Juhannus tulee, bl 13/18

Tänään on kesäpäivänseisaus, siis päivät alkavat jo lyhetä. Juhannus ja Suomen lipun päivä on jo lauantaina 23.6. Vanhassa kalenterissa juhannus oli aina 24.6, joka nyt on seuraava sunnuntai. Silloin siis tulee 90 vuotta siitä salamaniskusta, josta löytyy kaksikin juttua viimeisen Ylä-Satakunta -lehden sivulta 15. Laura Jokisalo on tutkinut aiheesta lehtiartikkeleja ja löytänyt sopivan kuvankin. Samalle sivulle onneksi mahtui myös minunkin tarinani samasta aiheesta. Varpu-vaimolta olin saanut pastori Rantamaasta kuvankin, jota oli jouduttu kaventamaan yhden palstan levyiseksi, jotta asiat mahtuivat.  Pappilan puistoistutukset jäivät näin kuvan ulkopuolelle.

Olen jo saanut jutusta kiitosta sekä Tampereelta että Nurmeksesta. Vaimoni tuttava Tampereelta kertoi tunteneensa Antti Rantamaan veljen pojan, joka oli poliisina Tampereella, mutta oli jo äskettäin kuollut. Nurmeksesta myös vaimon ystävä, teol. tri. Kyllikki Tiensuu kiitti laatimaani tarinaa. Pahoittelen vain, että siinä on yksi vuosiluku tullut väärin. Antti Rantamaa julkaisi kirjan Olympiavoittajien testamentti jo vuonna 1954 (eikä 1958), olinhan saanut kirjan jo 1955 ollessani oppikoulun toisella luokalla. Siinä on haastateltu ainakin 27 olympiavoittajaa vuosilta 1906 – 1952. Huomiota kiinnitti, että jokaisen kohdalla on paksunnettu teksti: Alkoholi ja tupakanpoltto ovat kummatkin urheilijan kaksi salakavalinta vihollista. Ensimmäisellä sivulla oleva teksti “Vapautemme puolesta kaatuneille urheilijoille omistetaan tämän ‘testamentin’ rivit” heijastelee myös Rantamaan toimintaa sotapappina Kollaan rintamalla.

Vanha ja uusi juhannus ovat sekoittuneet lehden sivulla 13, missä Maarit Lehto kirjoittaa: kotiseutumuseo avataan juhannussunnuntaina 24.6., jolloin kirkossakin muistetaan salamaniskua 90 vuotta sitten. Enemmän uskottava on srk:n oma ilmoitus: sanajumalanpalvelus la 23.6.klo 10.  90 vuotta kirkon palosta, saarnavieraana Leena Perälä.

Mitäpä muuta lehdestä löytyi? Sivulla 2 on kuolinviestejä. Entinen oppilaani Jussi Hellgrén on kirjoittanut muistosanat omasta isästään. Lisäksi on kuolinilmoitus  A. Juvelasta, jonka lapsia Tiinaa ja Mikaa olen opettanut lukiossa. Mika on lähettänyt minulle väitöskirjansakin: Observations and radiative transfer modelling of clumpy molecular clouds (1997). Juuri katsoin YouTubesta hänen havainnollisen esityksensä tähtien synnystä. Hän toimii Helsingin Yliopistolla.

Vielä lehti kertoo kesäasukastapahtumasta ja ITE-päivästä, joka on perjantaina 29.6. Silloin pitää tarkkailla kaupungintalon ympäristöä, jota näen omasta ikkunastanikin. Eräs tuttava juuri kysyikin, mitä tarkoittaa ITE-taide. On hyvä, että lehti on selvittänyt tämänkin lyhenteen sivulla 19: ITE = itse tehty elämä.

Lehdestä löytyi myös Kemppaisen laatima ristikko. Se täyttyi kevyesti. Vain kaksi sanaa piti netistä tarkistaa, toinen oli vihjeellä ‘ampulli’ ja toinen vihjeellä ‘purjeita’. Tosin jälkimmäisen sanan alkukirjain selvisi pystysuoran yksikirjaimisen sanan vihjeestä, joka oli ‘1000’. Ovat nääs vielä nuo roomalaiset numerotkin hallinnassa. – Muut laatijat eivät näitä 1-, 2- tai 3-kirjaimisia vihjeitä käytäkään, koska ne eivät ole sallittuja ristikkosäännöissä.

Vielä henkilökohtaisia asioita. Kurun mökkini on jälleen ollut myynnissä. Tietoja ja kuvia (21 kpl) löytyy sivulta  www.etuovi.com/kohde/9954990     On mahdollista, että ostaja jo löytyy, sillä myyjä tuntuu osaavan markkinointikeinot. Eräs pariskunta oli jo kovin kiinnostunut tästä mökistä.

Mökkeilyä on ollut lähempänäkin. Varpun omakotitaloa Mäkiviinikankadulla on kunnostettu monella tapaa. Vinyyliverhous on ollut hyvä ratkaisu, huoneet eivät kuumene helteellä, jäähdytystä ei ole tarvinnut käyttää. Juuri valmistui putkiremontti. Vanhat vesijohtoputket uusittiin viikon aikana. Yllätys oli paksu betonilattia, ensimmäinen poraus ei vienyt läpi, vaan piti hakea pitempi pora. Lattian paksuus oli peräti 48 cm. Vesi oli poikki vain yhden päivän, ja nyt se kohistaa jo paljon paremmalla paineella, vanhat putket olivat varmaan jo tukkeutuneetkin kalkista, mangaanista ja muista samentumista.

Loppuun huumoria: Eräs potilas kyseli Kurun kunnanlääkäriltä K.V. Suurpäältä, joko villahousut voisi jättää pois. Lääkäri vastasi: Kyllä ne juhannuksena voi jättää pois, mutta mittumaarilta ne on laitettava takaisin!

Hyvää juhannusta vain lukijoille!