Eilen makaronivelliä, huomenna tillilihaa

Toni Peltomäki. Santeri Markkula, Miia Koivula, Jami Kompsi ja Miko Yli-Lankoski makaronivellijonossa. Maarit Rantala tarkkaili, että jokainen oppilas saa vain yhden ruisleipäpalan ja voinapin.

Kihniön yhtenäiskoulussa viime viikolla tarjotut lasagnette, kalavuoka, italianpata, nachovuoka ja Nälkäpäivän ruispuolukkapuuro ovat historiaa, sillä tällä viikolla oppilaat maistelevat makuja menneiltä vuosikymmeniltä. Meneillään on nimittäin yhtenäiskoulun Kouluruoka 70 vuotta -teemaviikko.
Emäntä Maarit Rantala ja Anu Rantala keittiöltä kertovat, että ajatus on näyttää oppilaille, miten kouluruoka on muuttunut vuosien varrella.
– Samalla he toivottavasti ymmärtävät, miten tärkeää ilmainen kouluruoka on.
Teemaruoat on etsitty pitkäaikaisen emännän Sisko Lehtisen listoista ja resepteistä. Kriteerinä oli, ettei kyseistä ruokaa löydy enää listoilta. Näin ollen esimerkiksi hernekeitto on pannassa.
Entisaikojen kouluruoat eivät ole ainoa muutos. Maarit Rantala ja Anu Rantala siivosivat ruokalan kaikista koristeista maanantaiaamuna. Pois lähtivät myös verhot ikkunoista, ja yläkoululaisten piti pärjätä ilman tarjotinta.
Sisustus palaa vähitellen viikon edetessä.

Perjantain menu äänestyksellä

Maanantaina oppilaat ja henkilökunta pääsivät maistelemaan makaronivelliä. Osalle ruoka oli matka muistoihin, osalle ensikokemus. Ennakkoon eniten jännitystä vaikuttaisi latautuneen huomenna keskiviikkona tarjottavaan tillilihaan.
Perjantain ruoasta oppilaat ovat saaneet äänestää. Vaihtoehtoina oli kolme eri pää- ja jälkiruokaa. Äänestyksen voiton pääruoan sarjassa vei bbq-kanakebab, ja jälkiruoaksi valikoitui perinteisempi kaakao ja pulla.
– Muut ruoat ovat niin halpoja, että viimeisenä päivä on mahdollista tarjota jälkiruokaa, Maarit Rantala sanoo.
Yhtenäiskoulun keittiö kuuntelee muutenkin koululaisten toiveita. Viime keväänä toteutetun kyselyn perusteella listalle nousi kanakiusaus, ja etenkin yläkouluikäiset haluaisivat enemmän kasvisruokia. Salaatit ovat suositumpia kuin aiemmin.
Koulun oppilaiden ja henkilökunnan ykkössuosikki on sheikinpata. Muita suosittuja ruokia ovat spagetti ja jauhelihakastike, kauramakaronilasagne ja mannapuuro.
Sen sijaan makaronivelliä ei maanantain kokemuksen perusteella ole luultavasti ihan heti tarjolla uudestaan.
– Ei varmaan nykyiselle listalle päässyt tämä, kuului keittiöstä, kun päivän ruokailut olivat ohi.

Teemaviikon ruokalista

  • Ma: Makaronivelli, maito, ruisleipä, levite (1950–60-luku)
  • Ti: Kaalipata, punajuuri (1970-luku)
  • Ke: Tilliliha, perunat, kaaliraaste (1980-luku)
  • To: Perunasoselaatikko, tomaatti-sipulisalaatti (1990-luku)
  • Pe: Bbq-kanakebab, riisi, salaatti, jälkiruoaksi kaakao ja pulla (2018)