Karviaan maauimala ja keilahalli Leader-tuella?

Paavo Tuuliniemi poikkesi tapahtumateltalle juttelemaan Mimmi Virtasen kanssa.

Meidän Satakunta -roadshow toi Karviaan maanantaina liudan virkamiehiä kertomaan Leader-tuesta ja muista maaseuturahaston mahdollisuuksista. Tapahtumassa sai testata asiantuntijoilla, voisiko oman idean toteuttamiseen herua tukea.
– Ykkösjuttu kiertueella on tehdä tunnetuksi tukimahdollisuuksia ja kertoa hienoista kohteista, joihin sitä on myönnetty, sanoo Satakunnan Leader-ryhmien ja maaseutuohjelman tiedottaja Mimmi Virtanen.
Tapahtumaan sai tulla myös hakemaan inspiraatiota muiden yhdistysten ja yritysten tarinoista. Oman ideansa tai toiveensa sai kirjoittaa satakuntalaisten ideoiden kirjaan.
– Joku muu voi napata sen kirjasta, Virtanen kannustaa.
Karvialaiset olivat kirjoittaneet kirjaan haaveensa Willelän maauimalasta, keilahallista ja liikennepuistosta. Nähtäväksi jää, toteutuuko joku ideoista tulevaisuudessa.

Miljoonista euroista muutamiin satasiin

Maakunnan Leader-ryhmien lisäksi asiantuntijoita oli ely-keskuksesta, ammattikorkeakoulusta ja ProAgriasta sekä paikallisista Five star nature ja Geopark -hankkeista.
Kiertueella haluttiin tehdä tunnetuksi toteutettuja hankkeita sekä tuoda ilmi, miten erilaisia ne voivat olla. Porin tapahtumassa oli esimerkiksi paikalla ihmisiä Satamaidosta, joka sai tukea miljoonainvestointiinsa ja toisena pieni sirkusyhdistys, joka teki hankkeessaan tunnetuksi harrastusta.
– Maaseuturahaston tuella rahoitetut hankkeet koskettavat jollakin tapaa suurinta osaa satakuntalaisista.
Kiertue järjestettiin Satakunnassa ensimmäistä kertaa. Mimmi Virtanen iloitsee tapahtuman saamasta hyvästä palautteesta, muttei toistaiseksi lupaa jatkoa. Ympäri maakuntaa järjestetyissä tapahtumissa on käynyt hänen mielestään ilahduttavasti väkeä.
Virtanen uskoo tempauksen madaltavan kynnystä olla yhteydessä toimijoihin.
– Kasvot tulevat tutuksi, ja kävijät näkevät, että olemme ihan tavallisia ihmisiä.
Idea kiertueeseen tuli Keski-Suomesta, jossa järjestettiin hieman vastaava tapahtuma.
– Halusimme kutsua mukaan myös kuntia. Lähetimme kaikille Satakunnan kunnanvaltuutetuille kutsun tapahtumaan ja haastoimme kunnanjohtajat julkaisemaan videoterveisensä. Karvian kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma kertoo videolla, mikä on parasta Karviassa.

Pohjois-Satakuntaan luvassa ehkä lisäpotti

Mimmi Virtasen mukaan Satakunnassa osataan hyödyntää Maaseuturahaston tuet hyvin. Hän on tyytyväinen, että hakijoiden mukana on myös ensikertalaisia. Erityisen tehokkaasti hyödynnetään teemahankkeita, joissa tukisumma voi olla vain muutamista sadoista euroista ylöspäin.
Leader Pohjois-Satakunnan alueella kysyntä on ollut niin kovaa, että tukirahat ovat tässä vaiheessa vuotta jo vähissä.
Toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto toteaa, että tukea kannattaa kuitenkin aina hakea. Leader-ryhmä voi tehdä myönteisen päätöksen periaatteessa ensi vuodelle. Hankkeen voi myös aloittaa omalla riskillä, kun on jättänyt hakemuksen.
– Ensi vuoden alussa tulee taas lisää rahaa. Toiveissa on saada ensi vuodelle Pohjois-Satakunnan alueelle myös lisärahoituspotti.
Leader Pohjois-Satakunnan alueeseen kuuluvat Karvian lisäksi Kihniö ja Parkano.
Juha Vanhapaaston mukaan edellytyksenä tuelle on, että yhdistyksen hanke on yleishyödyllinen.
– Yhdistyksiä on laidasta laitaan. Yleensä yleishyödyllisyys täyttyy tavalla tai toisella.
Yritysten investointituen edellytyksenä taas on, että hanke selvästi kehittää yritystoimintaa.
– Toiminta voi laajentua tai sitten tulee uusia tuotteita ja palveluita.