Harjoituskisoista tuntumaa tulevaa varten

Vasta kolmevuotiaalla Minea Rintalalla oli harjoitusestekisoissa ratsunaan pikkuruinen Kingi-poni. Ratsukkoa avusti Emmi Koivisto.

Shetlanninponi on lapselle sopivan kokoinen, mutta usein vähän itsepäinen ratsu. Matalajalkaisesta ponista löytyy kuitenkin puhtia ylittää myös esteitä hyvinkin vauhdikkaasti.
Sunnuntaina Talli Satumaan harjoituskilpailuissa pienet ponit kisasivat sulassa sovussa isojen hevosten kanssa.
Yksi poniratsastajista oli Karviasta kisaamaan tullut Aaro Ylilammi. Hän on 8-vuotias, ja kilpailut olivat pojan ensimmäiset.
Äiti Riikka Ylilammi kertoi, että ratsastuskertojakaan ei ole vielä takana kovin monta. Aaron ja perheen oman Helmut-ponin kisasuoritus oli kuitenkin reipas ja vauhdikas ja sujui virhepisteittä.
Alku siis on ainakin lupaava, jos Aaro päättää jatkaa harrastusta.
Perheen muut lapset eivät Riikka Ylilammin mukaan ole kovin kiinnostuneita hevostouhuista.
– Olisi kiva, jos joku lapsistamme innostuisi ratsastuksesta, toivoi itsekin hevosia sekä ratsu- että ravipuolella harrastava äiti.
Kisoissa nähtiin ratsuna myös Ylilammin ravurina menestynyt Torpparin Sisu, joka osoitti estetaidoillaan suomenhevosten monipuolisuutta.
– Sisusta tulee raviuran jälkeen hyvä ratsu, Riikka Ylilammi tuumasi.

Taluttaja piti ponin oikealla uralla

Kilpailun nuorin osanottaja oli vasta 3-vuotias Minea Rintala. Parkanolaisen Minean ratsu oli matalajalkainen pieni musta Kingi, ja häntä talutti Emmi Koivisto. Taluttaja oli tarpeen, sillä Kingi olisi muuten saattanut erehtyä kuljeskelemaan omia polkujaan nuoren ratsastajan ohjeista piittaamatta.
Minean äiti Monica Pihlajamäki kertoo, että tyttö aloitti ratsastuksen jo 1 vuoden ja 7 kuukauden ikäisenä. Nämä olivat Minean ensimmäiset kisat.
Ratsastusta itsekin harrastavalla Pihlajamäellä ei ole tällä hetkellä omaa hevosta, joten Minea lainasi kisoissa Talli Satumaan ponia. Niin tekivät myös useat muut osallistujat, joista moni käy Satumaassa ratsastustunneilla. Ratsukoita tuli toki tallin ulkopuoleltakin.

Ekassa luokassa ei otettu aikaa

Talli Satumaa on paikallisen ratsastusseuran Parkanon Ratsastajien jäsentalli. Omistaja Satu Koivisto kertoo tämän tarkoittavan, että tallilla järjestetään ratsastusseuran virallisia tapahtumia. Lähiaikoina on pidetty esimerkiksi aikuisten tutustumispäivä ja valokuvauskurssi. Myös seuran kisat pidetään Satumaassa.
Sunnuntain estekisa ja ensi lauantaina käytävä kouluratsastuskilpailu kuitenkin ovat epäviralliset harjoituskisat, eivät seuran virallista toimintaa.
Harjoituskisojen on tarkoitus antaa ratsastajille tuntumaa kisaamiseen, ja säännöt ovat normaalia väljemmät.
– Taluttaja sai olla, ja ensimmäisessä luokassa ei otettu aikaa. Vain virhepisteet laskettiin, Satu Koivisto kertoi estekisan helpotuksista.

 

Myös aikuiset halutaan hevosen selkään

Ratsastus saatetaan mieltää lasten ja nuorten harrastukseksi, ja valtaosa sunnuntaisen estekisan osallistujistakin oli tätä ikäluokkaa. Myös Parkanon Ratsastajien jäsenistössä on paljon nuoria ja nuoria aikuisia. Seuran puheenjohtaja Marianne Talonen kertookin, että tällä hetkellä seuran tavoitteena on saada aikuiset ratsaille. Joko ensimmäistä kertaa tai elvyttämään vanhaa harrastusta.
– Rohkaisemme aiemmin ratsastaneita uudelleen satulaan ja muistutamme, että aikuisena voi aloittaakin, vaikkei olisi koskaan ennen ratsastanut.
Seura järjesti lokakuussa Talli Satumaassa aikuisille tutustumispäivän, jossa kymmenkunta ihmistä kävi kokeilemassa hevosen selkään kiipeämistä. He olivat lähinnä entisiä ratsastajia.
– Monella tulee aikuistuessa elämään kaikkea muuta, työ- ja perhekiireitä, ja ratsastus vain jää. Jossain vaiheessa siihen voi olla taas aikaa, Talonen toteaa.

Toimintaa on monenikäisille

Ratsastus sopii kaiken ikäisille, ja ratsastusseuralla on runsaasti erilaista toimintaa monenlaisiin tarpeisiin. Kisojen ja valmennusten lisäksi pidetään hevoskerhoa, johon ovat tervetulleita yli 4-vuotiaat. Tarjolla on myös kilpailusääntökoulutuksia, jotta ratsastajat tietävät kisoihin mennessään, miten paikalla tulee toimia ja käyttäytyä. Seuraava tapahtuma on Parkanon joulunavauksen kulkue.
Oikeiden hevosten lisäksi mukana ovat keppihevoset.
– Olemme pitäneet myös kepparikisoja. Kepparit ovat valtakunnantasollakin iso juttu, ja ne sopivat hyvin oheistoiminnaksi.
Parkanon Ratsastajilla on vajaat sata jäsentä. Jäsentalleja on kaksi, Talli Satumaa ja Salla Alarautalahden valmennustalli. Lisäksi useilla jäsenillä on hevosia ja poneja omissa yksityistalleissaan, joilla myös järjestetään toimintaa.
Puheenjohtaja Marianne Talosen lisäksi vastuuhenkilöinä toimivat sihteeri ja rahastonhoitaja Jaana Juupajärvi sekä seuran hallitus.

Niina Kivioja