Kuula kohti snadia

Petanquen harrastesarja käynnistyy Parkanossa. Peliä testaamassa Miikka Järvenpää, Sami Ahola ja Jussi Keskinen.

Kenen kuula osuu lähimmäksi maalipalloa eli snadia? Heitoissa ei kannata hosua, sillä tärkeintä on tarkkuus ja keskittyminen.
Petanque eli petankki on kaikenikäisille ja -kuntoisille sopiva pallopeli, jota tänä kesänä pelataan Parkanossa seitsemän pelikerran harrastesarjana. Kisa alkaa ensi viikon tiistaina kello 18 koulukeskuksen pesäpallokentällä.
Mukaan saa tulla kuka tahansa taidoista ja kokemuksesta riippumatta. Omia pelivälineitä ei tarvita, vaan ne voi lainata paikan päältä. Omat kuulat saa toki ottaa mukaan.
Sarja pelataan joukkueina, jotka arvotaan paikalle tulleista kunakin pelikertana erikseen. Pelikaveriakaan ei siis tarvitse olla omasta takaa.
Seitsemäs kisakerta on loppukilpailu eli Parkanon mestaruus. Se otellaan kahdeksan parhaiten pelanneen osallistujan kesken.
Harrastepelit järjestää Parkanon Ponteva. Pelejä ohjaa ja pelaajia opastaa seuratyöntekijä Joel Heine.

Nuorin kokeilija oli nelivuotias

Tutustuminen lajiin aloitettiin kolmena edellisenä tiistaina kokeilukerroilla. Paikalla oli useita petanquesta kiinnostuneita, lähinnä nuoria aikuisia miehiä, mutta yhdellä kerralla nuorin pelaaja oli vasta nelivuotias.
Seuratyöntekijästä työikäisten ja nuorten mukaan saaminen on hyvä juttu.
– Monissa seuroissa petanqueta pelaavat lähinnä ikäihmiset, Joel Heine sanoo.
Hän itse innostui pelistä jo pikkupoikana 1990-luvun alussa alettuaan pelata sitä isänsä kanssa. Kymmenen viime vuoden aikana hän pelasi 1-3 turnausta kesässä, mutta parin vuoden sisällä tahti on kiihtynyt, ja osallistumiskokemusta on jo monentasoisista kilpasarjoista.
– Tänä kesänä osallistun Eurassa petanquen SM-kisoihin.

Monilla paikkakunnilla pelataan myös hallissa

Heine on asunut viime vuodet Tampereella, jossa lajia pääsee harjoittamaan myös talvisin. Petanqueta varten on monilla paikkakunnilla omia halleja, joissa lattia on päällystetty hiekkakerroksella.
Joel Heine kuvaa lajia sosiaaliseksi peliksi, jossa tutustuu samalla muihin.
– En itsekään tuntenut aluksi ketään, kun lähdin halliin pelaamaan.
Myös viimeisen tutustumistiistain osallistujat pitävät yhdessä tekemistä pelaamisen motiivina.
– Pallopelit ovat kesällä mukavaa yhteistä aikaa kavereiden kanssa, Miikka Järvenpää sanoo.
Marko Ilmari on samaa mieltä.
– Tämä on hyvää ajanvietettä porukassa.