Kierrätystaidetta kyläläisten vanhoista katiskoista

Kankarintien ITE-taide on Soili Turusen ja Arja Raition käsialaa.

Syntyperäiset kuivasjärveläiset Soili Turunen ja Arja Raitio innostuivat kierrätystaiteesta kylänraittia siivotessaan.
Venevalkamasta löytyi vanhoja katiskoita, joille piti keksiä hyötykäyttöä. Vanhoista rautalankaverkkopyydyksistä kaksikko ideoi ensimmäisenä ITE-taideteoksenaan Kierrätyskala-nimisen työn Kuivasjärven lintutorniin.
– Ajattelimme, että taideteokset ovat osa kylän historiaa. Katiskat ovat oman kylän kalastajien vanhoja pyyntivälineitä, ja ne saavat uuden elämän kierrätystaiteessa.
Kierrätyskalan seuraksi rouvat muovailivat tänä kesänä Kalavale-nimisen työn, joka sekin löysi paikkansa lintutornin rakenteista.
ITE-taiteilijoiden kymmenkunta työtä elävöittävät tienvarsia nyt ympäri kylää. Niistä tehdään kartta, jota jaetaan reilun viikon päästä pidettävillä Pohjois-Parkanon maalaismarkkinoilla.
Patsasmateriaalia on riittänyt toistaiseksi yllin kyllin. Vanhoja katiskoita Turunen ja Raitio saavat kyläläisiltä.
– Niitä ilmestyy pihaan välillä niin, että emme tiedä, keneltä ne kaikki ovat peräisin, kaksikko kertoo.
Työt syntyvät pääosin kierrätysmateriaalista. Kaupasta on ostettu jonkin verran uutta katiskaverkkoa patsaiden viimeistelyyn, ja rahaa tarvitaan myös maalien ostamiseen.

Patsaat vaativat huoltoa

Taiteilijat eivät jätä töitä oman onnensa nojaan valmistumisen jälkeen. He myös huoltavat ja korjaavat niitä tarvittaessa.
– Restauroitavaa on koko ajan. Maali pitää pintansa muutaman vuoden. Työt ovat sään armoilla, joten niitä täytyy oikoa ja kohentaa, Turunen sanoo.
Ilkivallalta työt ovat saaneet olla rauhassa. Siitä taiteilijat ovat hyvillään ja kiitollisia. Tarkoitus on tuottaa hyvää mieltä ja iloa. Sen ovat kyläläiset ja ohikulkijat selvästi oivaltaneet.
Osa töistä on isokokoisia ja vaikeasti liikuteltavia. Silloin apuun tulevat puolisot.
– Kaksistaan emme olisi saaneet kaikkia töitä paikoilleen. Miehet ovat olleet hyvänä apuna.
Pääosa töistä on eläinaiheisia. Tien varressa ohikulkijoita ilahduttavat hirven lisäksi muun muassa panda, kurki ja karhu. Taiteellisen ilmeen on saanut myös Parkanon ja Kihniön kunnan välinen rajapyykki.
Markkinaviikonloppuun mennessä taiteilijat lupaavat kylänraitille uuttakin katseltavaa.
Turunen ja Raitio eivät pelkästään koristele kyläteiden varsia. Kankarintien pientareen siivous Kihniön rajalta kolmostielle kuuluu edelleen heidän jokakeväisiin rutiineihinsa.