Suunniteltua Geopark-aluetta esiarvioitiin

Karvian matkailu tarjosi Kristin Rangnesille ja koko muulle ryhmälle purtavaa Kauhanevalla.

Maailman Geopark-verkoston hallituksen norjalainen jäsen Kristin Rangnes kävi tutustumassa suunniteltuun Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark-hankkeen alueeseen viime viikolla kolmen päivän ajan. Rangnesilta saatiin etenkin vinkkejä siihen minkälaisiin asioihin alueella kannattaa kiinnittää huomiota jatkossa.
Rangnes toimii useissa keskeisissä tehtävissä Geopark-verkostossa. Täällä hän vietti ensimmäisenä päivän Parkanossa, toisena päivänä hän sai tutustua Kauhanevaan, Katikankanjoniin ja Lauhanvuoreen. Viimeisenä päivänä hän tutustui vielä Jämijärvellä Uhrilähteeseen ja Honkajoen Satamakeitaaseen.
Rangnes on kiertänyt useampia Geopark-alueita ja hän ollut mukana toteuttamassa Norjassa sen ensimmäistä Geopark-aluetta. Rangnesin mukaan Lauhanvuori–Hämeenkangas -alue on kaunis ja erilainen, ja se olisi luonteva lisä Geopark-verkostoon.
Projektipäällikkö Terttu Hermansson kertoi vierailun jälkeen, että Rangnesilta tuli hyödyllisiä vinkkejä alueen geologisen perustan esille tuomiseen. Hän myös perehdytti hakuprosessin vaiheisiin ja neuvoi muun muassa miten varsinaiseen arviointiin kannattaa valmistautua. Hakemuksen jättämisen jälkeen tulee kaksi virallista Geopark-evaluaattoria arvioimaan aluetta. Rangnes oli myös tyytyväinen alueen kuntien ja yritysten sitoutumiseen hankkeeseen.

Hakemus tarkoitus jättää tänä vuonna

Terttu Hermansson kertoi, että valmistelua jatketaan suunnitellun mukaisesti ja hakemus aiotaan jättää loppuvuodesta.
– Tämän jälkeen perustetaan yhdistys hallinnoimaan Geoparkia. Alueen kunnilta on kysytty rahoitusta ja kunnat ovat lähteneet hyvin mukaan, Hermansson sanoo.
Mukaan lähteneet kunnat ovat Isojoki, Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karijoki, Karvia, Kauhajoki, Kihniö, Parkano ja Siikainen. Luonnonvarakeskus ja Metsähallitus ovat tärkeitä kumppaneita.
– Joka vuosi pitää olla 170 000 euron budjetti. Toivon mukaan rahoitusta löydetään myös muilta tahoilta edellisten lisäksi, Hermansson sanoo.