Ihmisen avulla talviunille

Kihniöläinen Jaana Rahkola pelastaa nyt jo toisen siilin kohti talvihorrosta. Siili on vieläkin liian pienikokoinen, joten Rahkola syöttää sitä tarkalla ruokavaliolla.

Kihniöläinen Jaana Rahkola oli juuri saanut ruokittua yhden liian laihan siilin talviunille, kun hän sai hoivaansa toisen pikkuisen piikkipallon.
Uudella siilillä oli löydettäessä painoa 468 grammaa. Painon pitäisi nousta vähintään 800 grammaan, jotta se selviää ruokailematta talven yli horrostaen. Tällä hetkellä siili painaa noin 700 grammaa.

Koiran raksuja ja keltuaista

Rahkola ruokkii siiliä vedessä turvotetuilla koiran raksuilla, keitetyn kananmunan keltuaisella, ruokaöljyllä ja pähkinöillä.
– Hain ruokintaohjeita netistä ja otin myös yhteyttä henkilöön, joka pelastaa siilejä. Häneltä sain neuvoja, Jaana Rahkola sanoo.
Rahkolan siili odottaa omaan pesäänsä pääsyä omakotitalon kellarissa 15 asteen lämmössä omassa aitauksessaan. Siilille on rakennettu aitaukseen pieni mökki pahvilaatikosta ja pohjalle on laitettu kangaspehmusteita.
Ensin Rahkola laittoi pesän kuivikkeeksi sanomalehtiä. Hän kuitenkin luki Siili kiikarissa -sivustolta, että siili voi olla allerginen painomusteelle, ja sen nenä voi ruveta vuotamaan tai iho voi kuivua.
– Huomasin siilin jalkapohjissa pientä haavaumaa, joten putsasin ne, ja vaihdoin alustan pehmusteeksi kangastilkkuja.

Kumpikin siili saa oman pesän

Ensimmäisen siilin Rahkola löysi syyskuun alkupuolella. Hän totesi heti, ettei niin pienikokoinen siili selviä talvesta ilman ihmisen apua.
Siili painoi 480 grammaa, ja Rahkola aloitti ruokkimisen. Siili sijoitettiin pihapiirin ulkorakennukseen, ja sen paino nousi hyvin.
Esa Rahkola teki siilille pienen mökin, ja asumus sijoitettiin metsän laitaan korkeahkolle mättäälle.
Siili muutti pehmustettuun pesäänsä talviunille, kun sen paino nousi 850 grammaan.
Kellarin asukasta Jaana Rahkola käy katsomassa useita kertoja päivässä. Aamuisin hän siivoaa tilan, jossa siili on selkeästi tepsutellut pitkin yötä. Päivisin pikkuinen pääasiassa nukkuu.
– Käyn ruokatunnillakin kurkkaamassa, että siilillä on kaikki hyvin.
Siili saa oman pesänsä eri puolelta pihamaata kuin ensimmäinen hoidokki. Keväällä siilit eivät siten heti kohtaa toisiaan herätessään nälkäisinä talvihorroksestaan.
Siili kiikarissa -sivuston mukaan talvihorros ei ole siileille välttämätön, mutta on pakollista silloin, kun lumi ja pakkanen estävät ravinnon saannin. Lämpimissä olosuhteissa siili pysyy hereillä myös talvella.

 

Siili talviunille

  • ruokana turvotettua koiran kuivamuonaa, keitettyjä kananmunan keltuaisia, ruokaöljyä
  • pähkinöitä
    siilin pitää painaa vähintään 800 grammaa selviytyäkseen talvihorroksesta