“Vaatii kyllä kunnostusta koko kylä”

6.-9.-luokkalaisten tehtävänä oli tutkia Kihniöntien ympäristöä ja kirjoittaa ja ottaa valokuvia siitä Padlet-verkkosovellukseen.

Elokuun alussa järjestetty Meidän Kihniö -kuntakävely sai jatkoa viime viikolla, kun Lounais-Suomen maa- ja kotitalousnaisten maiseman- ja luonnonhoidon asiantuntija, yleissuunnitelmaa Kihniöntien alueesta laativa Kaisu Wallin saapui yhtenäiskoululle vetämään työpajoja oppilaille.
Tarkoituksena oli selvittää lasten ja nuorten mielipiteitä siitä, miten kylänraittia pitäisi heidän mielestään kehittää.
– Mitä pitäisi tehdä, jotta alue olisi mukavampi ja tuntuisi enemmän omalta? Nyt saa ehdottaa ihan mitä tahansa, Wallin opasti koululaisia.
Työpajapäivä jakautui kahtia niin, että 1.–5.-luokkalaiset keskittyivät erityisesti kirkonkylän vanhan koulun ja koko kouluympäristön alueeseen. Pienryhmiksi jakautuneet 6.–9.-luokkalaiset jalkautuivat Kihniöntielle kuvatakseen kohteita ja kirjoittaakseen kommentteja interaktiiviseen ilmoitustauluun eli Padlet-sovellukseen.

Lisää tekemistä

Oppilaiden vastausten mukaan kylänraitin tärkeitä paikkoja ovat esimerkiksi OP-perhepuisto lentopallokenttineen, uusi nuorisotalo Base 55, kaupat ja jäätelökioski. Alueella kaunista ovat heidän mielestään Puumila ja tietyt rakennukset, kesällä maalattu Saalem ja puut sekä pensaat.
Lapset ja nuoret toivoivat kylänraitille lisää tekemistä, kuten konsertteja ja liikuntatapahtumia. Kirkonkylän alue kaipaisi heidän mielestään myös lisää istumapaikkoja ja uimarantaa Sulkuejärvelle.
Oppilaat toivoivat uutta kahvilaa tai ravintolaa, ulkokenttää salibandyn pelaamiseen ja jotain aktiviteettia kunnan viralliselle torialueelle. Vaihtoehdoiksi jälkimmäiseen kohtaan annettiin jäähalli, uimahalli ja mopomiitti.
Kehittämiskohteista koululaiset nostivat esille Kihniöntien huonon kunnon. Yhden ehdotuksen mukaan tiellä voisi olla erilliset jalkakäytävät, ja tien ja jalkakäytävän välissä voisi olla istutuksia.
Kunnostettavaa riittäisi paljon vanhoista rakennuksista mainoskyltteihin ja Ihantolaan. Oppilaiden pohdintojen perusteella kirkonkylän vanha koulu on joko kunnostettava tai purettava.
Osan mielestä koulun voisi kunnostaa johonkin toiseen käyttöön. Enemmistö mielipiteensä ilmaisseista koululaisista kannatti rakennuksen purkamista ja jonkin uuden rakentamista sen tilalle.
Ylipäänsä kylänraitin kokonaisuus vaatii lasten ja nuorten mukaan toimenpiteitä ja uutta ilmettä. Yhdessä yläkoululaisten vastauksessa todettiinkin:
– Vaatii kyllä kunnostusta koko kylä.

Lähteet: työpajat ja avoin Padlet-sovellus, jonka tiedot tarkistettu to 27.9. ja ma 1.10. aamupäivällä.