Design-paneelia Parkanosta

Siparilan Parkanon tehtaalla valmistettava Vire-paneeli on Risto-Matti Ratian käsialaa. Janika Alponen lyhentää saarnista valmistettua saunakäsiteltyä paneelia.

Vaajakoskelaisen Siparila Oy:n Parkanon tehdas sylkee sisuksistaan Design from Finland -merkkiä kantavia puusisustustuotteita. Puupaneeleiden muotoilutyö alkoi yhtiössä 2000-luvun alussa. Siparila on käyttänyt suunnittelussa apunaan kotimaisia arkkitehtejä ja muotoilijoita, mikä on edellytys merkin myöntämiselle.
Parkanon tehtaalla valmistetaan Siparilan sisäverhouspaneeleista ja -listoista noin 60 prosenttia. Loput syntyy yhtiön Kajaanin tehtaalla.
Yksi suosituimmista tuotteista on Ristomatti Ratian muotoilema kolmiulotteinen Vire-paneeli. Parkanon tehdaspäällikkö Paul Alposen mukaan sen suosio räjähti toissa vuoden asuntomessujen jälkeen. Siparila harkitsi vielä 2010 vuonna koko sisustusmalliston lopettamista, koska tuotteille ei ollut kysyntää.

Kiitos kotimaisille suunnittelijoille

Aika ei ollut otollinen puulla sisustamiselle Siparilan aloittaessa muotoilutyön, mutta nykyään tuotteita nähdään kotien lisäksi yritysten konttoreissa, hotellihuoneissa ja kahviloissa. Siparilan toimitusjohtaja Juha Sojakka toteaa yhtiön olevan suuressa kiitollisuudenvelassa suomalaisille sisustussuunnittelijoille ja -arkkitehdeille, jotka lähtivät rohkeasti sisustamaan puulla.
– Lehdissä ja sosiaalisessa mediassa alkoi leviämään ideoita erilaisista puusisustuksista, jotka vauhdittivat tuotemyyntiä. Pitkäjänteinen yhteistyö palkittiin nyt Design from Finland -merkillä, Sojakka kiittelee.
Siparilan ensimmäinen muotoiltutuote syntyi sattumalta, kun sisustusarkkitehti Kari Lappalainen etsi valmistajaa idealleen.
– Ajatuksena oli valmistaa jyhkeitä paneeleita, joita kevennettäisiin valeuran luomalla rimamaisella vaikutelmalla. Lappalainen halusi myös, että kolmea erilaista paneelia olisi mahdollisuus yhdistää toisiinsa. Näin syntyivät KOO-paneelit, Sojakka muistelee.
Vire-paneeleiden menekki on Paul Alposen mukaan tällä hetkellä niin kovaa, että materiaalista on toisinaan jopa pulaa. Paneeleita valmistetaan saarnista, koivusta, tammesta ja männystä.
Alponen kertoo raaka-aineen tulevan sekä kotimaasta että ulkomailta.
Yhtiön seuraava projekti käsittelee viimeistelyyn käytettäviä jalka- ja peitelistoja.
– Etsimme sopivaa muotoilijaa tuulettamaan pölyttyneitä listamallistoja, Juha Sojakka kertoo.

Yövuoro vielä käyttämättä

Paul Alposen mukaan Parkanon yksikön näkymät ovat tällä hetkellä todella hyvät.
– Koko ajan painetaan menemään kahdessa vuorossa. Kysyntä on kasvanut ja vienti lisääntynyt. Yksi vuoro on vielä vapaana. Yövuoron kustannuksia kompensoi, että linja laulaa tauotta. Tavoite on, että laajennetaan kahdesta vuorosta kolmeen.
Sisustustuotteet sahataan, höylätään ja pintakäsitellään tehtaalla valmiiksi viimeistä vetoa myöten. Työntekijöitä Parkanossa on 20.
Siparila osti Parkanon Höyläämön liiketoiminnan vuonna 2010. Vuonna 2016 yhtiön laajensi tuotantotilojaan Karttiperäntiellä 90 neliöllä. Uusi halli tarvittiin, sillä tehtaalle tuli silloin vannesaha. Tässä yhteydessä Siparila siirsi sisäverhoustuotteiden valmistusta Parkanoon Vaajakosken tehtaalta. Tämän jälkeen tehtaalla on siirrytty yhdestä vuorosta kahteen vuoroon.
– Vaajakoskella keskitytään nyt enemmän ulkovuoraustuotteiden valmistamiseen, Alponen kertoo.

 

Design from Finland -merkki

 • Suomalaisen Työn Liiton myöntämä rekisteröity yhteisömerkki.
 • Osoittaa suunnittelun, muotoilun tai tutkimuksen alkuperän.
 • Korostaa suomalaisen aineettoman työn merkitystä.
 • Myönnetään hakemuksesta käytettäväksi tuotteissa tai palveluissa.
 • Käyttöoikeuden saa kolmeksi vuodeksi kerrallaan.
 • Vuoden 2017 lopussa merkki oli myönnetty yli 460 tuotteelle tai palvelulle.

Siparila Oy

 • Vuonna 2003 perustettu perheyritys.
 • Osti Parkanon Höyläämön liiketoiminnan vuonna 2010.
 • Valmistaa puusta ulkoverhous- ja sisäverhouspaneeleita, listoja sekä liimalevyjä.
 • Asiakkaita rakennusliikkeet, rautakaupat, arkkitehdit sekä omatoimiset rakentajat.
 • Vie tuotteitaan Japaniin, Tanskaan, Hollantiin ja Kanadaan.
 • Tehtaat Vaajakoskella, Parkanossa ja Kajaanissa.
 • Työllistää 100 puualan ammattilaista, joista 20 Parkanossa.
 • Liikevaihto 20 miljoonaa euroa.