Isoilla odotuksilla ladattu koulukampus

Kelpaa! Vilja Hautamäki, 3, kävi tutustumassa tulevaan kouluunsa äitinsä Paula Hautamäen ja isänsä Ville Pystön kanssa. Parkanon koulukampukseen kävi harjannostajaisten jälkeen tutustumassa toista tuhatta henkeä.

Suomen paras lajissaan ja jopa kansainvälinen referenssikohde. Parkanon tulevaisuuden suunnannäyttäjä. Onneksi Parkanon valmistumassa oleva koulukampus seisoo tukevasti peruskallion päällä, sillä sen päälle on ladattu paljon odotuksia. Se korostui perjantaina harjannostajaisissa, samalla kun taloa päästiin ensimmäisen kerran ihailemaan sisältäpäin.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Lamminmäki korosti tervehdyssanoissaan, että valmistumassa on paljon enemmän kuin uusi koulu.
– Kampus on keskeinen osa Parkanon kaupungin elinkeinostrategiaa.
Lamminmäki kertoi kampuksen suunnittelun, elinkaarimallin valinnan ja kilpailutuksen eri vaiheineen merkinneen paljon opiskelua niin viranhaltijoille kuin poliitikoillekin. Hänen mukaansa se kannatti.
– Vanhalla mallilla emme olisi osanneet tilata näin toimivaa oppimisympäristöä.

Avainsanana yhteistyö

Sivistysjohtaja Jenni Alppi oli samoilla linjoilla.
– Jos tätä koko hanketta pitäisi kuvat yhdellä sanalla, olisi se juuri yhteistyö. Ja kun rakennus vuoden päästä on otettu käyttöön, leimaa sitä edelleen yhteistyö. Avoimet oppimisympäristöt haastavat opettajat ja muun henkilöstön tekemään työtä yhdessä ja samalla myös oppijoista kasvaa yhdessä tekemisen osaajia. Yhteistyö jatkuu myös koulupäivien jälkeen, kun tiloissa toimivat lukuisat eri harrastajaryhmät.
Alppi totesi yhteistyön pelanneen myös rakentajien kanssa. Hän muistutti sen jatkuvan vähintään seuraavat 20 vuotta tilojen ylläpitosopimuksen myötä.

Hyppiminen loppuu ensi syksynä

Yhdeksäsluokkalainen Vilma Autio kertoi oppilaiden tottuneen hyppimään eri paikkojen välillä niin, että siitä on tullut melko oleellinen osa koulua.
– Opiskelu on kuitenkin näissä oloissa ollut välillä haastavaa, kun toimivia luokkatiloja on ollut hankala löytää. Koulukampus tulee tässä asiassa tarpeeseen, sillä se tarjoaa uudet ja modernit luokkatilat, jotka sopivat muunneltavuutensa ansiosta monenlaiseen käyttöön.
Aution kollega Veeti Peltoniemi on erityisen tyytyväinen siihen, että nuoret saavat vihdoin uudet ja puhtaat tilat myös vapaa-ajalle.
– Uskon, että Parkanon koulukampus tulee laskemaan meidän nuorten kynnystä aloittaa uusi harrastus tai liittyä kerhotoimintaan. Harrastukseen on helppo jäädä, kun tilat ovat aivan vieressä, entuudestaan tutut, ja niitä on opittu käyttämään jo koulupäivän aikana.
YIT:n aluejohtaja Mikael Snellman maalaili oppilaille, millaista on tulla uuteen kouluun ensi vuoden elokuussa.
– Aivan kuin olisi uusi fillari tai uudet farkut ja kengät joka päivä! Ai niin, mutta ne kengät jätetään sitten eteiseen, Snellman muistutti tulevista säännöistä.
Hänen mukaansa suunnittelun tavoitteena on ollut tehdä Parkanoon paras koulu. Suunnittelussa on hyödynnetty 3D- ja muuta uusinta tekniikkaa.
– Kampustyömaa on myös merkittävä työllistäjä ja verotulojen tuoja. Maaliskuusta 2017 ensi kesään on koko ajan töissä keskimäärin 30 ammattilaista, juuri nyt noin 50. Epäsuorasti tämä rakennustyö työllistää 200 ammattilaista ympäri maata, Snellman luetteli.

Jokainen väliseinäkin on spesiaali

Rakentajien puheenvuorossa kirvesmies Juhani Piirto valotti talosta sellaista puolta, joka ei näy päällepäin.
– Äänieristysvaatimukset näyttävät paperilla hienoilta. Meille se tarkoittaa, että jokaisessa väliseinässä on 3–4-kertainen työ normaaliin verrattuna. Mutta sehän on vain hyvä, että työllistetään.
Toinen haastava paikka oli Piirron mukaan vesikaton teko, joka ajoittui talveen. Kaikki on kuitenkin sujunut hyvässä yhteistyössä niin YIT:n porukassa kuin alihankkijoiden kanssa.
– Lemminkäisen ja YIT:n fuusion jälkeen meitä tuli 3 YIT:n miestä Seinäjoelta. Olemme olleet tervetulleita ja työtämme on arvostettu. Jos muuallakin on sujunut yhtä hyvin kuin täällä, se tietää hyvää tulevaisuutta, Piirto kehui.