3 648 grammaa kuhaa toi keisarin tittelin

Sami Mantila sovittaa kolmatta kuhaa vaa'alle. Harri Yli-Hietanen kirjaa tuloksen.

– Miten se vaaka on kalibroitu, veisteltiin kalamiestyyliin Kihniön Kuhakeisari -heitto- ja vetouistelukilpailun päätteeksi.
Viidettä kertaa järjestetty mittelö oteltiin Kankarinjärvellä viime lauantaina. Kisaan otti osaa 12 venekuntaa, ja peräti 9 niistä sai mitat täyttäviä saaliita. Järjestäjien mukaan tulos oli poikkeuksellinen, sillä koskaan aikaisemmin vähintään 43-senttinen kuha ei ollut uinut yhtä monen venekunnan uistimiin.
Neljä tuntia kestäneen koitoksen kilpasarjat olivat painavin kuha ja suurin yhteissaalis. Tällä kertaa molempien sarjojen voiton vei Sami Mantilan ja Akseli Tornbergin venekunta. Muhkeimman kuhan kohdalla vaaka näytti 2 070 gramman lukemaa. Lisäksi kaksi pienempää kuhaa nostivat saaliin yhteispainon 3 648 grammaan.
Tuplakeisarit pohtivat, että kotivesietu saattoi auttaa sopivien kalapaikkojen löytämisessä.
– Tuulen takia emme jiganneet lainkaan vaan vaapuilla mentiin. Ja kai aina tuuriakin pitää olla.

Lämpötilat kohdillaan

Tuuli saattoi myös hieman viilentää helteisiä kisaolosuhteita. Toisaalta kuhat, kuten ahvenetkin, hyötyvät korkeista lämpötiloista – toisin kuin esimerkiksi henkihieverissä olevat lohikalat.
– On tutkittu, että kuha kasvaa parhaiten noin 28-asteisessa vedessä, kertoo kilpailua järjestämässä ollut Marko Paloniemi.
Kankarinjärven puitteet olivat hyvin lähellä kuhalle edullisimpia olosuhteita. Pintaveden lämpötila oli kisapäivän mittausten mukaan 26,7 astetta.