Willi Karvia (+lisäys!), blogi 17/18

Lauantaina tuli Alfa-tv:stä puolitoista tuntia pitkä ohjelma, jossa esiteltiin Karviaa monelta suunnalta. Sen nimi oli Willi Karvia. Esitys oli todella monipuolinen. On harmi, että siitä ei ollut ennakkomainintoja missään lehdessä.

Ohjelma oli tehty viime vuonna Karvian 150-vuotisen ajan kunniaksi. Karvian vaakunassa on viisikulmio, joka kuvaa Kyrön Skantsin linnoitusta. Koulun oppilaita pantiin suunnittelemaan uusia piirroksia tältä pohjalta.

Paljon oli vanhojen aikojen muistelijoita. Joku muisti venäläiset sotavangit, jotka ryöstivät jäteastiasta perunankuoret ja söivät ne hyvällä ruokahalulla. Kuvattiin myös neuvostovankien hautausmaata, jossa lepää 269 sotavankia. Näille haudoille vietiin muistokynttilöitä.

Joku kertoi, miten suolta poimittiin valokkeja (suomuuraimia). Ämpärin pohja täytettiin sammalilla ja päälle vain pantiin valokit. Näin kyläläiset ohikulkijat luulivat, että ämpäri oli aivan täynnä marjoja.

Juhlavaa kirkkoa esitteli kirkkoherra Myyryläinen. Hän selosti auringon muotoista kuvaa, mikä esittää kaikkivaltiaan katsetta, sekä alttaritaulua, missä Jeesus rukoilee Getsemanessa. Hän sanoi pitävänsä mielellää saarnastuolista vanhanmallisia saarnoja. Hautausmaalta kuvaan osui hautakivi, jossa luki vain “KALLE 1888-1938”.

Haitarimusiikin säestyksellä siirryttiin aina paikasta toiseen. Sitten esiteltiinkin nuorisoseurantalo Sampola, jota Rauni Virtasen mukaan on nimitetty myös Pirun kirkoksi. Siellähän on myös esitetty runsaasti näytelmiä.

Joku kertoi Markkulan talosta, jossa pidettiin nurkkatansseja gramofonin kähistessä nurkassa, vaikka sodan aikana oli tanssikielto. Sitten poliisit tuli ja lopettivat tanssit. Kerrottin, että ennen oli aina sahtia joka talossa. Sampolassa järjestettiin oikein vanhanajan kruunuhäät, missä piti myös myydä sahtia. Tappelunujakatkin kuuluivat aina kuviohin. Esiteltiin tanssipaikan putka nimeltä Raukkala. Kerran iso lauma rähinöitsijöitä telkesi poliisitkin tähän putkaan. Lopulta tuli toiset poliisit pelastamaan.

Kun poliisit kiersivät eri kyliä pontikankeittäjiä jäljittämässä, kävi jossakin Haavistonperällä niin, että poliisiautosta oli viety renkaat ja auto oli vain pukkien päällä.

Joku kertoi Natura 2000 -hankkeesta, mikä aiheutti syömälakon alueella. Toimittajia tuli briteistä asti juttuja tekemään. Lopulta Kalevi Hemilä tuli tekemään sovintoa Lipposen määräyksestä ja toi juustoa syömälakkolaisille.. Asko Alkkiomäki kertoi rauhoitetusta suojelualueesta, mikä aiheutti “paljon porua, vähän villoja”. Hän esitteli pyöreää peltoa metsän keskellä, mikä viittasi pakanallisiin kulttimenoihin seudun kantaväestöllä.

Nähtiin suuri lehmätila, navetan lypsykone ja Lanttu-lehmän vasikka nimeltä Nauris. Oli myös hevostila, jossa Urvelo-tamma piti kissasta. Alkkian turvetuotantoa esiteltiin, se on alkanut vuoden 1973 jälkeen. Nähtiin oikea turvenuija.

Paljon vilahteli tienvarsinäkymiä sekä kesä- että talviajalta. Oli vaivaisukko, tienvarsinukkeja, nähtiin Syntistentie-viitta, kyläkoulukuvia ja Riskun pelimannit. Kirjastossa Tyyne Tuulion kadulla joku mainosti kirjaa “Lapsuuden maa”. Entinen lotta kertoi ilmavalvontatornista, jota ei enää ole.

Rauni Virtanen muisteli vuoden 1808 suvea “ryssäkesänä”. Hän on tehnyt aiheesta kirjankin “Ryssäkesä 1808“. Siloin venäläiset sotajoukot kuormastoineen kulkivat Kyrönkankaan kesätietä pitkin ja miehittivät lopulta Suomen. Muistan hyvin tuon näytelmänkin nimeltä “Kanttin kapina“, jota esitettiin kesällä 2009. Siellä ratsasti mm. Pekka Termala, jonka muistin varusmiesajalta Niinisalosta.

Karviassa on paljon tapahtumia, joista kerrottiin. Keväällä Karvia laulaa ja soi, kesällä on Karvia-päivät 3-päiväisinä ja syksyllä sitten on tuo “Willin kansan viikko”. Tuo nimi korostaa omapäisyyttä seudun ihmisissä. Anne Mattilan taidekahvilassa vierailtiin joulutunnelmissa. Siellä hirsigalleriassa oli menossa lauluhetki “… mun sydämeni tänne jää…”

Karvia-päivillä valittin krupulaukku. Siellä  oli kulkue, missä esille tuli ajoneuvojen historiaa, hevospeleistä kohti moottoroituja koneita. Kalevi Nummijärvi kuulutti väkeä sinne kokoontumaan. Tämän upean ohjelman oli tuottanut Kulttuuriosuuskunta Mielleyhtymä 2017, kuvaus ja luenta oli Raimo Salon. Onneksi ohjelma tulee vielä kertaalleen maanantaina  klo 9.30. Se näkyy vain kaapeliverkossa kanavalla 15.

LISÄYS: Jos ohjelma jäi vieläkin näkemättä, ei ole mitään hätää. Uusi ohjelmatieto kertoo, että Willi Karvia tulee vielä lauantaina 1.9. klo 20.30 kanavalta 15  ja sitten kaapeliverkossa seuraavana yönä klo 2.30 ja vielä kerran maanantaina 3.9. klo 9.30. Siitä vaan tuijottamaan karvialaista elämänmenoa.