Satavuotismuistoja, blogi 21/18

Kansalaissotaa on tänä vuonna paljon muisteltu. Minäkin kirjoitin kolme edellistä blogia parkanolaisen Otto Juvelan kovista kohtaloista sotavankileireillä.

Viime torstaina olisi ollut Karvian Seppo-papin järjestämä retki Tampereen tuomiokirkkoon ja taistelupaikoille. Sinne muutamia historian lukupiiriläisiä ilmoittautui, mutta valitettavasti itse en päässyt mukaan.

Onneksi tilanne korjautuu vielä, kun Tuomiokirkossa ensi maanantaina 24.9. järjestettävä Rauhan ilta 1918 nähdään suorana myös netissä. Pitää vain muistaa silloin avata sivu  aamulehti.fi  mistä ohjelma pitäisi löytyä. Onneksi pystyn kytkemään tietokoneen televisioon, jolloin lähetys näkyy kuvaruudun kokoisena.

Tästä tilaisuudesta kertoo viimeinen Moro-lehti sivulla 10. Siellä ennustetaan, että tuomiokirkon 1800 paikkaa täyttyvät ja siksi on Kirkkopuistoon asennettu 20 neliön jättinäyttö, josta esitystä voisi myös seurata. Morossa on myös lueteltu ohjelma:

  • Barrikadilaulu
  • Vöyrin marssi
  • Työväen Teatterin Tytöt 1918-musikaalin esityksiä
  • Historioitsija Teemu Keskisarjan esitys
  • Musiikkiteatteri Valkian Sovinto-musikaalin esityksiä
  • Tuomiorovasti Olli Hallikaisen puheenvuoro

Kirkon kryptassa olisi tuona päivänä muutakin aiheeseen liittyvää nähtävää, mutta minulle taitaa riittää, kun näen tämän rippikirkkoni tilaisuuden kotisohvalta. Tuo nimi Rauhan ilta on varsin sopiva, koska tuolloin 3. tai 4. huhtikuuta kirkon sakastissa syntyi Rauha Käpynen keskellä sodan suurinta kaaosta. Moro-lehdessä on myös hänen tyttärensä muistelmia aiheesta.

Eikä tässä vielä kaikki. Onhan ensi torstaina 27.9. vielä Parkanon kirjastossa klo 19 elokuva Tie Tampereelle 1918, joka on tehty Heikki Ylikankaan kirjan pohjalta. Tämä 500-sivuinen kirja kertoo taistelut varsin yksityiskohtaisesti. Siinä on mm. s. 87 kuva Kurun Kosken sillalta, kun eversti Hjalmarssonin joukot saapuvat Kuruun. (Kuvassa näkyy myllyrakennus, jota enoni Paavo Virtanen hoiti 1950- ja 1960-luvuilla, kunnes lopulta kuolikin myllyynsä.) Parkanon kirjastoon tulee lausujaksi myös Ahti Jokinen, parkanolaisillekin tuttu esiintyjä. On varmaa, että kirjastonkin katsomopaikat tulevat täyttymään.