Käännös, ja henki kulkee

Suvi Luomalahti kääntää Elina Paulamäkeä kylkiasentoon Nora Hakion seuratessa vierestä. Kylkiasento turvaa hengityksen kulun, joten sen osaaminen pelastaa monen hengen.

Kihniön yhtenäiskoulun juhlasalissa soi tiistaina taukoamatta BeeGeesin diskohitti Stayin’ Alive. Laulun rytmi on juuri sopiva painelu-puhalluselvytyksen kannalta.
Meneillään oli Tampereen ammattikorkeakoulun (Tamk) Elvyttäen Eloon -pilottihankkeen oppitunti, jota veti Maj-Lis Läykin, Anne-Marie Lehtosen, Anna-Mari Rautiolan ja Nora Hakion muodostama projektiryhmä. Mukana oli myös Tamkin opiskelijoita ja SPR:n vapaaehtoisedustaja Anne Perälä.
Projektiryhmä kertoo, että Elvyttäen Eloon -hankkeen tavoite on kouluttaa haja-asutusalueen asukkaita elvyttämään ja käyttämään puoliautomaattista defibrillaattoria eli sydäniskuria. Näiden taitojen osaaminen korostuu Kihniön kaltaisissa kunnissa, joissa hälytysajoneuvojen saapumisajat ovat pitkiä.
Tamkin pilottihankkeen avulla aiotaankin luoda yleinen malli, joka edistää haja-asutusalueen asukkaiden tasa-arvoisempaa asemaa elvytystilanteissa. Potilaan ennuste paranee huomattavasti mitä varhaisemmin elvytys aloitetaan.
– Tärkeintä on, että koulutuksen myötä ihmiset uskaltavat toimia hätätilanteessa.
Esimerkiksi sydäniskurin käyttöä ei kannata arastella. Anne Perälän mukaan laitteet voivat olla erilaisia, mutta ne ohjeistavat aina käyttäjiään.
– Pitää vain kuunnella, mitä laite sanoo.

Opetusmateriaalia ja videokilpailu

Elvyttäen Eloon on suunnattu yli 12-vuotiaille kuntalaisille. Kihniössä painelu-puhalluselvytystä, pienen lapsen elvytystä, sydäniskurin käyttöä ja kylkiasentoon kääntämistä opettelivat kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset.
Oppituntien lisäksi hankkeen aikana on tarkoitus perehdyttää terveystiedon opettajia niin, että he pystyvät tulevina vuosina antamaan vastaavaa koulutusta oppilaille. Uuden oppimateriaalin avulla elvytystaitoa voidaan siirtää aina uusille ikäryhmille.
Yksi hankkeen osa-alue on yläkoululaisille suunnattu, luokittain tehtävä elvytysvideokilpailu. Osallistumisaikaa on joulukuun loppuun asti.

Lähde: www.defi.fi

Sydäniskureita

  • Parkano: Parkanon kirjasto, Shell Parkano, Takoma Gears Oy
  • Karvia: Karviatalo
  • Kihniö: –

Yleisötapahtuma tulossa

Elvyttäen Eloon -pilottihankkeen alueeseen kuuluvat Kihniön ohella Parkano, Ikaalinen ja Jämijärvi. Koulujen lisäksi kaikilla näillä paikkakunnilla järjestetään jokin yleisötapahtuma.
Jämijärvellä pidettiin koulun perhetapahtuma, jossa opetettiin elvytystaitoja. Parkanon ja Kihniön tapahtumia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta harkinnassa on ollut osallistuminen esimerkiksi joulutorille tai -markkinoille.
Aikaa yleisötapahtuman pitämiseen on helmikuun 2019 loppuun asti, sillä hanke päättyy silloin.
Elvyttäen Eloon on saanut rahoitusta EU:n maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Leader Pohjois-Satakunnan hankerekisterin mukaan julkisen tuen osuus on 20 516,85 euroa. Koko hankkeen kustannusarvio on 40 933,70 euroa.