Logosta tuttu viuhka värittää liittymän

Marianne Lahden kilpailuehdotuksessa Kolmostien ja Porintien risteysalue saisi Parkano-viuhkallla koristellun kivikorimonumentin.

Suunnittelukilpailu Parkanon eteläisestä eli Porintien ja kolmostien liittymästä on ratkennut. Parkanon tekninen lautakunta valitsi jatkoselvittelyyn Marianne Lahden idean Bargano ja Hanne Piiraisen Kauniin Parkanon puolesta.
Kummassakin suunnitelmassa on mukana Parkanon kaupungin logosta tuttu viuhka. Kaupunki lunastaa työt kilpailusääntöjen mukaisesti 200 eurolla. Ehdotuksista toinen toteutetaan.
– Molemmat työt ovat hyviä. Nämä valikoituivat, koska näissä oli sellaista visuaalista ilmettä, joka kuvaa Parkanoa. Sitä kumpi viedään maaliin, mietitään toteutettavuuden kannalta, sanoo tekninen johtaja Jarmo Kyösti.
Liittymän ja rampin välisen alueen kohentamiseen on varattu 50 000 euroa. Suunnitelman toteuttamisen lisäksi rahalla on tarkoitus siistiä kokonaan lähes puolen hehtaarin alue.
– Raha ei kulu pelkästään monumentin tekemiseen, vaan koko ramppialueen käsittelemiseen. Ehkä alue pitää myös valaista, koska pimeää aikaa on niin paljon.
Alueelle on tällä tietoa tulossa hoidettava nurmialue, mikä takaa, ettei paikka pusikoidu. Tielaitoksen alkuperäisissä suunnitelmissa paikkaan olisi istutettu puita, mutta Kyöstin mukaan sitä ei kannata tehdä, jos aluetta on tarkoitus hoitaa.
– Tavoite on, että alue valmistuu kesän aikana. Nyt aluksi selvitetään lupa-asiat, sillä alue on tielaitoksen.
Kilpailuehdotuksia saapui yhteensä kymmenen. Kilpailuun osallistuttiin nimimerkillä, ja henkilötiedot selvisivät vasta arvioinnin jälkeen.

Parkanolaisia tuotteita esille

Parkanolaisen kuvataiteilijan ja kuvanveistäjän Marianne Lahden suunnitelma perustuu kivikoreihin. Valaistu tilataideteos on 5 metriä korkea ja 8 metriä leveä. Parkano teksti kulkee kaarevasti kivikorilta toiselle.
– Pidän kivikoreista. Olen jo pitkään miettinyt, että haluan käyttää niitä jossakin, kun tulee sellainen mahdollisuus. Ehdottomasti myös siksi, että ne ovat parkanolaisia.
Alhaalta nouseva värikäs metallista valmistettu viuhka noudattaa Parkanon kaupungin logoa. Lahti halusi työssään yhdistää Parkano-kyltin ja taiteen.
Lopputulos saa hänen mielestään olla retrohenkinen ja hieman ruosteinen, koska metalliala on täällä vahva juttu.

Jotakin muuta kuin mainos

Länsi-Aureessa asuva, mutta Parkanossa asioiva Hanne Piirainen osallistui kilpailuun työllään Kauniin Parkanon puolesta. Myös hän on luovan alan ammattilainen, sillä hän suunnittelee neulemalleja.
Piiraisen työssä viuhka alkaa kolmostieltä ja jatkuu Porintiellä olevaan kiertoliittymään asti. Viuhkan lehdet ovat alkupäässä korkeampia, ja myös tässä suunnitelmassa on mukana kaupungin nimi.
– Mainossaastetta tulee joka paikasta nykyään aina enemmän ja enemmän. Uskon, että taide kiinnittää enemmän huomiota ja jää vieraspaikkakuntalaisten mieleen paremmin kuin jokin muu.
Hanne Piirainen halusi käyttää työssään Parkanon logoa, jota hän kuvailee raikkaaksi ja pirteäksi. Hän toivoo, että lopputuloksesta syntyy kevyt vaikutelma.
– Viuhka on kuitenkin niin neutraali, ettei se ärsytä ketään.
Suunnittelukilpailu sai alkunsa Parkanon kokoomuksen valtuustoryhmän aloitteesta. Ryhmä oli huolissaan siitä, ettei kolmostietä etelän suunnasta tulevia opasteta Porintien liittymässä Parkanoon. Kyltit kertovat mahdollisuudesta lähteä Poriin ja Kuruun, mutta Parkano-opaste tulee vasta sen jälkeen, kun on jo kääntynyt kolmostieltä liittymään.
Aloitteen mukaan etenkin etelästä lähestyttäessä Ikaalisten–Parkanon korpitaipaleen jälkeen pitää tuoda selkeästi julki, että nyt olet saapunut Parkanoon.
Kokoomusryhmä esitti viitoituksen täydentämistä ja ramppialueen hyödyntämistä Parkanoa mainostamalla.