Tärkeintä on saada lapset ja nuoret liikkumaan

Kihniöläinen Juha Oksanen tuo poikansa kolme kertaa viikossa harjoituksiin jäähallille.

Parkanon Kiekon uuden puheenjohtajan Juha Oksasen ensituntuma seuraan on kaudelta 1993–94, kun hän kihniöläisjuniorina pelasi yhden kauden PK:n C-junnuissa. Omassa kotikunnassa ei tuolloin saatu ikäluokasta joukkuetta kasaan.
Takaisin PK:n riveihin hänet toi vuonna 2012 oma poika, joka tuolloin aloitti leijonakiekkokoulussa. Hän seuraa yhä harrastuksessa isänsä jäljillä ja pelaa 08-joukkueessa.
Nuorten kannustaminen liikkumiseen, tietysti mielellään kaukalossa, on puheenjohtajan johtotähtenä.
– Tosin lasten ja nuorten saaminen minkä tahansa liikunnan pariin pois tablettien ja älykännyköiden ääreltä on ensiarvoisen tärkeää, Oksanen toteaa.
Seuratyössä hän on toiminut vuonna 2015 perustetun ikäryhmän 08 joukkueenjohtajana kuuluen samalla seuran johtokuntaan.
– Ajattelin jättää johtokunnan ja keskittyä joukkueen johtamiseen, mutta kiekkoseura kysyi, olisinko käytettävissä puheenjohtajaksi.
Oksanen aloitti pestissä heinäkuun alussa.

Seurassa tukena aktiivisia toimijoita

Tehtäviä seuran puheenjohtajalla on paljon. Hänellä on kuitenkin apunaan aktiivinen johtokunta, johon hänen lisäkseen kuuluu kuusi jäsentä ja kokouksiin osallistuva sihteeri.
Valmennuspäällikkö ja sihteeri osallistuvat myös johtokunnan kokouksiin.
– Johtokunnan jäsenillä tehtävä vie varmasti aikaa 2–3 iltaa kuukaudessa, ja projektiluontoisesti tehtäviin kuuluu esimerkiksi markkinointi. Viestiminen käy nykyisin nopeasti etänä ja pystymme käsittelemään asioita myös ilman kokouksia, joita on yleensä 1–2 kertaa kuukaudessa.
Oksanen korostaa, että viestittelemällä ainoastaan keskustellaan asioista. Päätökset tehdään aina kokouksissa.
Parkanon Kiekon vahvuuksiin kuuluu palkattu työntekijä. Oksasen mukaan kyse on harvinaisesta vuosia sitten tehdystä päätöksestä. Aarne Mansukoski aloitti valmennuspäällikön tehtävässä oman työn ohella huhtikuussa vuonna 2011. Työsuhteeksi tehtävä muuttui saman vuoden elokuussa.
Vastaavanlaiseen järjestelyyn ei lähitienoon samankokoisissa seuroissa ole enää ryhdytty.
– Valmennusta johtava Mansukoski antaa tukevan selkänojan seuran toiminnalle. Hänellä on hyvät yhteydet jääkiekkoliittoon, joka myös selkeästi arvostaa toimintaamme.
Seurassa on noin 330 jäsentä ja 8 joukkuetta. Lisäksi tytöt saivat viime kaudella oman ryhmänsä ja jatkavat tällä kaudella. Kokonaista ikäluokkaa ei vielä tyttöjä ole omaksi joukkueeksi kasattavissa.
Harrastajat ovat pääosin parkanolaisia, mutta myös kihniöläisiä ja ikaalislaisia.
– Uusia harrastajia tietysti toivomme lisää. Hienoa olisi saada myös tytöille joukkue, sillä edellisestä tyttöjen joukkueesta alkaa olla kohta 10 vuotta. Tyttöjoukkue oli kasassa kaudella 2011–12. Joukkue oli alunperin ringettejoukkue. Joukkueen perustaminen uudelleen vaatisi 12–15 pelaajaa.

Toimihenkilöillä antoisa koulutuspäivä

Jääkiekkosarjat käynnistyvät lokakuussa.
Kausi käynnistyi reilu viikko sitten, kun jäähallin tukirakenteiden remontointi sen salli. Yleensä kausi on alkanut elokuun puolivälissä.
PK:n toimintakausi alkoi toimihenkilöiden koulutuspäivällä. Suurin osa heistä osallistui päivään, sillä mukana oli noin 70 toimihenkilöstä 58 osallistujaa. Johtokunta ideoi päivän ohjelman, mutta mukana toteutuksessa oli myös Suomen Jääkiekkoliitto.
– Toimihenkilöt, kuten huoltajat, joukkueenjohtajat ja valmentajat, tekevät paljon töitä seurassa. Koulutuspäivä tarjosi heille konkreettista tukea.
Kolme kouluttajaa oli jääkiekkoliitosta ja yksi Ilveksestä sekä Aarne Mansukoski omasta seurasta.
Oksasen mukaan kyseessä oli pilottihanke, jota jääkiekkoliitto käyttää mahdollisesti myös muissa tulevissa seurakoulutuksissa. Osallistujat antoivat myönteistä palautetta.
Koulutuspäivä päättyi yhteiseen illanviettoon. Oksanen pitää tärkeänä, että samassa seurassa toimivat ihmiset tuntisivat toisensa. Tämä on haaste isossa seurassa.