Terveyskioskista saa lainaksi vaikka lumikengät tai kahvakuulan

Vaikka Juhani Perkiö ja Juha-Matti Hakala käyttävät ahkerasti Karviatalon kuntosalia, eivät Sanna Perälän pitämän Terveyskioskin kaikki palvelut olleet heille tuttuja.

Viisi vuotta Karvia-talon kuntosalin yhteydessä palvellut Terveyskioski on jäänyt osalle kuntalaisista tuntemattomaksi. Liikuntasihteeri Sirpa Ala-Rämi toteaa toiminnan olevan ennaltaehkäisevää terveysliikuntapalvelua, jota liikuntavälineiden lainauksen ohella ovat terveys- ja liikuntaneuvonta, kuntosali- ja ryhmäliikuntaohjaus, kuntouttava toiminta ja erilaiset kuntoa testaavat mittaukset.
Terveyskioskista voi lainata Karvian kunnan omistamia liikuntavälineitä ilmaiseksi. Kioskissa palveleva kunnan liikuntaneuvoja Sanna Perälä kertoo, että vuokrauksesta sovitaan aina yksilöllisesti. Laina-aika on välineestä riippuen muutamista päivistä kuukausiin.

Tasapainolauta uusin hitti

Vuokrattavista välineistä erityisen suuren suosion saavuttivat kesällä kunnan omistamat sub-laudat ja läskipyörät. Ala-Rämi kertoo lautojen kysynnän suorastaan räjähtäneen.
– Jouduin hankkimaan kaksi lautaa lisää, hän kertoo.
Kävelysauvojen, kuminauhojen, jumppapallojen, sykemittareiden, liikunta- ja ravitsemusoppaiden, kahvakuulien, frisbeekiekkojen lisäksi valikoimista löytyy muitakin erikoisuuksia kuin sup-laudat ja leveärenkaiset maastopyörät. Lainaajia odottavat kioskissa myös geokätköilyyn tarkoitetut GPS-paikantimet ja lumikengät.
– Esimerkiksi lumikengät ovat sellaiset, joita harva ostaa itselleen. Yhtenä ajatuksena tässä on, että kuntalaiset voivat tutustua johonkin välineeseen ennen kuin hankkivat sellaisen itselleen.
Aivan lähiaikoina karvialaisia ovat kiinnostaneet tasapainolaudat, -tyynyt ja selätin.
– Uusista välineistä saa esittää toiveita. Tähän asti kaikki mitä on pyydetty, on voitu hankkia.
Sirpa Ala-Rämille on ehdotettu vuokraustoiminnan muuttamista maksulliseksi, mutta siitä hän ei innostu. Hänen mielestään rahojen tilittäminen veisi kohtuuttomasti aikaa. Hän haluaa myös pitää kynnyksen mahdollisimman matalalla.
Tänä kesänä Ala-Rämi ilahtui siitä, että nuoret löysivät läskipyörät. Aiemmin niitä vuokrasivat perheelliset.

Myös kunto testataan

Kuntosalin yhteydessä toimivaan kioskiin voi poiketa myös kysymään liikuntaneuvojalta liikuntaan ja kuntoiluun liittyviä neuvoja tai vinkkejä.
– Autan parhaani mukaan. Se on minun työni, Sanna Perälä kannustaa.
Kioskista löytyy testauslaitteita, jotka auttavat hahmottamaan omaa kuntoa ja motivoivat harjoittelemaan. Tästä esimerkkinä aerobista kuntoa ja käsien puristusvoimaa mittaavat laitteet. Mittauksiin voi varata ajan liikuntaneuvojalta.
Hän tekee myös maksullisia kehonkoostumus- ja luuntiheysmittauksia. Kehonkoostumusmittauksiin tarvittavan laitteen kunta hankki kuntosalille jo vuonna 2010. Luuntiheysmittauksiakin on tehty neljä vuotta.