Iltatunnelmia konsertissa, bl. 14/18

Olen joskus ollut tiekirkko-oppaana Kustaa Aadolfin kirkossa, joka on valmistunut 1781 Matti Åkerblomin suunnittelemana. Sinne tuotiin alttaritaulu 1852 Firenzestä, missä sen oli maalannut J.Z. Blackstadius.  Tuota kirkkoa on sanottu erääksi Suomen kauneimmista puukirkoista. Kyseessä on tietenkin Kurun kirkko.

Huomasin, että Kurussa on tänä kesänä runsaasti Tiekirkko Soi -konsertteja, ainakin seitsemän. Tie tänne ‘tiekirkkoon’ Parkanosta käsin on nyt erittäin tasaista kulkea. Töyssyjä ei ole yhtäkään enää. Niistä muistuttavat vain vanhat paikannimet, esim. Papinahde, jossa papin reki meni nurin tai Perstöyssynahde, jossa Paroni Wreden rattaat pömppivät. Matka kestää vain 35 minuuttia.

Ajoimme torstaina Kurun Tiekirkko Soi -konserttiin, jossa esiintyi tuttu yhtye Naapurin Onni. Siinä soittivat Esko Hannula (piano), Sanna Loikas (piano), Lauri Voipio (sello), Reijo Nieminen (harmonikka) ja Kyösti Aalto (kontrabasso). Konsertista jäivät mieleen sävelmät Marja-Liisa (säv. Hannikainen), Nocturne (säv. Hietanen & Wesslin) sekä Myrskyluodon Maija (säv. Mårtenson). Lopuksi Kyösti Aalto mainosti seuraavan illan Iltatunnelmia-konserttia, jossa esiintyisivät lisäksi Totiset Pojat sekä Virtuoso-yhtye.

Niin sitten jäimme odottamaan perjantai-iltaa. Saavuimme jo puolta tuntia ennen alkamisaikaa kirkon luokse. Kaikki parkkipaikat ja tienvarret olivat täynnä. Löysimme autolle paikan entisen Metsäopiston alueelta, siellähän entinen Kuru-niminen talokin on sijainnut. Kirkossa oli kansaa enemmän kuin jouluaamuisin.  Kaikki istuinpaikat täyttyivät, mistä näki etuosaan.

Lauluyhtye Totiset Pojat aloitti konsertin. Yhtyeessä lauloivat kurulaiset Ahti Nieminen, Esko Rimppi, Martti Hannula, Lasse Harju ja Tapio Mäkinen. Soitinyhtye Naapurin Onnin kanssa kuulimme aluksi:

Vuorilla kulkevat suuret tuulet (san. Eino Leino), Iltalaulu (san. Dedelsam, Tynkkynen) ja Hiljaisuus (san. Eino Leino).

Sitten Naapurin Onni soitti Merikantoa: Oi kiitos, sä luojani armollinen, Romanssi ja Valse lente.

Näiden jälkeen tuli esille valkopukuinen lauluyhtye Virtuoso. Siihen kuuluivat Riku Pelo, Roope Pelo, Juhana Suninen ja Ville Salonen, pianistina oli Kimmo Ruotsala. Näistä Kurun Lehteen on Kyösti Aalto haastatellut entistä kurulaista Juhana Sunista, joka oli palannut konsertoimasta Etelä-Koreasta asti. Hänkin ylisti Totisia poikia, jotka kertoi tunteneensa jo lapsuudesta. Tapio Mäkisellä oli komea baritoniääni ja Ahti Nieminen oli Kurun Pavarotti. Edellisen kerran Suninen esiintyi näiden kanssa Roth ja Spoof -oopperassa Kurussa.

Virtuoso lauloi mahtavasti suomeksi laulut Suuren meren suolaa (My Heart will Go On), Mamma , Yö Enkelten (säv. J. Suninen), Kuutamosonaatti (säv. Beethoven) ja Finlandia (säv. Sibelius). Sitten esiintyi pianisti Kimmo Ruotsalan nuori poika Niilo Ruotsala. Hän esitti upeasti Chopinin Etydi cis-molli, op. 10 nro 4.  Mainittakoon, että tämä poika on saanut 2. palkinnon 15-17 v. sarjassa Piano Festival 2018-tapahtumassa.  Netistäkin löytää hänen esityksiään jo pikkulapsesta lähtien. Siinä oli todellinen musiikin ihmelapsi!

Taas tuli vuoroon Totiset Pojat. Kuultiin maorilainen melodia Siunaus suo, oi Herra taivahan. Sitten kuultiin Yön hämärä (säv. Matti Lörpys, san. Mauno Saarijärvi, molemmat kurulaisia) sekä Tullut on jo yö (säv. ja san. kurulainen Veikko Mäkinen).

Naapurin Onnin soittelujen jälkeen kuultiin vielä Virtuosolta soololauluina Merikannon Onnelliset, Myrskylintu, Merellä sekä Ma elän.

Loppulauluna kaikki esittivät yhteisesti  Merikannon säveltämän ja Eino Leinon sanoittaman Oi muistatko vielä sen virren.  Se oli upea päätös Eino Leinon päivän tilaisuudelle. Kukituksen jälkeen kansa taputti niin, että vielä esitettiin ylimääräinen kappalekin. Tilaisuus kesti lähes kaksi tuntia.

Se oli upein konsertti, missä olemme olleet. Vielä kuullaan Totisia Poikia Kurun yhtenäiskoululla 19. ja 20. heinäkuuta klo 18. Pojat ovat päättäneet, että ne ovat jo viimeiset tilaisuudet. Tapsa muisteli lehden palstoilla, että esiintymiset alkoivat syksyllä 2004 ja niitä on ollut 166 kertaa. Tämän Tapsan, pikkuserkkuni, olen tuntenut lapsuudesta saakka. Hän on toiminut opettajana Kurussa monessa koulussa, pisimpään Parkkuussa ja eläkepäivinään tehnyt paljon työtä kuoronjohtajana.