Kuntakävely tuotti lukuisia ideoita

Kuntakävely lähti liikkeelle Puumilan alapihalta. Etualalla oikealla maisema- ja luonnonhoidon asiantuntija Kaisu Wallin.

– Ehdottomasti kannattaa ainakin ratikka ja tunneli rakentaa.
Lauantaina järjestettyä, juuri virallisesti alkaneen Meidän Kihniö -hankkeen kuntakävelyä oli takana alle 100 metriä, kun vastaantulijat heittivät ilmoille tuulahduksia Tampereen tienoilta.
Kihniöntietä tallatessa kuultiin toki vakavahenkisempiäkin ehdotuksia. Toisaalta, kuten kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Matti Markkola sanoi tapahtuman aluksi, koko kävelykierroksen tarkoitus oli saada kokoon erilaisia ideoita kirkonkylän viihtyisyyden ja elinvoiman kartuttamiseksi.
Kehittämiskohteiden lisäksi toivotaan, että kylänraitin ilmeen parantamiseen osallistuvat niin kuntalaiset, vapaa-ajan asukkaat, yritykset kuin yhteisötkin. Useat Kihniöntien kohteet kun ovat jonkun muun kuin kunnan omistuksessa.
Tavallaan pitäisikin alkaa pohtia, mitä kukin voisi itse tehdä viihtyisyyden eteen.
Kuntakävelyä oli vetämässä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja luonnonhoidon asiantuntija Kaisu Wallin. Kierroksen lisäksi Wallin tulee vetämään aiheeseen liittyvät työpajat päiväkodilla ja yhtenäiskoulussa, jotta myös lasten ja nuorten ääni saadaan kuuluviin.
– Kannattaa muistaa, että maisema on muutakin kuin rakennettu kokonaisuus. Se on kokemus, ja eri kohteet ovat henkilökohtaisesti merkityksellisiä eri ihmisille.

Vanha koulu vaikein pala

Monella tavalla merkityksellinen on kirkonkylän vanha koulu, josta muodostuu hyvin luultavasti Meidän Kihniö -hankkeen vaikein pala. Koulun kohtalo jakaa mielipiteitä, ja ylipäänsä nykyinen tilanne turhauttaa, sillä rakennus on ollut käyttämättömänä vuodesta 2013 lähtien.
Hankkeen aikana olisi viimein saatava ratkaistua, mitä rakennukselle tehdään. Kuten niin usein, raha vaikuttaa vanhan koulun tilanteeseen. Sekä kunnostaminen että purkaminen maksavat, ja Kihniön talous on erittäin tiukoilla.
– Kunnalla on niin paljon kunnostettavia kohteita, että vanha koulu on sen listan häntäpäässä, Juha-Matti Markkola kertoi.
Toisaalta kunta voisi olla jollain tavalla valmis tukemaan eri toimijoita, jotka laittaisivat koulurakennuksen takaisin käyttökuntoon.
Alueen tulevaisuudesta löytyy useita näkökulmia. Jos koulu puretaan, saisi paikkaan kenties liikuntatilaa yhtenäiskoululle. Jos rakennus kunnostetaan, voisi siitä syntyä jonkinlainen kylätalo matkailulle, yhdistyksille ja yrityksille.
Mielikuvien puolella sisäilmaongelmien maineesta on hankala päästä eroon, vaikka rakennus saataisiinkin ennallistettua. Toisaalta kuntakävelyssä tuotiin esille sekin puoli, että jos koulu nyt puretaan, saattaa päätös kaduttaa ennemmin tai myöhemmin.
Jos vanha koulu on kiistakapula, niin monesta muusta ideasta löytyi yhteinen sävel. Kehittämiskohteiden kärkisijalle kohosi Sulkuejärvi. Sen näkyvyyttä Kihniöntieltä päin katsottuna olisi kohennettava, ja järven kylänraitin puolta kannattaisi muutenkin ottaa enemmän käyttöön.

Ehdotuksia kylänraitille:

Sulkuejärvi paremmin esille
kävelyreitti Sulkuejärven rantaan
OP-Perhepuiston yhteyteen uima- ja onkipaikka
koirapuisto ja koirien uimapaikka
katukuvaa kohennettava, ettei Kihniöntie ole vain tuulitunneli
jouluvalot Kihniöntielle
lisää yleisiä vessoja
lisää istumapaikkoja ja penkkejä
lisää roskakoreja
kunnanvaakunan väriset kukkalaatikot
enemmän kukkaistutuksia
urheilukentän kuntoa kohennettava
yritteliäisyys ja teollisuusalue paremmin esille
yrityksille yhdenmukaiset kyltit
maanteiden varren kyltteihin vain vähän informaatiota, koska niitä ei ehdi lukea ajaessa
mainoskylttien päivitys, jos yritystä ei enää ole olemassa
kunnan eri matkailukohteiden mainostus niin, että esim. Aitonevalla on mainoksia myös Pyhäniemestä ja Käskyvuoresta
maastoliikuntareitti kesäkuntoon
nykyinen jäätelökioski mainio
osa yksityisistä taloista ja pihoista laitettu upeaan kuntoon
asuintonttien kaavoitus kunnan virallisen torin läheisyyteen
karavaanareille matkaparkki kunnan viralliselle torille
Kihniöön oma Airbnb -vuokraus vaikeasti myytäville taloille
kirkonkylän peltoalueille lampaita
nuorisolle oma alue
kierrätyskeskus tarvitsisi lisää tilaa
kylänraitille rakennushistoriallinen selvitys
Järvisuomentieltä keskustaan näkyvää maisemaa parannettava