Viinikanjoki on Vuoden lähikalastuspaikka

Parkanon Urheilukalastajien puheenjohtaja Timo Ojalainen toivoo, että Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tunnustus tuo Viinikanjoelle paljon uusia kalastajia.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö on valinnut Viinikanjoen erityiskalastusalueen Vuoden lähikalastuspaikaksi 2018. Parkanon Urheilukalastajien ylläpitämä kohde käsittää Viinikanjoen kolme ylintä kilometriä. Valitsijat kiittävät muun muassa Viinikanjoen runsasta ja monipuolista kalastoa sekä sitä, että siellä on otettu huomioon myös liikuntarajoitteiset kalastajat.
Parkanon Urheilukalastajien puheenjohtaja Timo Ojalainen on valinnasta iloinen ja toivoo sen tuovan entistä enemmän kalastajia Parkanoon.
– Viime vuonna kävijöitä oli noin 700, mutta tilaa on moninkertaiselle määrälle. Sata kalastajaa mahtuu kerralla helposti ilman että kenenkään tarvitsee odottaa vuoroaan, hän toteaa.
Väljät olot on yksi Viinikanjoen valtti. Kun jossain toisaalla saattaa kalastajalle olla tarjolla vain parisataa metriä jokirantaa, niin täällä on keskellä kaupunkia 3 kilometrin matkalla neljä koskea: Kairokoski, Haapaskoski, Lehtiskoski ja Viinikkakoski.
Ojalaisen mukaan intohimoisimmat perhokalastajat kyllä tuntevat Viinikanjoen, mutta valinta Vuoden lähikalastuspaikaksi tuo varmasti sen myös laajan harrastajajoukon tietoisuuteen.

Uutta kalaa joka toinen viikko

Urheilukalastajat tuo kalastuskaudella uutta kalaa jokeen kahden viikon välein, viime vuonna yhteensä 1 500 kiloa. Nyt joessa virtaa vettä niin paljon, ettei kaloja kannata tuoda, koska virta veisi kirjolohet mennessään. Timo Ojalainen toivoo, että tilanne tasoittuu vapun tienoissa.
– Vettä on tullut viime päivinä enimmillään 17,1 kuutiometriä sekunnissa, mikä on enemmän kuin yleensä keväisin. Ennätysvuonna 1984 virtaus oli kuitenkin vielä suurempi, tilastojen mukaan 34 kuutiota sekunnissa.
Kalastusalueen hoitaminen ei ole vain uusien kirjolohien laskemista jokeen, vaan myös siivousta ja rantojen raivausta, jotta kalavehkeiden kanssa pääsee jokirantaan. Pajukoita harventamassa ja roskia keräämässä kulkee Ojalaisen mukaan tiivis aktiivien porukka.
– Onneksi kalastajat ovat varsin siistiä joukkoa, hän toteaa.
Viinikanjoki virtaa aivan Parkanon keskustan kupeessa ja on siksi kalastajien helposti saavutettavissa. Etäisyydet lähialueen suuremmista kaupungeista ovat maltilliset; sekä Tampereelta että Seinäjoelta on Viinikanjoelle matkaa vain 90 kilometriä.
Liikuntarajoitteisia kalastajia varten joelle rakennettu kalastuslaituri mahdollistaa kalastuksen 120 metrin matkalla. Kalastuslaituri sijaitsee Haapaskosken alapuolella sijaitsevan Haapaslammen länsirannalle.
Viinikanjoen halutuimmat saaliskalat ovat kirjolohi ja taimen, joista jälkimmäinen elää Viinikanjoessa luonnonvaraisena. Taimenen lisäksi Viinikanjoen luontaiseen kalastoon kuuluvat ahven, hauki, kivisimppu, kuha, kuore, lahna, made, salakka, särki ja säyne.

Taimenet täytyy vapauttaa

Joessa elävän luonnonvaraisen taimenkannan turvaamiseksi kaikki alueelta saatavat taimenet tulee vapauttaa. Lisäksi taimenen lisääntymistä turvataan kahluukiellolla, joka käsittää joulukuun alun ja toukokuun lopun välisen ajan. Koska taimenen lisääntymisalueet sijaitsevat alueen yäosissa, tehdään kirjolohi-istutukset alueen alaosalle.
Timo Ojalainen kertoo, että kalastajat vapauttavat yleensä kirjolohiakin, jos niitä kertyy enemmän. Useimmille riittää yksi kala kotiin vietäväksi.