Sankarivainajien tiedot maalattiin näkyville

Auli Mäntynen maalasi sankarivainajien tietoja paremmin näkyviin hautakiviin.

Parkanon seurakunta kunnostaa tänä kesänä sankarihautausmaan. Kivirakentajaksi opiskeleva parkanolainen Auli Mäntynen maalasi viime viikolla sankarihautojen kiviin vainajien tiedot paremmin näkyviin.
Hautausmaalla on 201 sankarihautaa.
Sankarihautausmaan kivien kunnostamisesta vastaa kurulainen Kivityöliike E. Väisänen Oy. Hautakivien ja patsaan kuumapainepesun suoritti yrittäjä Petri Väisänen.
– Sammalta oli aika runsaasti, sillä kivi kerää aina sammalta pintaansa. Rapautumia kivissä oli vain vähän, joten hajoamisvaaraa ei niillä ole, Petri Väisänen sanoo.
Maalaustyön tekivät Minna Väisänen ja Auli Mäntynen.

Edellinen kunnostustyö noin 20 vuotta sitten

Parkanon sankarihaudoilla vainajien tiedot ovat olleet näkyvissä osassa kiviä, mutta osassa niitä on hädintuskin erottanut. Nyt kaikissa on uusi valkoinen teksti.
– Edellisen kerran sankarihautojen kivet on maalattu 1990-luvun lopulla, seurakuntapuutarhuri Tapio Kivelä kertoo.
Sankarivainajien hautakivien kunnostaminen maksaa 9 500 euroa, joka sisältää 24 prosentin arvonlisäveron. Viime vuonna lakkautettu Sotainvalidien Veljesliiton Parkanon osasto lahjoitti 1 000 euroa sankarihautojen kunnostamiseen.
Samassa yhteydessä pestiin sankarihautojen äärellä oleva sankaripatsas. Vartiosotilas-muistomerkin on veistänyt Vilho Aalto vuonna 1949.
Hautakivien reunamilta poistettiin maata, jotta ne saatiin paremmin esiin. Kivityöliikkeen lisäksi työtä tekivät seurakunnan työntekijät.
Ennen maalausta kylmä hautakivi piti lämmittää suunnilleen kädenlämpöiseksi ja puhdistaa. Helteisenä päivänä työn alla ollutta kiveä piti varjostaa, ettei se ollut liian lämmin maalattava.
Saskyssa opiskeleva Auli Mäntynen on Kivityöliike E. Väisäsellä kahdeksan opintoviikon työharjoittelussa. Hän valmistuu kivirakentajaksi vuoden kuluttua keväällä.
Auli Mäntysen ja Minna Väisäsen työ herätti kiinnostusta.
– Moni ihminen on poikennut puheilla ja kiitellyt seurakuntaa siitä, että sankarihaudat kunnostetaan, Auli Mäntynen sanoi.
Mäntynen laski, että tuulisena päivänä hän ehti käsitellä kymmenen hautakiveä. Muina päivinä työ eteni nopeammin.
Työssä hautakiven äärellä kului aina tovi, ja Mäntynen ehti miettiä sotilaiden kohtaloita.
– Monen äidin poika lepää sankarihautausmaalla. Mietin, miten nuori mies on lähtenyt kotoaan sotaan, ja sitten on tullut surusanoma omaisille, Mäntynen sanoi.
Kivityöliike tekee viimeistelytyöt tällä viikolla. Juhannuksen jälkeen yritys siirtyy vastaavaan työhön Virroille ja Killinkoskelle, jossa uudistamista tarvitsee yhteensä noin 400 sankarihautaa.