Plikat koettelivat viidennen kerran

Plikkojen Koitos 2018 -kokeen voittaneet Julia Koivula ja jämtlanninpystykorva Kärkimäen Aava.

– Kunhan olisi poutaa.
Toive kuului Mäkikylän Metsästäjien majalla viime lauantaina aamukuudelta, kun alkamassa oli Plikkojen Koitos -hirvenhaukkukokeen maastoarvonta. Mäkikylän ja Nerkoon maastojen lisäksi tarjolla oli alueita Parkanosta, Karviasta, Ikaalisista, Jämijärveltä ja Peräseinäjoelta.
Kokeeseen otti osaa 10 kilpailijaa. Toni Salon mukaan määrä noudatteli edellisten vuosien lukuja, ja 10–15 osallistujaa on vielä suhteellisen helposti hallittava määrä kokeen järjestäjille. Lääniä silti tarvitaan, sillä yhdelle koiralle olisi hyvä olla noin 2 500–3 000 hehtaarin kokoinen alue.
Mäkikylän Metsästäjät on kokenut seura, mitä tulee hirvenhaukkukokeisiin. Heti ensi viikon sunnuntaina 30. syyskuuta seura toimii järjestäjätahona Satakunnan piirinmestaruuskokeeseen tähtäävän idän lohkon aluekarsinnassa.
Plikkojen Koitos on sen sijaan varsin tuore tapaus tapahtumakalenterissa, sillä se järjestettiin nyt viidennen kerran. Kimmo Rintamäki kertoo, että esimerkkiä otettiin muista vastaavista pelkästään naiskoiraohjaajille tarkoitetuista kokeista. Kysyntää oli sitä ennen ihan oman seuran sisälläkin.
Kennelliiton määritelmän mukaan hirvenhaukkukokeen tarkoitus on testata koiran toimintaa metsässä ja saada selville koirien hirvenmetsästysominaisuudet. Samalla pidetään yllä koiraurheilua ja kehitetään harrastajia ja heidän yhteistoimintaansa.

Päivän urakka

Itse koe muodostuu hakuajasta, työskentelyajasta ja koiran kytkemisestä. Hakuaika alkaa koiran ensimmäisestä irtilaskusta ja kestää maksimissaan 6 tuntia. Koiran löytäessä ensimmäisen hirven alkaa työskentelyaika, joka kestää enintään 5 tuntia.
Pisteitä ropisee esimerkiksi hakukuviosta, nopeudesta, hakulenkkien pituudesta, löytötehokkuudesta ja -haukusta, seuraamisesta, pysäyttämisestä, haukkuajasta, haukun kuuluvuudesta, tiheydestä ja peittävyydestä sekä haukkutyöskentelyn laadusta.
Viimeksi mainitussa arviokohteessa pisteisiin vaikuttavat ampumatilaisuudet ja karkot eli tilanteet, jossa kutsumisen jälkeen tuomari tai koiranohjaaja karkottaa hirven varovasti.
Hirvenhaukkukokeen tuomareilta vaaditaankin monipuolisia tietoja ja taitoja. Syyskauden menoja ei tarvitse paljoa miettiä, sillä päteville tuomareille on kysyntää.
Syy kokeiden tahkoamiselle on kuitenkin selvä:
– Tämä on melkein yhtä hienoa kuin metsästys. Tässä menee päivä lupsakasti.

Julia ja Aava veivät voiton

Yli puoli vuorokautta aamun maastoarvonnan ja muutaman kaatosadejakson jälkeen vuoden 2018 Plikkojen Koitoksen voittaja oli selvillä. 91,5 pistettä täydestä sadasta saavuttivat koiranohjaaja Julia Koivula ja Kärkimäen Aava. Jämtlanninpystykorvan omistajat ovat Akseli Tornberg ja Markus Kärkelä.
Koivulalle Plikkojen Koitos oli ensimmäinen hirvenhaukkukoe, mutta kokeneempi Aava saavutti sijoituksen myötä oikeuden käyttövalion arvoon.
– Hieno koira ja ensikertalaisen tuuria, Koivula itse arvioi.
Toiseksi sijoittui omistaja-koiranohjaaja Senja Mankinen ja Kelokorven Kuiske 87,5 pisteellä. Kolmanneksi tuli koiranohjaaja Josefiina Uusihonko ja Vihteljärven Torsti 82,5 pisteellä. Koiran omistaja on Heikki Uusihonko.