Leijonapuiston kesäkahvila avautuu juhannuksena

Juha Anttila sekä Ville, Valtteri ja Pasi Vienola katsoivat kesäkahvilan paikan valmiiksi Leijonapuistossa.

Viinikanjoen varrella sijaitsevassa Leijonapuistossa avataan kesäkahvila. Toiminta alkaa ensi viikolla kahvilarakennuksessa, joka tuotiin paikalleen eilen.
Myöhemmin kesäkahvila avataan sillan vierellä sijaitsevassa vanhassa Koskisen punaisessa tuvassa, kunhan se ensin kunnostetaan.
Parkanon markkinointityöryhmän puheenjohtaja Juha Anttila on tyytyväinen, että Leijonapuisto viimein nostetaan esiin vuosien aikaisesta unohduksesta. Samalla nousee esiin myös komea näkymä Viinikanjoelle.
– Tämä paikka on ehdoton helmi, joka viimein avataan kuorestaan. Tuskin löytyy toista kesäkahvilaa yhtä hienosta maisemasta koko Suomessa, Juha Anttila toteaa.
Leijonapuisto sijaitsee alueella, joka tuli Parkanon kaupungin omistukseen 1980-luvun alussa. Lions Club Parkano rakensi samalla vuosikymmenellä puistoon ratagolf-alueen.

Urheilukalastajat saivat väen talkoisiin

Parkanon Urheilukalastajat järjesti Leijonapuistossa kahdet talkoot, joissa pusikot raivattiin ja alue siivottiin. Yhdistyksen puheenjohtaja Timo Ojalainen kertoo, että paikalle odotettiin 5–6 osallistujaa.
Yllätys olikin melkoinen, kun ensimmäisiin talkoisiin tuli 25 henkeä. Kaikki eivät päässeet tuolloin paikalle, ja kyselivät seuraavia talkoita. Niihinkin osallistui parikymmentä innokasta.
– Mukana oli muitakin kuin urheilukalastajia. Nuorimmat osallistujat taisivat olla 4–5-vuotiaita ja vanhimmat yli 70-vuotiaita. Perheitä ja alueen asukkaita oli hyvin mukana, Timo Ojalainen sanoo.
Jokimaisema avautui, kun alueelta kaadettiin muutamia puita. Kaupunki huolehti talkoissa kertyneiden raivausroskien kuljettamisen.
Urheilukalastajat ovat pitkään miettineet, että Leijonapuisto tulisi kunnostaa ja alueelle saada kesäkahvila. Samoja ajatuksia on ollut monilla parkanolaisilla, ja nyt markkinointityöryhmän puheenjohtaja teki asiassa toimeenpiteisiin johtaneen aloitteen.
Vuoden lähikalastuspaikaksi valitulla Viinikanjoella on paljon kävijöitä myös muualta. Kesäkahvilaan tuleekin myös kalastuslupien myynti.
Ojalainen toivoo, että kesäkahvilan aukiolo painottuisi iltapäivään ja iltaan.
– Viinikanjoen tuntumassa liikutaan nimenomaan iltaisin. Hyvä olisi, jos kahvila olisi avoinna esimerkiksi puoliltapäivin iltakahdeksaan.

Puistoalue yllätti reilulla koollaan

Kesäkahvilan lisäksi Leijonapuistoon tulee kuivakäymälä. Kaupunki tilasi rakennukset Linnankylästä Voman sahalta. Parkanolaiset Pasi Vienola kokoaa rakennukset poikiensa Valtteri Vienolan ja Ville Vienolan kanssa.
Juha Anttila yllättyi alueen koosta, kun pusikot ja rikkaruohot siivottiin pois.
– Kuvittelin, että tähän mahtuu kahvila ja vessa, ja tilaa jää hiukan yli. Alue onkin niin laaja, että suunnittelemme alueelle myös petankkikenttää ja muutamaa reikää ratagolfille. Lisäksi lapsille voisi tulla leikkivälineitä.
Kaupungin työnä poistettiin vanhaa maata ja tuotiin soramursketta. Pelialue vaatii pintaansa vielä kivituhkaa.
Leijonapuistossa on esillä kihniöläisen Veino Kuljun tekemä betoninen leijonapatsas. Anttila sanoo, että jatkossa ITE-taidetta tulee alueelle enemmänkin.
Kaikki alueelle tulevat toiminnot suunnitellaan siten, ettei maisema joelle peity korkeilla rakennelmilla.
– Maiseman lisäksi alueella virkistäytyjillä on mahdollisuus seurata, kun perhokalastajat kalastavat joella, Juha Anttila sanoo.