Löytöeläinhoitolaan vain muutama ilmoitus kulkukissoista

Löytökissa Ikaalisista sai nimekseen Bertta ja siitä tuli Kujalan tilalle tallikissa. Lemmikki kehrää lähes tauotta.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan maassa on 20 000 kissaa vailla kotia. Kihniössä Kujalan löytöeläinhoitolassa ei ole tällä hetkellä yhtään löytökissaa.
– Kihniössä jotkut kissanomistajat kyselevät joskus onko heidän lemmikkiään tuotu meille, mutta tosi harvoin tulee ilmoituksia irrallaan kulkevista kissoista. Valitettavan harvoin myös kateissa olevia kissoja löytyy, Minna Yli-Kujala sanoo.
Parkanosta on tullut muutamia puheluita yksikseen kulkevista kissoista, mutta eläimet pitäisi ottaa kiinni ennen kuin ne haetaan löytöeläinhoitolaan.
– Toki myös autamme kissojen loukuttamisessa ja vuokraamme loukkua, jos joku tarvitsee.
Löytöeläinhoitolaan on tullut kesäkissoista puheluita lähinnä Ikaalisista. Puhelun aikana yleensä selviää, ettei kissalla ole omistajaa. Siinä tapauksessa kissaa ei haeta Kujalaan 15 vuorokaudeksi, vaan kissa viedään suoraan Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistykselle PESU ry:lle. Varsinaiset löytökissat ovat löytöeläinhoitolassa 15 vuorokautta. Jos omistajaa ei tuossa ajassa löydy, kissa toimitetaan eläinsuojeluyhdistykseen.
PESU ry etsii löytökissoille uudet kodit.
– Yhteistyömme on todella toimivaa ja hyvää, ja meille helpottavaa, kun kissoja ei jouduta lopettamaan. Löytökissoja kulkee meidän kauttamme 0–4 kuukaudessa. Valitettavan harvalle löytyy omistaja.

Sirun avulla löytyy omistaja

Yli-Kujalassa on sirunlukija, jolla tarkistetaan löytöeläimiltä siru.
– Omien koiriemme lisäksi myös kissamme on sirutettu ja se on ilmoitettu turvasiru-palveluun. Sirutus ei ole kallis toimenpide ja se helpottaa omistajan löytymistä, Yli-Kujala toteaa.
Pari kertaa vuodessa löytöeläinhoitolassa on myös kodinvaihtaja, eli kissa, jonka omistaja ei enää voi siitä huolehtia, ja kissalle etsitään uusi koti.
Viime keväänä Yli-Kujalan löytöeläinpalvelu vastasi Kankarilla eläneen villikissapopulaation loukuttamisesta. Luonnon armoilla eläneitä kissoja loukutettiin vanhalta koululta 8, joista 7 oli lopetettava. Yksi kissa oli kesy, ja sille löydettiin koti.
– Villiintyneiden kissojen loukuttamisesta sovitaan aina valvontaeläinlääkärin kanssa ja loukutus tapahtuu aina hänen aloitteestaan. Valvontaeläinlääkäri hoitaa myös kaiken loukutukseen liittyvän byrokratian.

Järkyttävän laajaa piittaamattomuutta
Yli-Kujala tekee yhteistyötä myös Kissankulman kanssa, joka vastaa Hämeenkyrön ja Nokian löytöeläimistä.
– Löytökissojen tilanne on tänä syksynä ja vuonna järkyttävän laaja. Meidän kauttamme on kulkenut yli 150 kissaa. Osittain kyse on tietämättömyydestä, mutta myös piittaamattomuus kissoja kohtaan on lisääntynyt, Pia Viirola Kissankulmasta sanoo.
Hän toteaa, ettei vastaavaa välinpitämättömyyttä ole ollut aikaisempina syksyinä ja vuosina.
Ihmiset puuttuvat varsin hyvin yksinään vaeltavien kissojen tilanteeseen ja tietävät, mihin niistä ilmoittaa. Tämä ei Viirolan mukaan kuitenkaan selitä koko tilannetta.
Irrallaan elävien kissojen populaation alkuja tulee tietoon jatkuvasti. Huolestuttavin tilanne Viirolan mukaan on Nokialla.
Viirola sanoo, että löytölään tuotavilla koirilla kotiutumisprosentti on 100. Koira on löytöeläinhoitolassa yleensä maksimissaan yhden vuorokauden.
– Vastaavasti kissa haetaan kotiin aivan yksittäistapauksissa.
Kaikki 150 kissaa löysivät PESU ry:n kautta kodin. Vain yksi huonokuntoinen kissa jouduttiin lopettamaan.
Eläinlääkäri tarkistaa Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistykseen tulleen kissan. Kissa rokotetaan, kastroidaan ja sille tehdään ihmisten hiviä vastaava FIV- ja kissojen leukemian varalta FeLV-testit.
Uuteen, tarkoin valikoitavaan kotiinsa kissa pääsee tilapäiskodin kautta.