljä käytännön tehtävää. Teoriakokeen enimmäispistemäärä oli 30, ja kolmikko jäi siitä vain puolen pisteen päähän.
– Käytännön tehtävistä ensimmäinen oli vaikein. Siinä oli tyhjä huone, jossa alkoi palohälytin soimaan, ja sitten piti alkaa toimia.
Käytännön tehtävissä vastaan tulivat myös pyörällä kaatuneen henkilön auttaminen ja uusista tiloista pelastusreittien etsiminen. Joukkueen jäsenet joutuivat sammuttamaan roska- ja rasvapalon sekä palamaan syttyneen ihmisen.
– Toivoimme auto-onnettomuustehtävää, ja olimme jakaneet toimintaroolit jo etukäteen. Sitä tehtävää ei sitten tullutkaan.

Finaali Pelastusopiston harjoitusalueella

Auto-onnettomuustilanne voi tulla silti vastaan Kuopiossa. Kolmikkoa loppukilpailua varten kouluttanut palomies Juha Koivistoinen Virtain paloasemalta sanoo, että vastaavanlainen tehtävä on ollut usein osa finaalia.
Muutenkin Pelastusopiston Korvaharjun harjoitusalue tarjoaa Koivistoisen mukaan aivan eri puitteet kuin aluekilpailut. Sieltä löytyy niin kolmikerroksinen palotalo kuin vaarallisten aineiden harjoittelukenttäkin.
– Finaalissa on tärkeää puhua kovaan ääneen ja toimia mieluummin kuin jättää toimimatta. Ja Etelä-Pohjanmaan joukkue on voitettava.