Syövästä kannattaa puhua avoimesti

Tarja Hosiasluoma ajattelee asioista myönteisesti, mikä auttaa jaksamaan vaikeissakin tilanteissa.

Karvian kunnanjohtajalla Tarja Hosiasluomalla todettiin viime vuoden lopulla rintasyöpä. Hän huomasi patin rinnassaan, ja jo viikon päästä diagnoosi varmistui lääkärissä. Hyvä puoli oli, että kasvain havaittiin varhaisessa vaiheessa, eikä syöpä ollut levinnyt.
– Arvasin, mistä oli kyse, kun patti ei hävinnyt.
Sairastuminen ei toisaalta ollut hänelle yllätys.
– Olen tiennyt, että näin voi käydä. Vanhempieni suvuissa on paljon syöpää. Itsensä tarkkailu on tärkeää.
1,3 millimetrin suuruinen kasvain leikattiin kuukauden kuluttua sen toteamisesta. Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, ettei se ollut ärhäkkää muotoa.
– Tämä oli kiltti, jos syöpä voi sitä olla.

Ei vain varotoimenpide

Diagnoosin jälkeen seuraava kova kolaus Tarja Hosiasluomalle oli, että kirurgi suositteli hänelle varotoimenpiteenä kummankin rinnan rintakudoksen poistamista kokonaan.
Ensimmäinen leikkaus tehtiin ennen joulua ja siinä poistettiin syöpäkasvain toisesta rinnasta ja asennettiin väliaikainen implantti ihon alle. Toinen leikkaus oli maaliskuussa. Siinä poistettiin toisen rinnan rintakudos ja tehtiin korjausleikkaus molemmin puolin, mikä teki asian hyväksymisen helpommaksi.
– Ajattelin etukäteen, että minulle tehdään osapoisto, kun kasvain oli niin pieni.
Myöhemmissä tutkimuksissa leikkaus osoittautui kuitenkin erittäin tarpeelliseksi, sillä leikkauksen jälkeen selvisi, että myös toiseen rintaan oli kehittymässä syöpä.
Rintojen poisto ja sitä seurannut korjausleikkaus oli iso operaatio, mutta Hosiasluoma toteaa toipuneensa siitä yllättävän nopeasti.
– Kroppa ei ole vielä ihan entisensä. Henkisesti rintojen poisto ei kuitenkaan ollut niin kova paikka, koska ulkoisesti kaikki on ennallaan. Äidilläni oli haava kainalosta kainaloon, eikä se häntä haitannut.
Hosiasluoma oli kummankin leikkauksen jälkeen kuukauden sairauslomalla, mutta kävi kuitenkin tarvittaessa töissä. Leikkauksen jälkeen hän kävi 25 kertaa sädehoidossa. Hoitojakson aikana hän teki lyhennettyä työpäivää.
– Syöpä on nyt periaatteessa hoidettu. Seuraava kontrolli on vuoden kuluttua.

Myönteinen ajattelu auttaa

Tarja Hosiasluoma toteaa, että kuluneeseen vuoteen on sisältynyt kolme erityisen raskasta päivää: silloin kun hän sai diagnoosin, kirurgin suositellessa rintojen poistoa ja kun toisestakin rinnasta löytyi syövän esiaste.
– Minulla on kuitenkin tapana ajatella, että eiköhän tämä tästä. Otan asiat asioina ja mietin, miten tästä mennään eteenpäin. On turha pohtia, miksi tämä tapahtui minulle
Hänelle vertaistuki ja tilanteesta puhuminen ovat olleet tärkeitä jaksamisen kannalta.
– Perhe, työkaverit ja luottamushenkilöt ovat olleet hyvänä tukena. En ole pantannut ajatuksiani, vaan olen puhunut niistä avoimesti. Minua on helpottanut tieto siitä, miten yleinen rintasyöpä on.
Hosiasluoma ammentaa voimia luonnossa liikkumisesta ja puutarhatöistä. Myös lastenlapset ovat hänelle tärkeä voimavara.
– He ovat hauskoja tyyppejä. Käymme yhdessä uimassa ja touhuamme kaikennäköistä.
Karvian kunnan johtamiseen omistautunut Tarja Hosiasluoma toteaa, että myös kunnanjohtajan työssä riittää ajateltavaa niin paljon, ettei aikaa ole turhaan murehtimiseen.
– Vaikka niin se on, ettei vielä ole yhtään sellaista päivää, jolloin asia ei palaa mieleen.