Kun nelipiikkinen hirvisonni ryntäsi auton eteen

Kalle Soiniselle tuli yllätyksenä, miten nopeasti kaikki voi tapahtua. Hirvi tuli eteen niin nopeasti, ettei hän ehtinyt jarruttaa.

10 metriä. Sen verran oli välimatkaa hirveen, joka ilmestyi kihniöläisen Kalle Soinisen tielle pari viikkoa sitten.
– Painoin kytkintä, mutta jarrupoljinta en ehtinyt löytää. Hirvi tuli täysin puskista. Ehdin tajuta, että se on täysikasvuinen ja sitten kolisi.
Auton tuulilasi muuttui muretessaan valkoiseksi. Eläin rysähti auton oikeaan etukulmaan, paiskautui tuulilasiin ja jatkoi matkaansa katon kautta pientareelle.
Kalle Soininen oli tulossa töistä kotiin Ikaalisista, ja mietti matkalla päivän tapahtumia. Nopeutta oli noin 70 kilometriä tunnissa.
Vauhti putosi törmäyksessä 40 kilometriin tunnissa. Tilanteen jälkeen Soininen huomasi sivulasista ajautuneensa keskelle tietä ja ohjasi sivuun.

Jänne repeytyi kahdesta sormesta

Yrittäessään ulos autosta hän tajusi toisen kätensä olevan veressä, ja etteivät sormet toimi.
Soinisen kädet olivat puristuneet hirven ja ratin väliin. Tilanteessa repeytyivät jänteet vasemman käden etu- ja keskisormesta.
Käsi leikattiin kaksi viikkoa sitten maanantaina. Siitä löytyi lasinsiruja ja hirvenkarvoja, vaikka niitä oli poistettu jo onnettomuuden jälkeen.
– Vieläkin kädessä tuntuu olevan jotakin.
Hän sai kolarissa tällin päähänsä. Hän arvelee lyöneensä sen lasiin.
Auton katto painui hirven painosta kasaan. Soininen on tyytyväinen siitä, miten hyvin auton rakenteet kestivät nelipiikkisen sonnin painon.
Riistamiehet kävivät lopettamassa onnettomuudessa loukkaantuneen hirven. Soininen oli silloin vielä tapahtumapaikalla.

Hirvivaaramerkkejä ei pystytetä suotta

Tapaus sattui Järvisuomentiellä noin kilometri Myllykylän liittymästä Kihniöön päin. Onnettomuuspaikka on hirvivaara-aluetta, ja nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa.
Hätäkeskus sai tapahtumasta ilmoituksen kello 19.41. Ensimmäiseksi paikalla pysähtyi autokunta, jossa oli kaksi naista ja pian vielä yksi nainen lisää.
Kalle Soiniselle syntyi mielikuva, että auttajilla oli hoitoalan koulutus. Käden lisäksi verta vuosi otsasta ja hän oli kauttaaltaan täynnä lasimurskaa.
– He soittivat hätäkeskukseen, rauhoittelivat ja veivät varoituskolmion paikoilleen. Toiminta oli erittäin mallikasta, hän kehuu.
Tapahtuman jälkeen Soininen ilmoitti tapahtuneesta vaimolleen, joka ehti paikalle ennen ambulanssin lähtöä.
Soininen hämmästyi sitä, että ambulanssi oli paikalla jo viidessä minuutissa. Hänet kuljetettiin ensin Parkanon terveyskeskukseen ja siitä tarkempiin tutkimuksiin Tampereelle Acutaan, josta hän kotiutui seuraavana iltana.

Ihmiset välittävät ja uhria autetaan

Kalle Soiniselle tuli yllätyksenä, miten nopeasti kaikki voi tapahtua. Hän on ollut hirven kanssa vastakkain tiellä aiemminkin, mutta viime kerralla hän ehti väistää, vaikka auto päätyikin lumipenkkaan.
Hän on kiitollinen siitä, miten vähällä selvisi onnettomuudesta.
–Tässä oli mukana kaikkea: onnea, varjelusta ja siunausta.
Soininen on seurannut hyvällä mielellä sitä, miten yhteiskunnan pitämä verkko toimii ihmisen joutuessa onnettomuuteen.
– Yhteiskunta ottaa tällaisessa tilanteessa kopin. Asioitani on äkkiseltään tainnut hoitaa lähes sata henkilöä. Välittäminen on ollut liikuttavaa.
Jänteiden parantuminen ottaa aikansa. LähiTapiolan myyntipäällikkö on vielä kuukauden sairauslomalla. Onnettomuus oli työtapaturma. Hän toteaa vakuutuksen korvanneen todella hyvin kaikki aiheutuneet vahingot syntymäpäivälahjaksi saatua neuletakkia myöten.
– Sitä olen hieman harmitellut, ettei minulla ollut yhtiön tavallista laajempaa kaskoa. Silloin olisin vielä saanut sijaisauton perheelle 14 vuorokaudeksi, vakuutusmies sanoo.