Olisiko teattereista ja työpajoista yhteistyöhön?

Jyväskyläläinen Esko Harni on yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteiden maisteri. Väitöskirja yrittäjyyteen liittyvästä politiikasta ja yrittäjyyskasvatuksesta on tarkastusvaiheessa. Teatteriympyröissä hän on pyörinyt valo- ja äänimiehenä.

Karvian kunta ja Kankaanpään Aikuiskoulutussäätiö ovat käynnistäneet hankkeen, joka selvittää työpajojen ja paikallisten teattereiden mahdollisuuksia yhteistyöhön.
Selvityksen laatii hanketyöntekijä Esko Harni.
Selvitys ei koske vain Karvian harrastajateatterien tarpeita, sillä hankealueeksi on määritelty 150 kilometrin säteellä olevat harrastaja- ja ammattiteatterit.
Harni aloitti neljä kuukautta kestävän pestinsä syyskuun alussa. Hän näkee, että yksi yhteistyön muoto voisi olla esimerkiksi lavasteiden ja tarpeiston vuokraamo.
– Työpajat voisivat esimerkiksi kunnostaa ja kierrättää lavasteita ja pukuja. Palveluita teattereille voisi tarjota myös Valtti-työpajan mediapalvelut, Harni kaavailee.
Aikuiskoulutussäätiön ylläpitämiä nuorten työpajoja on Kankaanpäässä ja Karviassa. Karvian työpajoissa toiminta painottuu puu- ja tekstiilitöihin.
Aloite teatteriyhteistyön kehittämisestä on lähtenyt liikkeelle Karvian kunnasta.
Karviassa on vahva teatteriperinne ja juuri nyt tarvetta kehittää monipuolisen teatteritoiminnan edellytyksiä, sillä Kanttin kylään nousee ensi kesäksi katettu esittävien taiteiden näyttämö ja katsomo.

Leader ja kunta rahoittavat

Kunnanjohtaja Tarja Hosialuoman mukaan toinen yhtä tärkeä tavoite on löytää lisää mielekästä työtä työpajoille. Parhaimmillaan työpajasta voisi muodostua kymmenien harrastaja- ja ammattiteattereiden yhteistyökumppani.
– Pitkällä aikavälillä tässä on mahdollisuudet luoda oikeitakin työpaikkoja, Hosiasluoma sanoo.
Esko Harni laatii selvityksen yhteistyön mahdollisuuksista ja sen pohjalta toimintamallin, jolla hanketta voidaan viedä eteenpäin. Hänen mukaansa työpajojen kädentaitojen yhdistämisellä teatterin tekemiseen olisi tärkeä merkitys työpajoille.
– Työ motivoi eri tavoin, kun tuotteet ovat oikeasti käytössä ja näkyvästi esillä. Toivotaan, että yhteistyö pääsee alkuun selvityksen myötä. Maaperä vaikuttaa otolliselta, lähtökohdat ovat hyvät, Harni toteaa.
Hänen mukaansa hankkeen toteuttamisen isoin haaste on raha.
Sellaisen toimintamallin rakentaminen, joka olisi taloudellisesti mahdollista erityisesti harrastajateattereille, on hankala pala. Ratkaisut voivat löytyä esimerkiksi vuokrausringeistä tai kierrätettävistä yleislavasteista.
Selvitysmies on tutustunut myös karvialaisyritysten tarjontaan. Mielenkiintoisia mahdollisuuksia teattereille voisi tarjota muun muassa Konto Oy:n akustiikkalevyt, joita voisi käyttää lavastemateriaalina.
Hosiasluoman mukaan työpajatoiminnan hyödyntäminen teatteriesityksissä on yksi pala isoa kokonaisuutta.
– Kanttin katsomo monipuolistaa esittävien taiteiden tarjontaa Karviassa. On tärkeä, että se palvelee laajasti paikallisia yrityksiä ja toimijoita. Printatut akustiikkalevyt voisivat kelvata jopa ammattiteattereille.
Hankkeen rahoittaa pääasiallisesti Leader Pohjois-Satakunta. Karvian kunnan 25 prosentin osuus kokonaisrahoituksesta on 4 650 euroa.