Kuvaamisen tulee pysyä hauskana ajanvietteenä

Antero Lehtisalo, Einari Mäkinen, Liisa Valli, Mika Heikkonen ja Helena Lisma kokosivat Parkanon kirjastoon kamerakerhon näyttelyn.

Parkanon Kamerakerhoon kuuluu tällä hetkellä kymmenkunta enemmän tai vähemmän aktiivista jäsentä. Lisää harrastajakuvaajia otettaisiin mielellään mukaan.
Liittymiseen ei vaadita muuta kuin kiinnostus kuvaamiseen. Kynnys halutaan pitää mahdollisimman matalalla.
– Kerhoon voi tulla tutustumaan vaikka ilman kameraakin. Ja jos haluaa kuvata, mikä tahansa kamera käy. Meillä on jäseniä, jotka kuvaavat pelkästään kännykällä, kertoo kerhon sihteeri ja rahastonhoitaja Mika Heikkonen.
Matkapuhelinten kamerat ovatkin Heikkosen mukaan nykyään jo niin laadukkaita, että niillä saa useimmissa tilanteissa hyvälaatuisia kuvia.
Kännykkäkameroihin saa myös lisäosia, joita käyttää seuran jäsenistä esimerkiksi Liisa Valli.
– Minulla on lähikuvia varten klipsillä kiinnitettävä makro-objektiivi ja lisäksi kalansilmäobjektiivi, Valli kertoo.
Hän kuvaa myös järjestelmäkameralla, mutta kännykän etu on, että se on aina mukana. Kuvauksellinen tilanne ehtii usein mennä ohi, jos kameraa pitää lähteä erikseen hakemaan.

Aiemmin jäsenet täyttivät bussin

Parkanon Kamerakerhon nykyinen puheenjohtaja on Helena Lisma, joka on kuulunut kerhoon noin kolmen vuoden ajan. Häntä ennen puheenjohtajana toimi pitkään Erkki Piilola.
Myös Liisa Valli on kuulunut kerhoon kolmisen vuotta, Mika Heikkonen taas reilun vuoden. Heitä pitkäaikaisempia jäseniä ovat Antero Lehtisalo, joka liittyi kymmenen vuotta sitten, sekä Einari Mäkinen, joka on kuulunut seuraan 1990-luvulta saakka.
Mäkisen mukaan toiminta oli pari vuosikymmentä sitten nykyistä aktiivisempaa. Jäseniä oli arviolta 30–40.
– Teimme pari kertaa vuodessa retkiä linja-autolla Itä-Suomeen, Keski-Suomeen ja meren saaristoon, Einari Mäkinen muistelee.
Enää seuran jäsenet eivät täytä linja-autoa. Helena Lisman mukaan edelleen silti retkeillään, mutta vain kerran vuodessa.
– Juuri nytkin meillä on retki suunnitteilla, hän kertoo.

Kokoontumisissa saa uusia ideoita

Kamerakerholla on parhaillaan Parkanon kirjastossa luontoaiheinen näyttely, johon voi tutustua elokuun ajan. Esillä on kahdeksalta kuvaajalta useita kymmeniä valokuvia niin arkistojen kätköistä kuin varta vasten näyttelyyn kuvattuinakin. Ja toki siis sekä järjestelmäkameroilla että pokkareilla ja kännykälläkin ikuistettuina.
Kerho kokoontuu kirjastossa seuraavan kerran tiistaina 14. elokuuta, ja seuran jäsenet toivottavat kaikki kuvaamisesta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi.
– Kerhossa saa lisää ideoita, kun näkee muiden kuvia, Antero Lehtisalo sanoo.
Osallistua voi kokoontumisiin ja näyttelyihin omaan tahtiinsa sen mukaan kuin huvittaa. Kuvaamisen tulee pysyä hauskana ajanvietteenä.
– Hyvin moni harrastustoiminta muuttuu helposti lähes puoliammattimaiseksi, mutta meillä ei ole sellaista tarkoitusta, Mika Heikkonen toteaa.

Parkanon Kamerakerhon näyttely Parkanon kirjastossa elokuun ajan. Kerho kokoontuu seuraavan kerran kirjastossa tiistaina 14. elokuuta kello 18.