Kuivuus paljastaa historiaa

Hannu Lamminsivun katse osui sorsametsällä tässä kivessä olevaan kirjoitukseen. Kuten rantatörmästä näkyy, kivi on normaalisti veden alla. Poikkeuksellisen kuivuuden vuoksi se tuli esille Kaitojenvetten rannalla.

Parkanolainen Hannu Lamminsivu lähti kaverinsa kanssa sorsajahtiin heti kun se alkoi 20. elokuuta. Kaidoillavesillä Jyrkkäkosken kohdalla hänen huomiotaan kiinnitti kivi, joka oli paljastunut, koska vedenpinta on nyt poikkeuksellisen alhaalla. Kysymyksessä ei ollut tavallinen kivi, vaan tässä oli kirjoitusta.
– Menimme lähemmäs ja totesin, että kiveen on taltalla hakattu tekstiä. Siinä näyttää lukevan J.K., A.H, ja I. Perde. Lisäksi on vielä joitakin muita merkkejä, joista tulee mieleen lähinnä riimukirjoitus, Lamminsivu kertoo.
Hän pohti kirjoitusten merkitystä aikansa mielessään, mutta lähti viime viikolla kaupungintalolle kysymään, josko sieltä löytyisi selvitysapua. Tieto kulki Kaitojenvetten historiaa penkoneelle Leena Perälälle, joka osasikin vinkata joitakin nimiä Lamminsivulle. Arvoitus on kuitenkin vielä auki.
Tekstit ovat olleet veden alla viimeiset 60 vuotta, sillä vedenpinta nousi metrejä, kun Käenkosken voimala valmistui loppuvuodesta 1957 ja voimalan pato suljettiin. Sitä ennen kivi on ollut reilusti kuivalla maalla.
Onko lukijoilla havaintoa siitä ajalta ennen vedenpinnan nostoa?