Maratonvuosi on maalissa

Iina Puskalan maratonurakka päättyi eilen iltapäivällä. Juoksijattaren kirittivät maaliin puoliso Mika Puskala ja poika Roni Honkanen.

Urheilijalta pitää perinteisesti suorituksen jälkeen kysyä, miltä nyt tuntuu.
– Tuntuu hienolta, huikealta, mahtavalta, Iina Puskala sanoi hymyillen.
Karvialainen Puskala aloitti tasan vuosi sitten eli marraskuun 1. päivänä 2017 urakan nimeltä vähintään 365 maratonia vuodessa. Eilen hän juoksi niistä viimeisen, joka oli järjestysnumeroltaan 366:s. Aikaa kului tällä kertaa 5 tuntia 22 minuuttia ja 56 sekuntia.
Puskalan maali oli omassa kotipihassa, kuten yleensäkin vuoden mittaisen projektin aikana. Vähän ennen kello 13:a päättynyt juoksu oli pieni mediatapaus, sillä paikalla oli perheen ja ystävien sekä paikallislehden lisäksi edustajat Helsingin Sanomista, Ilkasta ja Yleltä.
Aamuvarhaisella alkaneen maratonin aikana mukana oli useita juoksijoita. Maaliin Iina Puskala tuli käsi kädessä puolisonsa Mika Puskalan ja 9-vuotiaan poikansa Roni Honkasen kanssa. Hän oli väsynyt, mutta onnellinen.
Kroppa kesti rääkin, vaikka välillä on särkenyt selkää, jalkoja ja hartioita. Toisen jalkapöydän päälle on lisäksi ilmestynyt outo patti, mahdollisesti rasituksesta.
– Olen myös aika jäykkä, ei minusta akrobatiamestariksi ole tällä hetkellä. Täytyy alkaa jumpata, että saa jäykkyyden pois, Puskala sanoi.
Juoksusta hän aikoo pitää muutaman viikon tauon ja aloittaa taas sitten, kun siltä tuntuu. Liikunta ei kuitenkaan lopu kuin seinään. Iina Puskalalla on jo ohjelmassa painia, kuntonyrkkeilyä ja uimista.
– En minä sohvalla makaa.
Eilen juoksun jälkeen pidettiin kotona pienimuotoiset juhlat. Tarjolla oli kakkua ja ystävien tuoma kuohujuomapullo, josta maratoonaria oli jo etukäteen patistettu vähintään maistamaan. Lisäksi ohjelmassa oli muutakin hemmottelua, kuten saunomista ja meikkiesittelyä.
– Olen, istun, ihmettelen, kattelen ja lepään, Iina Puskala suunnitteli viimeisen lenkin jälkeen.
Kun jokapäiväisestä monen tunnin juoksusta jää nyt aikaa, Puskala aikoo taas alkaa touhuta hevostensa kanssa enemmän kuin on viimeisen vuoden aikana ehtinyt. Kalenteriin voisi ottaa vielä muutakin.
– Pitää päästä hiihtoputkeen ja seinäkiipeilemään.
Eikä se juokseminenkaan siis tosiaan loppunut tähän. Iina Puskala on jo ilmoittautunut Espoossa helmikuun lopussa kipaistavaan 24 tunnin juoksuun.

 

Puskalan maratonputki

  • Aikavälillä 1.11.2017–31.10.2018 kaikkiaan 366 maratonmittaista matkaa eli 42,2 kilometriä
  • näistä 146 kappaletta 100mc-tilastokelpoisia*, eli mukana vähintään 3 juoksijaa
  • suurin osa juostu kotimaisemissa tai juoksumatolla, muualla kuten kilpailuissa juostuja 26
  • vierailevia juoksijoita mukana noin 40
  • vieraista suuren määrän juoksivat puoliso Mika Puskala (122 kappaletta) ja ystävä Ilkka Saari (55)
  • kenkiä kului 10–15 paria
  • * Suomen100+ -kerho, joka pitää kirjaa yli 100 maratonia juosseista, www.100mc.fi

 

Niina Kivioja