Renkaat ja kettingit kannattaa tarkastaa talven jälkeen

Anna-Liisa Mäkitarkan polkupyörän takarengas pitää vaihtaa, Jari Kannisto sanoo. Pyöriensä tarkastusvuoroa odottavat Eeva Toivonen ja Terttu Laine.

Kun pyörän ottaa käyttöön talven jälkeen, kannattaa ensimmäiseksi tarkastaa renkaat ja ketjut. Rengaspaineet ovat tärkeät, jotta kumit pysyvät ehjinä.
Ketjut ovat saattaneet löystyä ja vaatia kiristämistä. Lisäksi ne kannattaa puhdistaa ja rasvata.
– Mutta ei pidä käyttää vaseliinipohjaista rasvaa, johon tarttuu lika, neuvoi Jari Kannisto.
Sopivampaa voiteluainetta saa oman paikkakunnankin kaupoista.
Pyöriä työkseen korjaava Kannisto tarkasti polkupyöriä lauantaina Karviatalolla. Hän teki myös pientä pikahuoltoa, kuten tasasi renkaiden ilmanpaineita sekä kiristi ja rasvasi ketjuja.
Jos muita toimenpiteitä tarvittiin, Kannisto kehotti tuomaan pyörän huoltoon pajalleen Alkkiaan.
Tällaisen kehotuksen sai esimerkiksi Tekla Rajala.
– Kyllä joudut kettingit vaihtamaan ja takarenkaan myös, korjaaja totesi.
Rajalan pyörällä on ikää vasta 3–4 vuotta, mutta sillä on ajettu paljon. Ajomatkaa tulee jo kotoa Karviankylältä kirkolle tullessa yhteen suuntaan 15 kilometriä. Rajala osallistuu säännöllisesti haastepyöräilyyn.

Pieni ilmanpaine murtaa pyöränkumin

Myös Ämmälässä asuvan Anna-Liisa Mäki-Tarkan pyörän takarengas kaipasi vaihtamista. Jari Kannisto totesikin, että polkupyörän yleisimmät viat ovat renkaissa.
– Niissä ei pidetä tarpeeksi ilmaa, ja sitten rengas murtuu, Kannisto kuvaili.
Omistaja voi siis itse huolehtia renkaiden kunnosta käyttämällä pumppua. Myös ketjut voi puhdistaa ja rasvata kotona, mutta esimerkiksi vaihteiden kohdalla Kannisto kehottaa varovaisuuteen. Kappavaihteita ja napoja ei kannata mennä aukomaan, jos ei ole varma osaamisestaan.

Mukaan voisi kutsua myös rollaattoreita

Karvian kunnan liikuntatoimen kanssa toteutetussa maksuttomassa Pyörä kuntoon -tapahtumassa viime lauantaina kävi noin 25 pyöräilijää. Lisäksi paikalle tultiin rollaattorilla.
Liikuntasihteeri Sirpa Ala-Rämin mukaan osallistujamäärä oli hyvä ensimmäiseksi kerraksi. Hän toivoo kuitenkin lisää osallistujia ja miettii tapahtuman jatkokehittelyä.
– Seuraavaan tapahtumaan voisi kutsua pyöräilijöiden lisäksi esimerkiksi rollaattorilla kulkevia, onhan sekin liikuntaväline. Kunnan tavoitteena on myös erityisryhmien liikunnan tukeminen, hän sanoo.
Ala-Rämi suunnittelee, että seuraavan kerran pyörien kuntoa tarkastetaan kesällä jonkin pyöräilyhaasteen yhteydessä, jotta tieto tarkastuksesta tavoittaa ihmiset hyvin.
Rollaattorilla kulkevien mukaan saamisen edellytys on, että tapahtuma pidetään Karvian keskustan alueella.