Terveyskeskukseen tulossa lastensuojeluyksikkö

Terveyskeskuksen tällä hetkellä vuodeosastona toimiviin tiloihin on tarkoitus perustaa lastensuojeluyksikkö keväällä 2019.

Kihniön terveys- ja palvelukeskuksen tiloihin on suunnitteilla lastensuojeluyksikkö eli lastenkoti. Asia on ollut esillä Kihniön sote-ohjausryhmän kokouksessa 24. syyskuuta.
Kolmostien Terveys Oy:n toimitusjohtaja Timo Hokkanen sanoo, että yksikössä olisi paikat 7 lapselle ja nuorelle. Nimeksi on kaavailtu Taimitarhaa, ja toiminnan olisi tarkoitus alkaa ensi keväänä.
Yksikkö on tulossa terveyskeskuksen pohjoispäähän eli tämänhetkisen vuodeosaston tiloihin. Hokkanen kertoo, että paikalla pidettiin katselmus yhdessä kunnan teknisen toimen kanssa torstaina 4. lokakuuta.
Katselmuksessa selvitettiin, millaisia muutoksia täytyy tehdä, jotta lastensuojelulain määrittämät toimitilavaatimukset täyttyvät.
– Nykyiset tilat ovat varsin hyvät. Lapsilla ja nuorilla kun pitää olla sekä omaa yksityinen huone että yhteisiä tiloja.
Talosta löytyvät keittiö, asialliset vessat ja isot suihkutilat, jotka voidaan jakaa niin, että tytöillä ja pojilla on omat puolensa.
Hokkasen mukaan myös rakennuksen sijainti on hyvä lastensuojeluyksiön kannalta, sillä yhtenäiskoulu on lähellä. Kävellen matkaa koululle on alle kilometri.
Pihlajalinnan ja Kuusiokuntien omistamalla Kuusiolinna Terveys Oy:llä on vastaavanlaiset 7-paikkaiset lastensuojeluyksiköt Ähtärissä ja Soinissa. Ähtärin yksikkö on nimeltään Katajalinna ja elokuussa perustetun Soinin Vuorenmaa.
– Valtakunnallisesti lastensuojeluyksiköille on tarvetta, ja vanhoista isoista lastenkodeista ollaan siirtymässä pienempiin yksiköihin.
Lastensuojelulain mukaan yhdessä asuinyksikössä saa hoitaa enintään 7 lasta tai nuorta. Samaan rakennukseen voi olla sijoitettuna enintään 24 lasta tai nuorta.

Vuodeosaston laitoshoito väistymässä

Lastensuojeluyksikön perustaminen terveyskeskukseen tarkoittaa sitä, että vuodeosaston toiminta nykyisellään on päättymässä. Timo Hokkanen sanoo, että vanhusten pitkäaikainen laitoshoito vuodeosastoilla on väistyvä hoitomuoto. Koko maassa pyritään siihen, että laitoshoidon sijaan siirrytään esimerkiksi Suutarin Pihlajan kaltaiseen tehostettuun palveluasumiseen.
– Laitoshoito on varmasti aiemmin ollut ihan toimiva ratkaisu. Onhan vaihtoehtona voinut silloin olla, ettei muunlaista hoitoa ole ollut olemassakaan.
Vuodeosastolla on jäljellä noin kymmenkunta asukasta. Hokkasen mukaan lähtökohtana on, että mahdolliset siirrot ja muutot toteutetaan talon sisällä. Poikkeus on, jos potilaan hoidolliset tarpeet muuttuvat.
Lastensuojeluyksikkö vaatii omanlaista osaamista, ja Hokkasen mukaan henkilöstön suhteen on vielä monta muuttujaa. Ensin tutkitaan, millaista osaamista Kolmostien Terveydeltä löytyy jo tällä hetkellä. Siten selviää, pitääkö yksikköön rekrytoida uutta henkilökuntaa.